Χρονόμετρο

    ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ… «Μουσικό Καλοκαίρι 2017» από το Δημοτικό Ωδείο

    Δημοσιεύτηκε στις

    Το Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» δεν θα διεξαχθεί φέτος το καλοκαίρι μετά από απόφαση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, της διοίκησης και της διεύθυνσης του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (ΔΩΚ), δίνοντας τη θέση του στο «Μουσικό Καλοκαίρι 2017», υπό την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΩΚ Γεώργιου-Ιούλιου Παπαδόπουλου.

    Για τον λόγο αυτό, οι διοργανωτές παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (27/7) συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κι όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος το καβαλιώτικο -και όχι μόνο- κοινό θα απολαύσει τρεις μοναδικές συναυλίες.

    Από την πλευρά της, η Δήμητρα Τσανάκα επισήμανε ότι από το 2000 έως και το 2016 το Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» έκανε αισθητή την παρουσία του κάθε καλοκαίρι στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, όμως αποφασίστηκε να «ξεκολλήσει» από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, που είναι πολλές στον Δήμο Καβάλας, μεταξύ των οποίων και το Φεστιβάλ Φιλίππων και να πραγματοποιηθεί δοκιμαστικά τον Φεβρουάριο του 2018.

    Το χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο «σοβαρά» φεστιβάλ της Β. Ελλάδας, μοναδικό, σημειώνοντας ότι για να αποδώσουν καλά οι τραγουδιστές και οι μουσικοί, απαιτείται να διοργανώνεται σε κλειστούς χώρους και γι’ αυτό μεταφέρθηκε τον χειμώνα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΩΚ, Άκης Τελίδης, στάθηκε στην πολύ καλή συνεργασία όλων των μερών, δημάρχου, διοίκησης και καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΩΚ και απηύθυνε κάλεσμα στους Καβαλιώτες να παρακολουθήσουν τις συναυλίες, συμπληρώνοντας ότι το ΔΩΚ έχει χτίσει ένα «brand name», που πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

    Ο -επί 8 χρόνια- καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Γιούλης Παπαδόπουλος, παρουσίασε το πρόγραμμα των συναυλιών, που εντάσσονται στο «Μουσικό Καλοκαίρι 2017», με την αυλαία να ανοίγει τη Δευτέρα 31 Ιουλίου στις 21:30 στον Φάρο Καβάλας (7ο Δημοτικό Σχολείο, Παναγία), παρουσιάζοντας στο πιο γραφικό άκρο της πόλης την διεθνούς φήμης γιαπωνέζα πιανίστα Etsuko Hirose, που θα συμπράξει με την Ορχήστρα Δωματίου Pro Musica υπό τη διεύθυνση του Θεσσαλονικιού πιανίστα Γιώργου Κωνσταντινίδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημοφιλέστατη Μικρή Νυχτερινή Μουσική και το Κοντσέρτο αρ. 12 σε λα μείζονα, Κ. 414, του Wolfgang Amadeus Mozart. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την Σερενάτα για Έγχορδα σε μι μείζονα, έργο 22, του Antonín Dvořák, έργο που συνδυάζει τη μελωδική διάθεση του πρώτου μέρους, το αργό βαλς του δευτέρου, το εύθυμο πνεύμα του τρίτου, την λυρική ομορφιά του τετάρτου και την ευφορία του φινάλε.

    Στις 12 Αυγούστου θα φιλοξενηθούν οι Estonian Sinfonietta Soloists, μία εσθονική ορχήστρα δωματίου που έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη και την Νότια Αμερική. Τα επίλεκτα μέλη της ορχήστρας θα παρουσιάσουν ένα ποικίλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα Vivaldi, Mozart, C. P. E. Bach, Piazzolla και άλλων. Η συναυλία θα γίνει στον κήπο με πισίνα του ξενοδοχείου ΙΜΑΡΕΤ, και η είσοδος θα κοστίζει 15 ευρώ.

    Τέλος, στις 30 Αυγούστου στο Φρούριο Καβάλας το κοινό θα απολαύσει τη νεοϊδρυθείσα Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Έλληνα αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή, με σολίστ τον βραβευμένο βιολονίστα Γιάννη Κορμπέτη, πρώην μαθητή του ΔΩΚ. Ο σολίστ θα ερμηνεύσει το περίφημο Κοντσέρτο αρ. 3 σε σι ελάσσονα, έργο 61, του Γάλλου συνθέτη του Ρομαντισμού Camille Saint-Saëns.

    Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της συναυλίας, βεβαίως, είναι ότι το κοινό της Βόρειας Ελλάδας θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει το πιο προσιτό έργο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, τον «Συμφωνικό Θρύλο Βασίλης ο Αρβανίτης». Εμπνευσμένη από την ομώνυμη νουβέλα του Στρατή Μυριβήλη για το πρωτοπαλίκαρο και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, η μνημειώδης σύνθεση «αφηγείται» με μουσικούς όρους τη θρυλική του ιστορία. Έχοντας προωθήσει την ελληνική λόγια μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όσο κανείς άλλος, ο πρώην αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βύρων Φιδετζής, πρότεινε να συμπεριλάβει τιμητικά αυτό το κομμάτι. Φυσικά η πρότασή του έγινε αμέσως αποδεκτή, καθώς πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε τουλάχιστον μία νοητή γέφυρα με το Φεστιβάλ «Παπαϊωάννου» ως την επόμενη διοργάνωσή του, παραμένοντας συνεπείς στην καταστατική δέσμευση των ιδρυτών του για την προβολή της μουσικής του καβαλιώτη μουσουργού. Η είσοδος θα κοστίζει 10 ευρώ (ΔΩΡΕΑΝ για μαθητές του ΔΩΚ).

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.