Χρονόμετρο

  ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ! (Για τα «μάτια» της ανακύκλωσης)

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τελικά η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ είναι σαν το COVID-19, όπως ο ιός δεν μας ξεχνάει, έτσι και η εταιρία για τη διαχείριση των απορριμμάτων κάθε τόσο μας «χτυπάει» την πόρτα και όλο κάτι ζητάει.

  Αυτή τη φορά έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ διάρκειας έξι μηνών (!), μέχρι τέλους του έτους δηλαδή (μετά τι θα γίνει άραγε?), όπου συμφωνείται η «…Λειτουργική αναβάθμιση συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και άλλων προϊόντων…». Με λίγα λόγια για τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσω των μπλε κάδων.

  Πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται με όλες αυτές τις συμβάσεις που υπέγραψε και συνεχίζει να υπογράφει ο Δήμος με τη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ, συμβάσεις που υπέγραψαν όλες οι διοικήσεις που πέρασαν από το Δήμο από το 2006 που ξεκίνησε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αν. Μακεδονίας – Θράκης και με την ψήφο όλων των παρατάξεων, εκτός της Λ.Σ..

  Εδώ όμως θα μείνουμε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην ανακύκλωση με τους μπλε κάδους, εξελίξεις που βρίσκονται σε αντίθεση με αυτά που πράττουν Δήμος και ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ για αυτό το θέμα.

  Η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί συνέχεια της από 27-02-2014 σύμβασης με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. και την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΕ» (Ε.Ε.Α.Α.), που υπέγραψε ο Δήμος για τους μπλε κάδους.

  Την περίοδο όμως αυτή που γίνεται αυτή η σύμβαση με την εταιρία που κάνει μέχρι τώρα την ανακύκλωση (Ε.Ε.Α.Α.), Δήμοι της περιοχής μας (Δήμος Κομοτηνής) ήδη έχουν κάνει συμφωνίες με μία άλλη νεότευκτη εταιρία που δραστηριοποιείται ήδη στη χώρα μας. Πρόκειται για την “ΑΝΤΑΠΟ∆ΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.”, αμερικανικών συμφερόντων την οποία προωθεί ο αμερικανός Πρέσβης κ. Πάιατ και μανατζάρει η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την ίδια εταιρία ήδη, κατά δήλωσή του, έχει έρθει σε επαφή ο Δήμαρχος Καβάλας.

  Η συγκεκριμένη εταιρία «μπαίνει» στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών στοχεύοντας με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» στον «αφρό» των ανακυκλώσιμων υλικών.

  Επί πλέον ο νέος περιβαλλοντικός νόμος της κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπει ότι «….επιτρέπεται για τις κατοικίες η από κοινού, σε ενιαίο ρεύμα, συλλογή και επεξεργασία των βιοαποβλήτων με χάρτινες & από χαρτόνι, με ξύλινες και άλλες βιοαποδομήσιμες συσκευασίες!».

  Γίνεται φανερό ότι εδώ έχουμε τον ανταγωνισμό εταιριών για την ανακύκλωση που τίποτε το θετικό δεν προμηνύει για τους εργαζόμενους του Δήμου στο τομέα των απορριμμάτων, αλλά και στους δημότες καθότι τέτοιοι ανταγωνισμοί, όπου υπάρχει πολύ χρήμα για αυτούς που θα αναλάβουν το έργο, βλάπτουν σοβαρά την τσέπη τους.

  Επειδή τα σχέδια για αυτού του τύπου τη διαχείριση των απορριμμάτων, που δεν έχουν σχέση με τη «διαλογή στην πηγή», είναι κοινά μεταξύ κυβέρνησης και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που δίπλα τους βρίσκονται και ομονοούν δημοτικές αρχές και παρατάξεις που δέχονται την εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων, ο λόγος πλέον ανήκει στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στον Καβαλιώτικο λαό που πρέπει να βάλουν φρένο σε αυτά τα σχέδια.

  Φτάνουν τα επιχειρηματικά πειράματα στις πλάτες του λαού. Η πάλη του λαού μας των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να στοχεύει στα αίτια του προβλήματος που είναι η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

   

  Καβάλα 15-06-2020

  ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

  ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

  ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.