Χρονόμετρο

  Διαμαρτυρία των εργαζομένων της ELFE: «ΒΦΛ κλεισμένη, Καβάλα πεθαμένη»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζομένους στη λιπασματοβιομηχανία – Εξεδόθη ψήφισμα στήριξης – Βογιατζίδης: Ευρεία σύσκεψη φορέων την Κυριακή

   

   

   

  Μέσα σε κλίμα γηπεδικό πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, καθώς η αίθουσα συνεδριάσεων πήρε χρώμα από τα πανό και τα συνθήματα των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο σώμα για την κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης.

   

  Η συνεδρίαση άργησε να ξεκινήσει 20 λεπτά, καθώς περισσότεροι από 70 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο προαύλιο του δημαρχείου, ενώ στη συνέχεια πέρασαν και στην αίθουσα συνεδριάσεων.

   

  Αρχικά, ο πρόεδρος του σώματος, Γιώργος Γραμμένος, έδωσε τον λόγο στον νέο πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, Νίκο Βογιατζίδη, ο οποίος ζήτησε τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής. «Δεν κάνουμε αγώνα για τις συμβάσεις μας, αλλά για την ίδια τη δουλειά μας. Μας ζητά η εταιρεία να απολυθούμε 300 εργαζόμενοι και να επιστρέψουμε με συμβάσεις γαλέρας. Οι οικογένειές μας ζουν ένα δράμα. Εδώ κι 1,5 μήνα, η διοίκηση της εταιρείας αποφεύγει τον διάλογο, όπως ο διάολος το λιβάνι. Η ΒΦΛ είναι ένα εργοστάσιο της Καβάλας. Έζησαν από αυτό γενιές και γενιές, όμως η σημερινή εταιρεία δε σέβεται το προσωπικό. Δεν ξέρουμε τι θέλουν να κάνουν. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συνδικαλιστικές και νομικές κινήσεις μας. Θέλουμε τη συμπαράστασή σας στον αγώνα μας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, χωρίς εκβιασμούς και τελεσίγραφα από την εταιρεία. Είναι θέμα ουσίας, όχι μισθών».

   

  Ο κ. Βογιατζίδης υπογράμμισε ότι έχει ήδη ληφθεί η απόφαση το σωματείο να συγκαλέσει την προσεχή Κυριακή ευρεία σύσκεψη των τοπικών φορέων για τα ζητήματα της βιομηχανίας, ώστε να γίνουν πιο συντονισμένες ενέργειες, «εφόσον θέλουμε να λειτουργεί το εργοστάσιο», κατέληξε ο πρόεδρος του σωματείου.

   

  «Λιπάσματα και πετρέλαια τα τελευταία εργασιακά φρούρια»

   

  Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ευθύμης Μακρογιάννης, δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, με τη διοίκηση να εκμεταλλεύεται ένα λιμάνι, ενώ για να υπάρχει εκεί σήμερα η Β.Φ.Λ., είχαν απαλλοτριωθεί εκτάσεις. «Δεν υπάρχει καμιά αλληλεγγύη από τη διοίκηση. Το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι να κόψει μισθούς και θέσεις εργασίας. Τα λιπάσματα και τα πετρέλαια είναι τα τελευταία εργασιακά φρούρια. Αν πέσουν κι αυτά, η Καβάλα θα μείνει με τους μισθούς των 400 ευρώ! Επιπλέον, μιλάμε για έμπειρους εργαζόμενους. Τι θα γίνει με την ασφάλεια του εργοστασίου, αν στη θέση των σημερινών, προσληφθούν άπειροι, ανειδίκευτοι εργαζόμενοι;», κατέληξε ο κ. Μακρογιάννης.

   

  Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων ο Δήμος, τόνισε η δήμαρχος

   

  Παίρνοντας τον λόγο, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή της ότι σταθερά ο δήμος είναι στο πλευρό των εργαζομένων και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που άκουσα να λέτε ότι κουβαλάτε στους ώμους σας τις τύχες αυτής της πόλης. Αποφασίσαμε, το θέμα της ημερήσιας διάταξης με αριθμό 27 (σ.σ. γνωμοδοτήσει για την διατήρηση ή όχι των έργων και εγκαταστάσεων της “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ELFE” εντός του Αιγιαλού και της Παραλίας), να το αποσύρουμε, γιατί είναι ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί για εσάς».

