Χρονόμετρο

    ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Ε-61: Ευθύνες στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για τη μεγάλη καθυστέρηση από τον Θ. Μαρκόπουλο

    Δημοσιεύτηκε στις

    «Κολλημένη» παραμένει η μελετητική διαδικασία, που αφορά στην κατασκευή του έργου του κάθετου άξονα Ε-61, που θα συνδέσει την Καβάλα με τη Δράμα, όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης, που παρέθεσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

    Ειδικότερα, ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε πως μετά τη συνταξιοδότηση του ενός από τους μελετητές, το έργο έχει μείνει πολύ πίσω και επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για το γεγονός, σημειώνοντας, ακόμη ότι ναι μεν τα παράπονα των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα ήταν δικαιολογημένα ως ένα σημείο, αλλά αποτέλεσαν ένα ακόμη πρόσκομμά για την εταιρεία.

     

    «Το έργο έμεινε πολύ πίσω»

    «Είναι μια καλή ερώτηση για το που βρίσκεται ο Ε-61. Η μελετητική προσπάθεια έχει κολλήσει. Ο Γιώργος Παυλίδης είχε επισημάνει στην “Εγνατία Οδός Α.Ε.” πριν αναλάβουμε τη διοίκηση, ότι θα έπρεπε να χωριστεί το έργο σε τρία μέρη. Πράγματι, έγινε, όμως ο ένας μελετητής συνταξιοδοτήθηκε. Παρά τις οχλήσεις και την πίεση που ασκεί ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, το έργο έμεινε πολύ πίσω», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαρκόπουλος.

     

    Οι αντιδράσεις μεγάλωσαν την καθυστέρηση και οι ευθύνες της «Εγνατία Οδός Α.Ε.»

    Συνεχίζοντας, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας τόνισε ότι το μεσαίο τμήμα του έργου εξυπηρετείται με την παράκαμψη του δημοτικού διαμερίσματος Κρηνίδων, ωστόσο επισήμανε πως «δεν είναι ο αυτοκινητόδρομος που θέλουμε, αλλά γίνεται η δουλειά μας. Προκειμένου να μην διαμαρτύρεται κανείς, θα μπορούσε να σταματά ο δρόμος στην παλιά εθνική της Ελευθερούπολης, όμως ο δρόμος Ωστόσο, στο κομμάτι της Καβάλας, ο δρόμος πρέπει πάση θυσία να συνδεθεί με την Εγνατία Οδό. Αυτό θέλουν και υποδεικνύουν οι Ευρωπαίοι, αυτό χρηματοδοτούν. Είναι ζήτημα ευθύνης όλων μας και όσων δεν θέλουν να τελειώσει η μελέτη. Μπορεί να μην ήταν η καλύτερη επιλογή (σ.σ. αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα). Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, όμως κι εμείς δεν έπρεπε να τους δώσουμε ένα πρόσκομμά, για να καθυστερούν τη μελέτη. Είναι σοβαρές οι ανησυχίες των πολιτών, όμως το να μη γίνει ο Ε-61 και να συνεχίζει να περνά και ο σημερινός δρόμος δίπλα από τις κρεβατοκάμαρες των κατοίκων, είναι κι αυτό σοβαρό ζήτημα».

    Επιπλέον, για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, που θα μπορούσε να έχει το έργο με την κοπή εκατοντάδων δέντρων, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε: «Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να κοπούν τα δέντρα στη δασώδη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με το έργο του Περιφερειακού, η πόλη πήρε μια μεγάλη ανάσα. Δεν υποτιμώ τις ανησυχίες των πολιτών, όμως αν σε μια κρατική εταιρεία δώσεις την ευκαιρία να μακραίνει η αναμονή της μελέτης, μπλέκεις τα πράγματα περισσότερο».

     

    «Να βλέπουμε τέτοια θέματα με μεγαλύτερη περιφερειακότητα»

    Τέλος, ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι το έργο του Ε-61 είναι πολύ σημαντικό για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Τον δρόμο που συνδέει την Κομοτηνή με τα σύνορα της Βουλγαρίας, θα έπρεπε να τον ζητάμε περισσότερο οι Καβαλιώτες, αφού στη Θάσο, την Κεραμωτή και τους Αμμολόφους έρχονται να παραθερίσουν οι Βούλγαροι. Το ίδιο και τον άξονα Ξάνθη-Εχίνος-σύνορα. Μας ενδιαφέρει να γίνει ο Ε-61 και στα κομμάτια, που δεν περιλαμβάνονται στον νομό Καβάλας, όπως κι αν τελειώσει ο Ε-61 η βελτίωση του δρόμου από τη Δράμα μέχρι την Τούζλα. Σ’ αυτά τα θέματα πρέπει να έχουμε ευρεία προσέγγιση και περιφερειακότητα και να βλέπουμε πιο σφαιρικά τα θέματα».

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.