Χρονόμετρο

  ΙΣΤΟΡΙΑ: Ένας σεισμός στην Καβάλα που έγινε αισθητός μέχρι την Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στις 5 Μαΐου 1829 σεισμική δόνηση (Μ=7,3) προκάλεσε πολλές καταστροφές στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Ξάνθης και Θεσσαλονίκης. Ο σεισμός έγινε αισθητός έως την Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι. Η Δράμα (Χ) καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς επίσης και πολλά χωριά του νομού. Επιπτώσεις είχε ο σεισμός αυτός και στην Καβάλα, στις Σέρρες, και στην Θεσσαλονίκη. Οι προσεισμοί ξεκίνησαν τον Απρίλιο και συνεχίστηκαν σε καθημερινή βάση έως τη γένεση του κύριου σεισμού. Ιδιαίτερα ο προσεισμός της 13ης Απριλίου ήταν πολύ ισχυρός και προκάλεσε βλάβες στο ανατολικό τμήμα της πλειόσειστης περιοχής, στην περιοχή δηλαδή της Ξάνθης. Η πόλη της Ξάνθης σχεδόν καταστράφηκε ενώ βλάβες υπέστησαν μονές της ευρύτερης περιοχής. Στην Ελευθερούπολη 70 σπίτια κατέρρευσαν. Στην Καβάλα και στην Ανδριανούπολη βλάβες παρατηρήθηκαν τόσο σε κτίρια όσο και σε ιστορικά μνημεία (κάστρο, μιναρέδες)».

   

  Η παραπάνω «είδηση» είναι από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Αντισεισμικής Σχεδιασμού και Προστασίας και την εντόπισε ο ιστορικός ερευνητής – δικηγόρος Θεόδωρος Λυμπεράκης, από την Ελευθερούπολη.

   

  Επίσης στον ίδιο ιστοχώρο αναφέρονται και όλοι οι μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα:

   

  Δράμα 1985

  Δράμα 1867 (VIII)

  Δράμα 1829

  Καβάλα 1829 (Επίκεντρο Δράμα)

  Καβάλα 1713

  Φίλιπποι 597 (IX)

  Φίλιπποι 52μ.Χ. (VIII)

   

  Ενδεχομένως ο σεισμός του 52 μ.Χ. να συνέβη όταν ήταν στους Φιλίππους ο Απόστολος Παύλος, καθώς αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων ότι μετά από ένα σεισμό βγήκαν από τη φυλακή. Αν και σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η πρώτη επίσκεψη του Αποστόλου των Εθνών στους Φιλίππους, έγινε στο τέλος του 49 μ.Χ. και η δεύτερη το φθινόπωρο του 56 μ.Χ.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.