Χρονόμετρο
Xristos Gakis

  Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Καβάλας … Πιο μπερδεμένα δεν γίνεται!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η βουβαμάρα που κατέγραφαν όλες οι δημοσκοπήσεις στον Δήμο Καβάλας, εκφράστηκε την Κυριακή και το βράδυ της ίδιας ημέρες κατεγράφη σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν απέχει και πολύ από μια πολυπαραμετρική εξίσωση, για γερά μαθηματικά μυαλά!!! Με πιο απλά λόγια μόνο απλό και ξεκάθαρο, δεν είναι το μήνυμα των εκλογών από την Κυριακή το βράδυ, αφού σχεδόν για όλους τους μετέχοντες υπάρχει και ένα πρόβλημα. Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, ας ψηλαφίσουμε το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε κάθε συνδυασμό.

   

  Η ΑΝΑΣΑ της Δήμητρας Τσανάκα

  Η πρωτιά της Δήμητρας Τσανάκα, την Κυριακή το βράδυ, δεν στηρίχθηκε σε κανένα άλλο στοιχείο παρά μόνο στο ανθρώπινο πρόσωπο μιας γιατρού που για χρόνια υπηρετεί με συνέπεια την επιστήμη της. Η κ. Τσανάκα, δεν μπόρεσε να πείσει σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι είχε να ακολουθήσει ένα σχέδιο για να εκλεγεί και να διοικήσει το Δήμο Καβάλας, ακολούθησε απλά την καρδιά της και αυτό της το αναγνώρισαν οι δημότες, έτσι προσπέρασαν και τις κατηγορίες εναντίον της ό,τι δεν πατούσε το πόδι της στο δημοτικό συμβούλιο, ό,τι δεν γνωρίζει τα  θέματα του Δήμου Καβάλας, ό,τι υιοθέτησε προτάσεις ανεδαφικές στο πρόγραμμά της και πολλά άλλα… Όλες οι κατηγορίες αποδείχτηκαν πολύ μικρές και αδύναμες μπροστά στην πληθωρική προσωπικότητά της και την αμεσότητα της επικοινωνίας που έχει με τον κάθε πολίτη. Με απλά λόγια η κ. Τσανάκα, είναι τόσο ανθρώπινη όσο το έχει ανάγκη σήμερα ο κάθε χτυπημένος από την κρίση, γι’ αυτό και αρκετοί ξεπέρασαν το γεγονός ότι στηρίζεται από ένα μνημονιακό κόμμα, την ΝΔ, και την ψήφισαν.

   

  Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ του Κωστή Σιμιτσή

  Ο δήμαρχος Καβάλας, μάλλον θα πρέπει να είναι ευτυχής με το αποτέλεσμα, αφού η συγκυρία το έφερε να μην βρεθεί πίσω από τον Μάκη Παπαδόπουλου, καθώς είχε όλες τις προδιαγραφές να υποστεί μια πανωλεθρία, ωστόσο η τιμωρία του περιορίστηκε σε ένα «χαστούκι»!!! Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμη στο παιχνίδι της δημαρχίας, αφού πάει στον δεύτερο γύρο, αλλά θα πρέπει να δώσει δείγματα στους ψηφοφόρους ότι πήρε το μήνυμα. Σαφώς και το αποτέλεσμα είναι μια ήττα, και η δήλωση ότι είχε απέναντι του 7 συνδυασμούς είναι ανεδαφική, αφού ορισμένοι εξ αυτών δεν θα υπήρχαν ή δεν θα είχαν τόση δύναμη, αν δεν είχε διαπράξει μια σειρά λαθών. Ο κ. Σιμιτσής πρώτα απ’ όλα πλήρωσε την αλαζονεία του, την υπεροψία του και τον απόσταση που έχει με τους πολίτες, το γεγονός δε ότι παντού εμφανιζόταν ως επαΐοντας που γνωρίζει τα πάντα για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του που το έκαναν κριτική, μάλλον τον «βοήθησε» να χάσει και άλλους ψήφους. Η αδυναμία του κ. Σιμιτσή να εκφραστεί ανθρώπινα και όχι τεχνοκρατικά με ΕΣΠΑ και αριθμούς – όπως έκανε πολύ καλά η Δήμητρα Τσανάκα και κέρδισε – επιβεβαίωσε ακόμη περισσότερο την απόσταση. Μπορεί ο κ. Σιμιτσής να είναι όπως ο ίδιος πιστεύει ο καλύτερος από όλους τους αντιπάλους του και τα όσα του καταλογίζουν να είναι απλά μέρος της προεκλογικής κριτικής, ωστόσο ξεχνάει ότι τον έπαινο δεν τον απονέμουμε εμείς στον εαυτό μας αλλά οι άλλοι, οι ψηφοφόροι εν προκειμένω. Ο κ. Σιμιτσής έχει δυσαρεστήσει πολλούς, ακόμη και συνεργάτες οι οποίοι σήμερα δεν είναι δίπλα του, όχι κατ’ ανάγκη ως υποψήφιοι αλλά ούτε ως υποστηριχτές… Που είναι για παράδειγμα ο Σάββα Σαρικλόγλου, που είναι ο Άρης Βέρρος (μην ξεχνάμε ότι στην πρώτη θητεία των είχε αντιδήμαρχο), που είναι ο έτερος γιατρός Ντίνος Χριστοδουλίδης, που είναι ο Ανδρέας Γράσσος;

