Χρονόμετρο

  VIA EGNATIA 2018: Οι Ιταλοί ξανάρχονται για να περπατήσουν την αρχαία Εγνατία

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τα μέλη της ΜΚΟ Fuorivia, από την Ιταλία, ξανάρχονται στους Φιλίππους, για  το πρόγραμμα Fuori Via Εγνατία 2018, με σκοπό να περπατήσουν μια απόσταση περίπου 250 χλμ. στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας οδού. Η ομάδα, που θα απαρτίζουν φοιτητές, καθηγητές του πανεπιστημίου ΙUAV της Βενετίας και διάφοροι εθελοντές θα ξεκινήσουν το πεζοπορικό τους ταξίδι στις 26 Ιουλίου από τους Φιλίππους και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 10 Αυγούστου, που θα φτάσουν στους Κήπους του Έβρου. Στην διαδρομή τα μέλη του θα μελετήσουν, την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά της αρχαίας Εγνατίας.

  Ξάνθη, Ίασμος, Κομοτηνή, Σάπες, Μέστη … και τέλος στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Αυτά είναι τα σημεία – στάσεις του φετινού προγράμματος. Να θυμίσουμε ότι το περσινό καλοκαίρι είχαν περπατήσει από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα, με ενδιάμεσους σταθμούς διάφορα σημεία της αρχαίας διαδρομής.

  Όπως και πέρυσι, οι αποστάσεις ανάμεσα σε κάθε σημείο – σταθμό θα είναι από 20 έως 30 χιλιόμετρα, με διανυκτερεύσεις στα κεντρικά σημεία, σε αθλητικά κέντρα, σχολεία και άλλες δημοτικές δομές. Παράλληλα στο πρόγραμμα θα υπάρχουν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, εργαστήρια, επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους και πολλά άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

  Η φετινή περιοδεία θα ολοκληρωθεί στους Κήπους, από την ελληνική πλευρά των συνόρων και όχι στα Ύψαλα της  Τουρκίας όπως είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Αυτό θα συμβεί διότι κατά την επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι τα ελληνικά / τουρκικά σύνορα δεν μπορούν να τα περάσουν με τα πόδια. Οπότε η διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας επί τουρκικού εδάφους θα μετατεθεί για το 2019. Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του συλλόγου το θέμα των συνόρων «θα είναι, μαζί με πολλά άλλα, ένα από τα καυτά θέματα που αντιμετωπίζονται σε αυτόν τον δρόμο».!

   

  Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε το 2015 με τη διαδρομή Δυρράχιο-Μοναστήρι(Μπίτολα) και το 2019 θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο κομμάτι. Η αρχαία οδός, δηλαδή των 1.100 χιλιομέτρων, έχει «σπάσει» σε πέντε κομμάτια που γίνονται κάθε χρόνο: Δυρράχιο-Μοναστήρι, Μοναστήρι-Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη-Καβάλα, Καβάλα-Αλεξανδρούπολη και Ύψαλα -Κωνσταντινούπολη.

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.