Χρονόμετρο

  Στην Εγνατία Οδό – Δικαιότερη χρέωση διοδίων με τα ηλεκτρονικά διόδια

  Δημοσιεύτηκε στις

  Την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας επεξεργάζεται σχετική επιτροπή της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» υπό την προεδρία του Καβαλιώτη Μανώλη Κελαϊδάκη, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου επί των οικονομικών θεμάτων της εταιρείας.

  Ήδη, έχει ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος, όπου συμμετείχαν πολύ μεγάλες εταιρείες, ώστε να προτείνουν την τεχνική λύση για την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο θα είναι αναλογικό και ο κάθε οδηγός θα πληρώνει αντίστοιχο ποσό με τα χιλιόμετρα που κάνει εντός του οδικού δικτύου.

  Αντίστοιχη εμπειρία, όπως τόνισε ο κ. Κελαϊδάκης, έχουν πολύ λίγες εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες πήραν όλες μέρος σε αυτόν τον διάλογο. Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έστειλε επιστολή, ζητώντας την επικαιροποίηση του ενδιαφέροντος αυτών των εταιρειών και ακολουθεί το δεύτερο μέρος του έργου, που είναι η κατάθεση προσφορών. Χρονικά, αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί τόσο η διαγωνιστική διαδικασία όσο και η προμήθεια αυτού του ηλεκτρονικού συστήματος.

   

  «Egnatia Card» και «Egnatia Pass»

  Στο μεσοδιάστημα μέχρι την προμήθεια αυτού του συστήματος, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχει δύο στόχους. Την ενεργοποίηση της οικονομικής πολιτικής, με την έκδοση της «Egnatia Card», που θα αντικαταστήσει τα κέρματα. Ο οδηγός που χρησιμοποιεί τον μεγάλο αυτό οδικό άξονα θα μπορεί να προαγοράζει και να προπληρώνει το αντίτιμο για τα διόδια είτε σε κάποια τράπεζα είτε σε κάποιο χώρο μέσα στην Εγνατία Οδό, που θα εξυπηρετήσει σημαντικά όσους τη χρησιμοποιούν συστηματικά και κυρίως τους αυτοκινητιστές.

  Σε δεύτερη φάση, υπάρχει προγραμματισμός για την έκδοση του «Egnatia Pass», δηλαδή τη δημιουργία ηλεκτρονικών λωρίδων, κάτι που γίνεται ήδη στα Μάλγαρα. Με το «πάσο» αυτό που θα αγοράζει ο χρήστης, θα μπορεί να κυκλοφορεί σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, αφού θα είναι ένα διαλειτουργικό σύστημα. Από κει και πέρα, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχει ρίξει το βάρος στην ανασυγκρότηση των διοδίων των Μαλγάρων και του Ακτίου, μετά την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (Τ.Ε.Ο.).

   

  Αποτράπηκε το σχέδιο σταθμού διοδίων στον Ξεριά

  Σχετικά με το αν εγκαταλείφθηκαν οι προθέσεις της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για δημιουργία σταθμού διοδίων στην περιοχή του Ξεριά, ο κ. Κελαϊδάκης σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, καθώς με απόφαση του υπουργού, “πάγωσε” ο σχεδιασμός για νέους σταθμούς διοδίων και προχωράμε άμεσα για τα ηλεκτρονικά διόδια. Αν στο ενδιάμεσο διάστημα, δει η κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνουν ως το 2016 άλλοι 1-2 σταθμοί, θα το μεταφέρουμε αμέσως στον κόσμο. Το παράδοξο είναι ότι υπήρξε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση ένα μήνα πριν τις εκλογές, η οποία καθόριζε 17 σταθμούς διοδίων σε όλη την Εγνατία Οδό. Στη διαδρομή προς Καβάλα έβαζε αυτόν τον σταθμό που σχεδιάζεται στην Ασπροβάλτα κι έναν ανάμεσα στους δύο κόμβους της Καβάλας, στην Άσπρη Άμμο κι έβαζε έναν ακόμη στην περιοχή του Νέστου. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος της Χρυσούπολης ή αντίστοιχα ένας επισκέπτης για το νησί της Θάσου θα πλήρωνε πέντε συνολικά διόδια (Ξεριάς, Μουσθένη, Άσπρη Άμμος, Ασπροβάλτα, Ανάληψη), εφόσον είχε αφετηρία ή τερματισμό τη Θεσσαλονίκη. Αυτό, βέβαια, για μένα προσωπικά θα ήταν αιτία παραίτησης. Ευτυχώς, είχαμε την κινητοποίηση των βουλευτών Γ. Καλαντζή, Ν. Παναγιωτόπουλου και Ντ. Κλειτσιώτη και αποτράπηκε κάτι τέτοιο, ενώ υπήρξε παρέμβαση και από το Μέγαρο Μαξίμου. Θα ήταν μια καταστροφή για την Καβάλα και τη Θάσο ένα τέτοιο σενάριο και δε θα είχε οικονομικό αποτέλεσμα για την “Εγνατία Οδό Α.Ε.”, αφού όλος ο κόσμος θα επέλεγε την παλιά εθνική οδό», με τον κ. Κελαϊδάκη να καταλήγει ότι το πιο δίκαιο σύστημα είναι το αναλογικό με βάση τα χιλιόμετρα που κάνει κάθε οδηγός μέσα στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.