  Συγκρίνοντας με το τι έγινε σε άλλους δήμους του Ν. Καβάλας διαπιστώνουμε ότι όλοι οι δήμαρχοι, Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης και Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ είναι σαφώς πρώτοι στους δήμους τους και διεκδικούν με αξιώσεις μια ακόμη θητεία. Ο κ. Σιμιτσής είναι ο μόνος εν ενεργεία δήμαρχος του νομού που βγήκε δεύτερος…

   

   

  Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ του Μάκη Παπαδόπουλου

  Η πιο δύσκολη και ανηφορική πορεία ήταν αυτή του Μάκη Παπαδόπουλου, καθώς κατάφερε να βρεθεί στην τρίτη θέση, χωρίς να έχει στα χέρια του έναν οργανωμένο μηχανισμό, όπως είναι αυτός ενός κόμματος ή μια δημοτικής αρχής. Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε κυριολεκτικά χωρίς στελέχη, χωρίς γνώση των θεμάτων του Δήμου Καβάλας και μέσα σε μερικούς μήνες κατάφερε να συνθέσει το μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο, να ασκήσει κριτική στον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και να καταφέρει να μιλήσει για τα προβλήματα της πόλης και να καταθέσει τις δικές του θέσεις, κερδίζονταν καθαρά την τρίτη θέση στην κατάταξη. Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε να εκφράσει το νέο στο Δήμο Καβάλας, έκανε την αρχή, πήρε την επιβράβευση, μένει να φανεί η συνέχεια της πορείας. Είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας που έβαλε μια σοβαρή υποθήκη προς το λαό της Καβάλας, ότι μπορεί να είναι ο εκφραστής του νέου; Θα δείξει ο χρόνος…

   

   Η ΚΑΠ του Βαγγέλη Παππά

  Ο Βαγγέλης Παππάς κατάφερε με επιτυχία πιστεύω να μετεξελίξει την συνδικαλιστική δράση σε αυτοδιοικητική. Έχοντας μαζί του το κόμμα των ΑΝΕΛ και το σωματείο των εργαζομένων στα πετρέλαια, επιχείρησε και πέτυχε να καταγραφεί σαν υπολογίσιμη δύναμη. Είναι οριακά τέταρτος, με μικρή απόσταση από τον τρίτο. Ο κ. Παππάς κέρδισε πολλούς πόντους την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές πείθοντας ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων να πάει μαζί του, με την επίδειξη δύναμης στην συγκέντρωση της πλατείας, αλλά και μέσα από την παρουσία του στα ΜΜΕ όπου τον γνώρισε καινούργιος κόσμος, πήρε πόντους. Το ρεύμα αυτό δημιούργησε προσδοκίες για μια θέση ψηλά οι οποίες εν μέρει επιβεβαιώθηκαν, αφού άφησε πίσω τον Άρη Βέρρο, αλλά βρέθηκε μακριά από την πρώτη θέση που περίμενε… Να είναι θύμα των μηχανισμών όπως καταγγέλλει ή ψηφοφόροι το ξανασκέφτηκαν και πήγαν αλλού;

  Αυτή τη στιγμή ο κ. Παππάς μαζί με τον Μάκη Παπαδόπουλο, είναι οι κύριοι ρυθμιστές της δεύτερης Κυριακής της αναμέτρησης, χωρίς να προσπερνάμε και τους ψήφους του Άρη Βέρρου.

