Χρονόμετρο

    Μην σου τύχει και συναντήσεις, την αρχαιολογική υπηρεσία!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η περιοχή της χερσονήσου Βρασίδα στη Ν. Πέραμος, είναι ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς, οποίος έχει κηρυχτεί αρχαιολογική ζώνη και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η αξιοποίησή της για τουριστικές επενδύσεις. Αν και θα ήταν μια λύση στο οικιστικό πρόβλημα της Ν. Περάμου, εντούτοις δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα γιατί δεν το επιτρέπει η αρχαιολογική υπηρεσία.

     

    Βέβαια αρχαία δεν έχουν βρεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου, πέρα από την αρχή της, εκεί που είναι η Ανακτορούπολη και η αρχαία Οισύμη. Ένας «αστικός μύθος» λέει ότι η περιοχή κηρύχτηκε αρχαιολογική ζώνη, επειδή μια έφορος Καβάλας, πριν από αρκετά χρόνια, είχε προσωπικές διαφορές με τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος είχε αγοράσει ένα μεγάλο οικόπεδο στον Βρασίδα και από γινάτι ήθελε να τον τιμωρήσει, αφαιρώντας του το δικαίωμα να αξιοποιήσει την περιουσία του.  Το ίδιο συμβαίνει συνήθως με πάρα πολλού άλλους, που δεν είναι και τόσο επώνυμοι, όταν θέλει η αρχαιολογία να τους τιμωρήσει, ένα αρχαιολογικό εύρημα εντός του οικοπέδου τους, είναι ικανό να σταματήσει τα πάντα και να μπλέξουν σε μια ατέρμονη διαδικασία. Γι’ αυτό σε περιοχές όπου συνήθως έχει αρχαία, τα σκεπάζουν και χτίζουν νύχτα, μην και τους πάρουν είδηση, καταστρέφοντας έτσι σημαντικά στοιχεία και στερώντας πολύτιμες γνώσεις. Μπροστά στο φόβο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, εγκληματούν.

     

    Την ίδια εποχή περίπου, με την παραπάνω ιστορία στον Βρασίδα, στην Καβάλα, εξαφανίστηκε σχεδόν παντελώς από το χάρτη, μια αρχαία πόλη, η Αντισάρα, ορισμένα κατάλοιπα αυτής της πόλης βρίσκονται σήμερα ορατά, στις πυλωτές των οικοδομών, στο ύψωμα, αριστερά, πριν φτάσουμε στην παραλία της Καλαμίτσας. Για να καταλάβετε το πόσο σημαντική ήταν αυτή η πόλη, επίνειο των Δατινών όπως αναφέρουν οι αρχαίες πηγές, από τον αείμνηστο έφορο αρχαιοτήτων της Καβάλας Γεώργιο Μπακαλάκη, εντοπίστηκε ο αρχαιότερος ναός στην Μακεδονία που ήταν αφιερωμένος στον θεό Ασκληπιό. Όλη η χερσόνησος της Αντισάρας χαρίστηκε στα εργολαβικά συμφέροντα και έγινε αυτό το τεράστιο έγκλημα κατά της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Διαφορετικά, η Καβάλα θα είχε ένα ακόμη προνομιακό πεδίο, τουριστικής ανάπτυξης καθώς μέσα στον αστικό ιστό της πόλης θα υπήρχε μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Θράκης.

     

    Βλέπετε τι γίνεται με την αρχαιολογία; Από την μια διυλίζει τον κώνωπα, όταν βρεθεί ένα στοιχείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και την άλλη, μπορεί να καταπιεί την κάμηλο. Είναι κάτι ανάλογο με την Δικαιοσύνη, όλων των εποχών, για την οποία ο Σκύθης ηγεμόνας και φιλόσοφος, Ανάχαρσις, τον 6ο π.Χ. αιώνα, είχε πει  ότι «Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν».

     

    Στην περίπτωση της ανασκαφής του ΤΑΡ στους Φιλίππους, περιμένουμε να δούμε με πράξεις, αν η έφορος Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη θα δικαιώσει το δόγμα αυτό ή θα το διαψεύσει.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     

    Στην φωτογραφία ελάχιστα από τα εναπομείναντα τμήματα της αρχαίας Αντισάρας που διασώθηκαν ανάμεσα στα μπετά των οικοδομών. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ή αποξηλώθηκε από τις μπουλντόζες ή σκεπάστηκε από τα μπετά.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.