Χρονόμετρο

  Τσάμπα τα χυμένα «κροκοδείλια» δάκρυα!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σαν ένα δυνατό χαστούκι ήταν για την τοπική κοινωνία της Καβάλας, η εκχώρηση του κτηρίου των παλιών δικαστηρίων, απέναντι από τις Καμάρες, προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ. Η είδηση έγινε γνωστή στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο από τον πρώην δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και ενδεικτικό του σοκ, είναι το γεγονός ότι κανείς από όλες τις πλευρές του σώματος, δεν έβγαλε άχνα.

   

  Εκείνη την στιγμή το μυαλό όλων, μάλλον, πήγε στο τι θα μπορούσε να έχει γίνει, στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν από την μεταφορά των δικαστήριων στο νέο κτήριο μέχρι σήμερα αλλά δεν έγινε. Και ήταν πολλά, αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν. Καμία υπόθεση δεν είναι εύκολη, αλλά πριν φτάσουμε στα μνημόνια και στην πώληση της δημόσιας περιουσίας, υπήρχαν πολλά περιθώρια. Απόδειξη ότι η τελευταία αγορά ακινήτου ιστορικής αξίας, από το Δήμο Καβάλας, έγινε επί Στάθη Εριφυλλίδη και αφορούσε το Τζαμί της Μουσικής. Έκτοτε δεν έγινε τίποτα απολύτως, ούτε από τον κ. Σιμιτσή που πρόλαβε και τις προ μνημονίου ημέρες, αλλά πολύ περισσότερο από την Δήμητρα Τσανάκα που ξεκίνησε την θητεία της με πολλές προσδοκίες και έχει φτάσει σήμερα να «πνίγεται» σε μια κουταλιά… ουίσκι.

   

  Απλά θα θυμίσουμε ότι επί δημαρχίας Λευτέρη Αθανασιάδη, ο Δήμος Καβάλας απέκτησε πάρα πολλά ακίνητα ιστορικής αξίας για την πόλη, το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Δημοτικό Ωδείο, το κτήριο στην Φιλίππου που στεγάζει το ΔΗΠΕΘΕ και παλαιότερα το Λαογραφικό Μουσείο, το κίτρινο κτήριο δίπλα στο δημαρχείο, επί της οδού Κύπρου, στην Θεοδώρου Πουλίδου το κτήριο δίπλα στο 5ο Γυμνάσιο και θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και τις αποτυχημένες απόπειρες για αγορά που δεν τελεσφόρησαν, με κορυφαίο παράδειγμα το Ιμαρέτ.

   

  Να πάμε και πιο πίσω, με την αγορά του Φρουρίου της Καβάλας, το 1964 από το Δήμο Καβάλας. Περιττό να σημειώσουμε ότι όλες αυτές οι αγορές δεν έγιναν χάριν γούστου, σήμερα όλα αυτά τα κτήρια είναι συντηρημένα, στεγάζουν ανάγκες του Δήμου Καβάλας και φυσικά το Φρούριο αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

   

  Με όλες αυτές τις αγορές κτηρίων από το Δήμο Καβάλας σώθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μαζί σώθηκε και η ιστορία που συνοδεύει κάθε ένα από αυτά. Την ίδια τύχη θα μπορούσε να έχει και το εμβληματικό κτήριο των παλαιών δικαστηρίων, καθώς είναι ταυτισμένο με την απελευθέρωση της Καβάλας το 1913. Από το μπαλκόνι αυτού του κτηρίου, ο πλωτάρχης Κριεζής εκφώνησε το διάγγελμα του ναυάρχου Κουντουριώτη για την απελευθέρωση της πόλης και την ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό. Η πώληση αυτού του κτηρίου πρέπει να έχει ως μοναδικό αποδέκτη το Δήμο Καβάλας, διαφορετικά το γεγονός αυτό θα περάσει στην ιστορία ως μια μαύρη σελίδα.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.