   

  ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Άρη Βέρρου

  Εδώ ταιριάζει το γνωστό «όπου λαλούν πολλοί κοκόρια, γίνεται του ΣΥΡΙΖΑ»!!! Από νωρίς ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να χρήσει ως επικεφαλής της παράταξης τον Άρη Βέρρο. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή Βέρρου θεώρησαν ότι αφενός ξεπλήρωσαν το ηθικό χρέος προς το πρόσωπό του, που μπήκε μπροστά σε δύσκολες εποχές χρήζοντας τον εκ νέου υποψήφιο και αφετέρου ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τέτοια που δεν ήθελε  πολύ να βγει δήμαρχος. Το εκλογικό αποτέλεσμα τους διέψευσε οικτρά, γιατί ο κ. Βέρρος μπορεί να αύξησε το ποσοστό του σημαντικά σε σχέση με το 2010, ωστόσο ούτε καν πλησίασε τον στόχο της εκλογής. Βέβαια γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια ήττα, καθώς δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά αυτό είναι θέμα ανάλυσης τις επόμενες ημέρες.

   

  ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (5)

   

  Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Χρήστου Ποτόλια

  Ποσοστό απόλυτα προβλέψιμο, απλά επιβεβαίωσης ενός πολιτικού χώρου που σε περίοδο κρίσης δεν μπορεί να αρθρώσει επίκαιρο πολιτικό λόγο και να πείσει.

   

  Οι 4Ε του Παράσχου Αγανικόλα

  Χάσαμε την ευκαιρία να σωθούμε, κινούμενοι τα μέλη της παράταξης της 4 Ε και του Άρτεμη Σώρρα, ως μέλη παραθρησκευτικής δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώνουν, ως άλλοι προφήτες, ότι ήρθαν να μας σώσουν, αλλά υπάρχει συνομωσία που εμποδίζει το έργο τους, άρα και την σωτηρία μας. Ωστόσο με αυτά κατάφεραν να βρεθούν ελάχιστα πίσω από το ΚΚΕ.

   

  Η δεύτερη Κυριακή

  Όσο και αν θέλει κανείς να προδικάσει ένα θετικό αποτέλεσμα για την Δήμητρα Τσανάκα ή τον Κωστή Σιμιτσή για την δεύτερη Κυριακή, αν αποφασίσει να μπει στην βάσανο της τεκμηρίωσης και της επιχειρηματολογίας, θα ανακαλύψει πόσο δύσκολο είναι να καταλήξει σε συμπέρασμα.

  Η τοπική ΝΔ περισσότερο από ποτέ πιστεύει ότι είναι κοντά στον να κερδίσει το Δήμο Καβάλας με την κ. Τσανάκα και ήδη τα στελέχη της διαμηνύουν προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν θα ανεχτούν παιχνίδια κάτω από το τραπέζι, γιατί θα το πληρώσει ακριβά. Για να καταλάβετε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, σημειώστε ότι η μετακόμιση του Θόδωρου Καλλιοντζή το βράδυ τον εκλογών από το εκλογικό κέντρο του Βαγγέλη Παππά σε αυτό της Δήμητρας Τσανάκα, δεν έχει να κάνει παρά μόνο με την διαχείριση της δυσαρέσκειας που συσσωρεύεται για τα πρόσωπα των βουλευτών και η οποία θα εκδηλωθεί αν δεν καταφέρει να εκλεγεί η κ. Τσανάκα. Όλο και περισσότερα στελέχη της τοπικής ΝΔ στοχοποιούν τους τέσσερεις βουλευτές σε μια πιθανή ήττα της κ. Τσανάκα. Θεωρούν ότι η εκλογή της ή μη, είναι στα χέρια των βουλευτών, οπότε ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο…

  Από την άλλη ο κ. Σιμιτσής έχοντας στα χέρια του τον μηχανισμό του Δήμου Καβάλας και την εξουσία του δημάρχου θα κάνει ότι μπορεί για να διαχειριστεί την ήττα του και να πάρει την ρεβάνς. Έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Τα πάντα θα κριθούν από τις δικές του αποφάσεις!!! Ήδη οι επαφές ξεκίνησαν και μάλλον είναι σε καλό δρόμο!

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.