Χρονόμετρο

  Ο ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΝΕΣΤΟΥ: Παναγιώτης Δρόσος 111 ετών

  Δημοσιεύτηκε στις

  Αποκαλύπτει το μυστικό της μακροζωίας

   

  Ο κύριος Παναγιώτης Δρόσος είναι ο γηραιότερος δημότης Νέστου και πιθανόν ένας από τους ελάχιστους υπερήλικες σ όλη την χώρα,  με  ηλικία  111 ετών. Γεννήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες  από το συγγενικό του περιβάλλον το 1906 στο χωριό Μαγκριώτισα ( που βρίσκεται κοντά στην Κεσάνη ) της Ανατολικής Θράκης και η οικογένεια του απαριθμεί σήμερα,  4 παιδιά, 9 εγγόνια και 18 δισέγγονα.

   

  Τον συναντήσαμε στο σπίτι του, την Τετάρτη 30 Αυγούστου, μαζί με μέλη της οικογένειας του και μας μίλησε, για την ζωή του. Τον ξεριζωμό της οικογένειας του, την εποχή του Μεταξά καθώς και την εγκατάσταση του στη περιοχή του Αγιάσματος, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Στην σύντομη κουβέντα που είχαμε μαζί του, μας είπε ότι θυμόταν μετά από ερωτήσεις που του κάναμε. Σε κάποια στιγμή όταν διαπιστώσαμε ότι είχε κουραστεί διακόψαμε την συζήτηση . Όπως μας είπε ο γαμπρός του κ. Νίκος Γκουτζίκας, τον ταλαιπωρούσε εδώ και 2-3 χρόνια μια κοίλη.

   

  Γι αυτό  μετά από 2 μέρες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας, όπου και εγχειρίστηκε. Η κατάσταση της υγείας του, εκτός του εν λόγω προβλήματος, όπως δήλωσαν και οι θεράποντες γιατροί, είναι  άριστη και αυτή την στιγμή αναρρώνει στο σπίτι του. Η υγεία του παππού Παναγιώτη είναι ένα ιατρικό παράδοξο, σχολίασε ο χειρούργος κ. Τσαβδαρίδης που ανέλαβε την ευθύνη της επέμβασης, αφού σε κάθε περίπτωση θα πέθαινε από σηψαιμία. Ευτυχώς όμως, όλα πήγαν

   

   

  Παναγιώτης Δρόσος 111 ετών

  Το κείμενο που ακολουθεί είναι οι δηλώσεις του, με κάποιες αναγκαίες συντακτικές διορθώσεις.

  «Γεννήθηκα   στο χωριό Μαγκριώτισσα της  Ανατολικής  Θράκης.    Με την ανταλλαγή ήρθαμε στην Ξάνθη όπου καθίσαμε 2 χρόνια και μετά   ήρθαμε εδώ στην περιοχή του Νέστου, στο Μπέτζιλι  όπως το λέγαν παλιά, αλλά  μας πήρε σβάρνα το ποτάμι και έτσι ήρθαμε στο Αγίασμα. Στο Αγίασμα θυμάμαι  ήρθαμε την περίοδο της χούντας του Μεταξά. Εμείς δεν προλάβαμε να πολεμήσουμε γιατί ήρθαν  οι Γερμανοί, και την κατοχή της περιοχής την έδωσαν  στους Βουλγάρους. Τότε μαζί με άλλους πήρα κι εγώ  τα όπλα και αντιστάθηκα τους Βουλγάρους, αλλά για λίγο. Φυσικά για να μην μας σκοτώσουν, γιατί αυτοί σκοτώναν με το παραμικρό .

   

  Μετά θυμάμαι στον εμφύλιο. Τον αδερφό μου την περίοδο του εμφυλίου πολέμου οι κουμουνιστές το έστειλαν στις φύλακες της Κομοτηνής για ένα χρόνο περίπου και όπως μας είπε μετά, ήταν πολύ δύσκολα. Ζήσαμε δύσκολα χρόνια, αλλά και καλά χρόνια. Θυμάμαι και τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου.  Ο Θεός θέλει και ζω. Εγώ στην ζωή μου πάντα έτρωγα σκόρδα αλλά και ότι έβγαζε ο μπαχτσές και το χωράφι. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι νέοι για να είναι γεροί και να ζήσουν πολλά χρόνια».

   

  Ευχαριστίες των οικείων  για την περίθαλψη του

  Αυτά μας είπε ο κ. Παναγιώτης Δρόσος, στην σύντομη κουβέντα μας, γιατί όπως σας αναφέραμε παραπάνω ήταν οι μέρες που τον ταλαιπωρούσε ένας πόνος στην κοιλιακή χώρα. Η οικογένεια του, στο πλαίσιο της παρουσίασης μας, ζήτησε να συμπεριλάβουμε και τις ευχαριστίες της, στο Ιατρικό και  νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας και ειδικότερα τον Ιατρό Χειρούργο κο Τσαβδαρίδη, στον οποίο φυσικά και οφείλει την ζωή του. Τον συγχαίρει μάλιστα για την επιστημονική του κατάρτιση και την αποφασιστικότητα, που έσωσαν την ζωή του κου Παναγιώτη.

   

  Επιμέλεια : Κώστας Χατζηγεωργίου – Σταύρος Πανταζόπουλος

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.