   

  Ακολούθως, ανέγνωσε το Σχέδιο Ψηφίσματος, με τον κ. Γραμμένο από την πλευρά του να ζητά αυτό να είναι ομόφωνο.

   

  Όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν με το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του, πλην του Χρήστου Ποτόλια, που από την αρχή διαφοροποιήθηκε. Η κ. Τσανάκα είπε ότι η ίδια, πάντα σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, θα επιχειρήσει να έρθει σε επικοινωνία με την διοίκηση.

   

  Ο τέως δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής είπε ότι το εργοστάσιο είναι σε κρίσιμη καμπή. «Ξέραμε τι συμβαίνει. Μια ζωή ερχόταν το σωματείο και ζητούσε την βοήθεια του Δ.Σ. Από τότε που ήρθε η νέα διοίκηση, ποτέ δεν την είδαμε. Μια φορά ο κ. Λαυρεντιάδης έδωσε χρήματα για τους Παιδικούς Σταθμούς. Πού είναι η εταιρική ευθύνη της; Καράβια πάνε και έρχονται, το λίπασμα δεν ξεμένει.  Να μη μείνουμε στο ψήφισμα. Να αναλάβει ο δήμος μεσολαβητικό ρόλο και να ευαισθητοποιήσει την εργοδοσία για να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους με τον τρόπο που τους αξίζει. Να έρθει ο κ. Μπεχράκης σε μια κοινή σύσκεψη».

   

  Ένα βήμα παρακάτω πήγε ο Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος κάλεσε τη δήμαρχο να ζητήσει συνάντηση με τον ίδιο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αφού εδώ και καιρό όλη η Καβάλα είναι ανάστατη.

   

  «Όχι τέτοια εργοστάσια σε λαμόγια»

   

  Επιθετικό λόγο διατύπωσαν αρχικά ο Βαγγέλης Παππάς και εν συνεχεία ο Άρης Βέρρος. «Αν πέσουν τα μεροκάματα της ΒΦΛ, οι μαγαζάτορες θα κυνηγούν πελάτες με το ντουφέκι. Θα είναι τεράστιο πλήγμα για την τοπική κοινωνία, πολλαπλάσιο των Πετρελαίων, γιατί είναι περισσότεροι οι εργαζόμενοι. Δε γίνεται διάλογος με 120 που  εκβιάστηκαν και έβαλαν τις υπογραφές τους και τους έχουν αιχμαλώτους. Πρέπει να γίνει διάλογος από την αρχή και να μπει στο ψήφισμα, όπως και ότι η κοινωνία της Καβάλας δε συζητά με μεθόδους Λαυρεντιάδη», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Παππάς.

   

  «Εφόσον δεν είχαν αποσυρθεί οι αντεργατικοί νόμοι, θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Πρέπει να αναφερθούμε στην κυβέρνηση και να ζητάμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Αργήσαμε πολύ να καταλάβουμε τι είναι τα μνημόνια. Είναι στρατηγικής σημασίας η ΒΦΛ, όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά για όλη τη χώρα. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι τέτοιου είδους εργοστάσια πρέπει να είναι κάτω από δημόσιο έλεγχο και όχι κάτω από λαμόγια. Να το ξεκαθαρίσει η δήμαρχος στον Λαυρεντιάδη ότι αν υλοποιήσει την απόφασή του, θα είναι αιτία πολέμου».

   

  Φουλ επίθεση από Ποτόλια

   

  Τον πιο επιθετικό λόγο διατύπωσε ο Χρήστος Ποτόλιας, που διαφώνησε με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, λέγοντας ότι παίρνει το μέρος της διοίκησης! Ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να καταδικάσουν την κυβέρνηση, αλλά και τους τοπικούς βουλευτές, που πανηγύριζαν για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και έδωσε τη στήριξή του στον αγώνα τους.

   

  Μετά απ’ όλα αυτα, εξεδόθη ψήφισμα στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, που πέρασε κατά πλειοψηφία, μια και ο κ. Ποτόλιας επέμεινε να μην ταχθεί υπέρ αυτού.

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.