Χρονόμετρο
Xristos Gakis

  Ένταση στον κάμπο και προτάσεις για φυλάκια περιφρούρησης

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η δήμαρχος Καβάλας απέσυρε το θέμα της αδειοδότησης της Εγνατίας Οδού για την διενέργεια γεωτρήσεων στο αισθητικό δάσος Καβάλας για την κατασκευή του κάθετου άξονα

   

   

   

  Δύο μεγάλα θέματα απασχόλησαν την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας πριν καν ξεκινήσει η κανονική διαδικασία της συνεδρίασης. Το πρώτο θέμα που απασχόλησε επί μακρόν την συζήτηση ήταν το αίτημα της «Εγνατία Οδού» να επιτραπεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η διάνοιξη δρόμου για την διενέργεια δειγμάτων από το υπέδαφος στο αισθητικό δάσος Καβάλας, πάνω από την Διασταύρωση, στο πλαίσιο της μελέτης κατασκευής του κάθετου άξονα της «Εγνατία Οδού Ε61», από Καβάλα προς Δράμα.

   

  Στην συνεδρίαση παρέστησαν και μίλησαν ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα, Δημήτρης Πουρσαϊτίδης, η δασάρχης Καβάλας, Ζωή Γεωργούση, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Σταυρού, εκπρόσωποι της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» καθώς και αρκετοί δημότες του δημοτικού διαμερίσματος.

  dimotiko-3

  Ο κ. Πουρσαϊτίδης σημείωσε ότι το τοπικό συμβούλιο δεν συναινεί με την χάραξη του δρόμου που παρουσίασε η «Εγνατία Οδός» και ζήτησε να αλλάξει η χάραξη. Με την τοποθέτηση του συμφώνησε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου. Από την πλευρά της Εγνατίας Οδού ο Γιάννης Ιωακειμίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας παρουσίασε τις θέσεις της ενώ φάνηκε ότι το έργο ξεμπλοκαρίστηκε πρόσφατα με αποτέλεσμα να τους πιέζει ο χρόνος καθώς απομένουν μόλις τρεις μήνες για να ξεκινήσουν οι εργασίες εκπόνησης της μελέτης.

   

  Είναι γεγονός ότι η ενημέρωση που έκαναν οι εκπρόσωποι της εταιρίας άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα, μια και απαντήσεις δεν υπήρχαν για εναλλακτικές χαράξεις αλλά και για εναλλακτικούς τρόπους δειγματοληψίας χωρίς να γίνει μεγάλη ζημία στο δάσος.

   

  Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Παππάς, πρότεινε να γίνει από αέρος η δειγματοληψία, εργασία που κοστίζει περισσότερο αλλά δεν θα προκαλέσει καμία βλάβη στο δάσος.

  dimotiko-2

  Από την πλευρά τους, τόσο ο Κωστής Σιμιτσής όσο και ο Άρης Βέρρος, ζήτησαν περαιτέρω διευκρινήσεις για την χάραξη του δρόμου, όχι απλά αυτού που θα γίνει για την μελέτη, αλλά για την οριστική χάραξη και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.

   

  Αφού είχε προηγηθεί και μια “αψιμαχία”  της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Γραμμένου, με τον επικεφαλής της παράταξης «Ο τόπος της ζωής μας» Μάκη Παπαδόπουλο, που παρ ολίγο να εξελιχθεί σε καυγά κανονικό, η κ. Τσανάκα απέσυρε το θέμα ζητώντας από τους εκπροσώπους της εταιρίας να το επαναφέρουν στην επόμενη συνεδρίαση με βελτιωμένη πρόταση και περισσότερες πληροφορίες. Το χειροκρότημα που ακούστηκε από το βάθος της αίθουσας δείχνει ότι οι κάτοικοι συμφωνούν με τους χειρισμούς της δημάρχου.

   

   

  Κατασκευή οικίσκων για την προστασία του κάμπου από τον αγωγό ΤΑΠ;

   

  Όσον αφορά της κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΠ, στο συμβούλιο μίλησε ο Παναγιώτης Αρσονιάδης, ως εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών, καταγγέλλοντας ότι η κατασκευάστρια εταιρία προχωρά στην κατασκευή, τα συνεργεία μπαίνουν σε εκτάσεις χωρίς την συναίνεση των ιδιοκτητών τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις στον κάμπο. Ζήτησε την βοήθεια του δήμου στην τοποθέτηση δύο οικίσκων από τους οποίους οι κάτοικοι θα περιφρουρούν την περιοχή αν και η δήμαρχος δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα να δημιουργηθούν φυλάκια στον κάμπο. Πρότεινε πάντως να προσφύγουν στον Εισαγγελέα όσοι θίγονται, όπως έκανε και η ίδια όσων αφορά τις δημοτικές εκτάσεις από τις οποίες απαγόρευσε να περάσει ο αγωγός. Η συζήτηση κατέληξε στην συμφωνία να γίνει σύσκεψη των εκπροσώπων όλων των φορέων και των νομικών τους συμβούλων την ερχόμενη εβδομάδα για να καθαριστούν οι επόμενες κινήσεις σχετικά με το ζήτημα.

   

  Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση δεν έγινε για ο χρόνος είχε αναλωθεί με τα δύο έκτακτα θέματα. Από τον Άρη Βέρο τέθηκε μόνο το θέμα της κοινοποίησης στους δημοσιογράφους των εισηγήσεων για τα θέματα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών που προβληματίζει τον δήμο. Στην συζήτηση ακούστηκαν διάφορα για τους εκπροσώπους μέχρι για “δημοσιογράφους τζουκ μποξ” χωρίς όμως να υπάρχει απάντηση από τους εκπροσώπους του κλάδου που δεν ήταν παρόντες. Μοναδική φωνή υπεράσπισης αυτή του Πέτρου Πετρόπουλου ο οποίος όμως συμφώνησε εν τέλη να μην κοινοποιούνται τα προς συζήτηση θέματα με ηλεκτρονικό τρόπο.

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.