Χρονόμετρο

  Προχωρούν ακάθεκτα τα διόδια και στην Καβάλα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή τους – Υποσχέσεις για βινιέτα και αναλογικά διόδια από τον Υπουργό Υποδομών στους εργαζόμενους της Εγνατίας

  Την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του τμήματος παράκαμψης Καβάλας και του σταθμού διοδίων Καβάλας της Εγνατίας Οδού, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή τους, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ Φάμελλος την Παρασκευή 12 Μαΐου.

   

  Η παράκαμψη Καβάλας αποτελεί υφιστάμενο και εν λειτουργία τμήμα της Εγνατίας Οδού, μήκους περίπου 24 χιλιομέτρων που ξεκινά από τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Αγίου Ανδρέα και φτάνει στον Α/Κ Άσπρων Χωμάτων. Περιλαμβάνει 13 γέφυρες και 9 κάτω διαβάσεις, 3 σήραγγες και 4 ανισόπεδους κόμβους.

   

  Ο σταθμός διοδίων Καβάλας θα τοποθετηθεί στη χιλιομετρική θέση 6+720 μεταξύ των Α/Κ Αγίου Σύλλα και Άσπρων Χωμάτων και θα έχει 3+3 λωρίδες κυκλοφορίας, είτε μονής είτε εναλλασσόμενης κατεύθυνσης με τις αντίστοιχες νησίδες, πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν πέντε θάλαμοι διοδίων.

   

  Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει εκ νέου αντιδράσεις στην περιοχή μας, μιας και ήδη υπάρχουν συντονισμένες αντιδράσεις από την Περιφέρεια και τους Δήμους της περιοχής για την κατασκευή των διοδίων της Μέστης, μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.

   

  Να σημειωθεί πως κανονικά προχωρεί και η διαδικασία του διαγωνισμού για την κατασκευή των διοδίων στην Ασπροβάλτα, που ουσιαστικά θα αποτελέσει ακόμα μια επιβάρυνση από και προς Θεσσαλονίκη.

   

  Τα νέα αυτά διόδια, που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την κίνηση εντός της πόλης της Καβάλας, ιδιαίτερα από φορτηγά αλλά και οδηγούς επιβατηγών πιθανολογείται ότι θα αποτελέσουν ακόμα μια πηγή αγανάκτησης για τους κατοίκους της Περιφέρειας, η διοίκηση της οποίας έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη να βρεθεί σε συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου για να γνωρίσει τα προβλήματα που αυτά τα διόδια δημιουργούν στην περιοχή.

   

   

  Διαβεβαιώσεις για αναλογικά διόδια από Σπίρτζη

   

   

  Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης βέβαια, παραβρέθηκε στη Γενική Συνέλευση και συναντήθηκε με τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων της Εγνατίας Οδού Α.Ε., όπου μοίρασε υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την Εγνατία Οδό, μεταξύ των οποίων ήταν η δημιουργία αναλογικών διοδίων, η εγκατάσταση διοδίων στις συνοριακές διαβάσεις και η χρήση βινιέτας.

   

  Ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε πως μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» δεν θα ανήκει στο Υπερταμείο και θα συνεχίσει τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία υποδομών στη Βόρειο Ελλάδα.

   

  Σημείωσε δε πως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εγγυάται τις δαπάνες λειτουργίας της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η οποία αποτελεί φορέα προέλευσης και υποδοχής προσωπικού στο υπό σχεδιασμό σύστημα εσωτερικής κινητικότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ τόνισε πως η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα προχωρήσει στην σύνταξη ενός νέου, σύγχρονου οργανισμού, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της και τη βέλτιστη αντιμετώπιση των νέων πεδίων και έργων που θα συμμετάσχει και θα υλοποιεί.

   

   

  Μάλιστα θα αναλάβει το έργο της τεχνικής και διαχειριστικής εποπτείας της Παραχώρησης της Εγνατία οδού (που όπως φαίνεται δεν σταματά) ενώ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» θα υλοποιήσει τους σταθμούς διοδίων στις εισόδους  της χώρας για την εφαρμογή της βινιέτας και του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων και θα συμμετάσχει στην λειτουργία του Μητρώου  Υποδομών,  του Μητρώου Απαλλοτριώσεων και στη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων.

   

  Κατά τις συναντήσεις, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών, έγινε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων, της θεσμοθέτησης των ηλεκτρονικών συστημάτων καθώς και για τον σχεδιασμό υλοποίησης νέων έργων στη Βόρειο Ελλάδα, όπου τονίστηκε πως η διοίκηση της Εγνατίας Α.Ε. θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις της και εισηγήσεις προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών και δράσεων.

   

  ΠΗΓΗ: http://paratiritis-news.gr/article/191286/Proxoroun-akathekta-ta-diodia-kai-stin-Kabala


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.