Χρονόμετρο

    Energean: Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ – Ξεκινά η κατασκευή του FPSO

    Δημοσιεύτηκε στις

    Γεώτρηση τον Μάρτιο στο KarishNorth, με στόχο επιπλέον 1,8 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου

     

    Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Energean στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

    Όπως ενημέρωσε στο πλαίσιο της σχετικής πανηγυρικής εκδήλωσης στο Τελ Αβίβ ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Τελ Αβίβ προχωρεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, ο οποίος προβλέπει έναρξη εφοδιασμού της ισραηλινής αγοράς με φυσικό αέριο στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Οι επόμενοι 18 μήνες θα χαρακτηρισθούν από σημαντικές εξελίξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο:

     

    -Στις 26 Νοεμβρίου ξεκινά στην Κίνα η κατασκευή του FPSO (Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης) της Energean, το οποίο θα είναι το μοναδικό FPSO στην Ανατολική Μεσόγειο. ToFPSO θα έχει δυνατότητα παραγωγής 8 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως και η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια 4,2 δισεκ. ετησίως για την αγορά του Ισραήλ.

     

    -Τον Μάρτιο ξεκινά η γεώτρηση στο KarishNorth με στόχο επιπλέον 1,8 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

     

    – Παράλληλα η Energean προχωρεί στον σχεδιασμό της για την επιβεβαίωση κοιτασμάτων στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιό της στο Ισραήλ, το οποίο περιέχει δυνητικούς πόρους 7,5 τρισεκ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου συνολικά στις άδειες Karish και Tanin, καθώς και στα οικόπεδα 12,21,22,23 και 31.

     

    -Τα μελλοντικά συμβόλαια πώλησης αερίου από την Energean (διαθέσιμες ποσότητες 3,8 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως) θα έχουν ως στόχο τόσο την ταχύτατα αναπτυσσόμενη ισραηλινή αγορά όσο και τις εξαγωγές σε αγορές – «κλειδιά» στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την δημιουργία νέας αξίας για όλους τους μετόχους της εταιρείας.

     

    -Συνεχίζεται το επενδυτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο και την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας.

     

    -Περαιτέρω προοπτικές αύξησης των αποθεμάτων της Energean εντοπίζονται στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο χαρακτηρίζεται από διασπορά σε ευκαιρίες στην έρευνα και επιβεβαίωση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.

     

    Στην ειδική τελετή για την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής, παρευρέθηκε ο Yuval Steinitz, Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων πόρων του Ισραήλ, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

    «Η είσοδος της Energeanστο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη. Είναι ένα θετικό μήνυμα προς την χρηματιστηριακή αγορά, αλλά κυρίως ένα θετικό μήνυμα για την αναπτυσσόμενη αγορά ενέργειας και για την ανάδειξη του Ισραήλ ως σημαντικού παίκτη στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά»

     

    Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean σχολίασε σχετικά:

    «Η συγκυρία είναι πολύ θετική για την Energean, καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγάλου project της στο Ισραήλ, το οποίο δεν θα προσδώσει μόνο σημαντική αξία στους μετόχους αλλά και θα προσφέρει ανταγωνισμό και ασφάλεια εφοδιασμού στην ισραηλινή αγορά.

     

    Είμαστε χαρούμενοι που αποτελούμε τον πρώτο Operator που εισάγει τις μετοχές του στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Πραγματοποιούμε, με αυτόν τον τρόπο, τη δέσμευση που αναλάβαμε προς τους μετόχους στην περίοδο της Δημόσιας Εγγραφής, ενώ διευρύνουμε τη μετοχική βάση της Energean.

     

    Το Ισραήλ συνιστά θεμελιώδες στοιχείο του χαρτοφυλακίου μας και προχωρούμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας να ξεκινήσουμε παραγωγή αερίου από το μοναδικό FPSO στην Ανατολική Μεσόγειο από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Επομένως, είναι φυσικό να επεκτείνουμε τη δυνατότητα πρόσβασης της εταιρείας μας στην Ισραηλινή αγορά.

     

    Επιπλέον, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να είμαστε προσανατολισμένοι στην αύξηση της χαμηλού κόστους παραγωγής μας στον Κόλπο της Καβάλας».

    .


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.