Χρονόμετρο

    Αξιοποίηση Παγγαίου όρους – Η μαγιά υπάρχει… Τα λεφτά;

    Δημοσιεύτηκε στις

     Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση του όρους Παγγαίου και την ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής αποτέλεσε το επίκεντρο της χθεσινής ημερίδας, στο «Αμφιθέατρο της Δημοκρατίας», στην Ελευθερούπολη, όπου το «παρών» έδωσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Σερρών και Δράμας.

    Σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Γερομάρκο, ο οποίος έκανε την αρχική εισήγηση, αφού με δική του πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, στόχος είναι η έναρξη διαβούλευσης για την καλύτερη προετοιμασία όλων των τοπικών φορέων, πριν ανοίξουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (πρώην ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

    ΓΕΡΟΜΑΡΚΟΣ - ΣΜΥΡΛΟΓΛΟΥ (1215 x 813)

     

     

     

     

    Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κατέστησε σαφές πως οι συνθήκες είναι πλέον γόνιμες, πάνω σε ένα αρκετά φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Παγγαίου, ξεκαθαρίζοντας ότι αγκυλώσεις και γραφειοκρατία πρέπει να μπουν στην άκρη με ισχυρή πολιτική βούληση, που θα αποφέρει υπέρβαση αντιθέσεων.

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Γερομάρκος αναφέρθηκε στην καταγραφή που έκανε ήδη η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπως και με διαβουλεύσεις μικρής έκτασης έως σήμερα, σχετικά με προτάσεις ανάπτυξης μέσα από τον ορεινό όγκο, προλειαίνοντας το έδαφος για τις μελλοντικές δράσεις.

    Μίλησε, επίσης, για κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και δράσεων, όπως και για εικόνα εγκατάλειψης των υποδομών, χωρίς λύσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Παράλληλα, ο Γ. Γερομάρκος ανέφερε ότι με τη χθεσινή ημερίδα μπαίνουν τα θεμέλια, ώστε φορείς από όλους τους θεσμούς και κοινωνία να κατανοήσουν την ανάγκη σύμπλευσης για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Παγγαίου, εντοπίζοντας από τούδε και στο εξής τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη του σχεδίου με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

    Χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Άρης Γιαννακίδης, αναφέροντας ότι η τοπική κοινωνία πρέπει σε αυτή τη χρονική στιγμή να ιεραρχήσει και να αξιολογήσει το προγραμματικό πλαίσιο για τους στόχους αξιοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης του Παγγαίου, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της οροσειράς της Ροδόπης, που εντάχθηκε το 2011 στον εθνικό σχεδιασμό, ενώ σημείωσε πως στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα κατατεθεί η μελέτη που θα δώσει οριστική λύση με τις πλημμύρες στο χρόνιο πρόβλημα των Τεναγών Φιλίππων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, είπε για την κίνηση της οργάνωσης της ημερίδα ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, σε ένα σχέδιο αξιοποίησης του Παγγαίου, που είχε απασχολήσει και τις προηγούμενες διοικήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας, το οποίο καθυστέρησε σημαντικά.

    Υπογράμμισε ότι οι τοπικές αρχές περιμένουν πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες με αγωνία, ενώ συμπλήρωσε πως ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε λανθασμένες προτεραιότητες, μίλησε για αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ δεν απέφυγε να θίξει και το θέμα των επενδύσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την αξιοποίηση των Λουτρών Ελευθερών.

    Ο Βασίλης Ξουλόγης, ως δήμαρχος Παγγαίου και οικοδεσπότης, υπογράμμισε ότι πρώτα πρέπει να καταγραφούν λεπτομερώς οι προτάσεις και να καταρτιστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο, βάσει του οποίου θα μπει η πρόταση για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου στην περίοδο 2014 -2020.

    Ζήτησε από τον Άρη Γιαννακίδη και εν γένει τη διοίκηση της Περιφέρειας, να διατεθεί ένα σεβαστό ποσό μέσα από διαπραγμάτευση, που θα διατεθεί στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του ορεινού όγκου του Παγγαίου και κατέληξε ότι η βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου θα παρέχει κάθε βοήθεια στη μελετητική διαδικασία, συνεργαζόμενη αρμονικά με την αρχαιολογία και το δασαρχείο, από τις οποίες απαίτησε μεγαλύτερη ευελιξία.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.