Χρονόμετρο

  ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ – «Ξεσκόνισμα» στα οικονομικά του Δήμου από το 2011

  Δημοσιεύτηκε στις

  Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διατάσσεται έλεγχος για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων, όπως και σε 35 ακόμη φορείς γενικής κυβέρνησης

   

  Δεν έφταναν οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις και το ότι ο δήμος Παγγαίου είχε μπει για τα καλά στο στόχαστρο του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, ήρθε και το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, με αριθμό 354 και με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2015, ότι με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μαρδά, ο Δήμος Παγγαίου θα υποστεί έλεγχο για τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων, όπως και άλλοι 35 Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

  Ο έλεγχος στον δήμο θα ξεκινήσει από το οικονομικό έτος 2011 και σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. αφορά α) τη συνεπή τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων (Μ.Δ.), β) την εξακρίβωση της ορθότητας των ποσών των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που υποβάλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω των μηνιαίων δελτίων και εκείνων που προκύπτουν από το Μ.Δ., γ) τη διαπίστωση σώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των λόγων που τις δημιουργούν, δ) τη διαπίστωση της εκκαθάρισης του συνόλου των οφειλών του 2011 από τους φορείς, ε) τη συμμόρφωση των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης με τις συστάσεις προηγούμενων ελέγχων και στ) την κατά προτεραιότητα πληρωμή οφειλών σε εταιρείες παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου κ.α.

   

  Φ. Αναστασιάδης: «Μας αιφνιδίασε…»

   

  Ο δήμαρχος Παγγαίου, ερωτηθείς από το «Χ» αν γνώριζε για τη διενέργεια τέτοιου ελέγχου πριν την έκδοση του Φ.Ε.Κ., απάντησε: «Δεν είχαμε καμία ενημέρωση και θα έλεγα ότι μας αιφνιδίασε αυτή η δημοσίευση του Φ.Ε.Κ. Δε γνωρίζω τι προβλέπει ο νομοθέτης σε μια τέτοια περίπτωση, πως θα εξελιχθεί η διαδικασία, όμως υποπτεύομαι ότι θα γίνει ένας δειγματοληπτικός έλεγχος. Σύμφωνα με όσα πρόλαβα να πληροφορηθώ, την έρευνα θα πραγματοποιήσουν δύο υπάλληλοι ελεγκτές, εκ των οποίων ο ένας ορίζεται ως συντονιστής. Οι υπάλληλοι που μετέχουν στα κλιμάκια ορίζονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γ.Δ.Δ.Ε. Επίσης, θα μελετηθεί αν τηρείται η σειρά προτεραιότητας στην εξόφληση παλιών οφειλών».

  Σχετικά με το αν είναι ανήσυχος για τυχόν ευρήματα, που μπορεί να φέρουν σε εποπτεία τον δήμο Παγγαίου, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Έχω ήδη μιλήσει με την οικονομική υπηρεσία. Από τις κουβέντες που έχουμε κάνει, δε νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα».

   

  Καταγγελίες από το παρελθόν

   

  Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει ξανά στο προσκήνιο την καταγγελία που είχε κάνει στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, την οποία κοινοποίησε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ο πρώην δήμαρχος Ελευθερών και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Μπάμπης Χρυσανίδης, στο δημοτικό συμβούλιο Παγγαίου, ότι είχαν καθυστερήσει σημαντικά να έρθουν προς συζήτηση οι ισολογισμοί των τριών πρώην δήμων.

  Στην ίδια καταγγελία, ο κ. Χρυσανίδης (συνεπικουρούμενος από τους Π. Σιμούδη και Ρ. Καραγιαννίδου) ανέφερε ότι αν γίνει σχετικός έλεγχος στα εντάλματα πληρωμών εργολάβων για διάφορα έργα για τα έτη 2011 και 2012, θα διαπιστώνονταν σε αρκετά από αυτά ότι οι αντίστοιχες επιταγές που εκδόθηκαν από τον δήμο, ανέγραφαν μικρότερα ποσά από αυτά των ενταλμάτων.

  Ο πρώην δήμαρχος Ελευθερών κατηγορούσε τη διοίκηση Ξουλόγη και ειδικότερα τον πρώην δήμαρχο Παγγαίου ότι οι εργολάβοι αν και έχουν παραπονεθεί για οικονομική αφαίμαξη, δεν προέβησαν ποτέ σε επώνυμη καταγγελία, υπό την απειλή περαιτέρω καθυστέρησης στην αποπληρωμή τους, σημειώνοντας δε ότι «αρκετά από αυτά τα εντάλματα “φυλάσσονται” στο γραφείο του Δημάρχου, αντί να βρίσκονται στην οικονομική υπηρεσία».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.