Μη σύννομες ενέργειες για έξι συμβάσεις έργων πρασίνου, αλλά και μηδενικές προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς, εντοπίζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Κακοδιοίκηση και διαφθορά εντοπίζει για άλλη μια χρονιά η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, για το 2014, που υπέβαλε ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Ρακιντζής επισημαίνει ότι κατά το έτος 2014 δεν θεσμοθετήθηκαν κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν πολύ προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς στους τομείς οικονομικής διαχείρισης, της πολεοδομίας, την υγεία και το περιβάλλον.
Η υπόθεση των αναθέσεων στον Δήμο Καβάλας
Από την έκθεση Ρακιντζή δε λείπει η αναφορά στον Δήμο Καβάλας. Μάλιστα, πρόκειται για μια υπόθεση, που είχε αποκαλύψει το «Χ» στις 18 Νοεμβρίου 2014. Το πόρισμα του κ. Ρακιντζή είχε φτάσει στα χέρια της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα λίγες μέρες νωρίτερα (14/11) και αφορούσε αναθέσεις της Αντιδημαρχίας Πρασίνου και Καθαριότητας επί διοικήσεως Κωστής Σιμιτσή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία που έφθασε στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ο Δήμος Καβάλας προχώρησε στην ανάθεση με αδιαφανή τρόπο μιας σειρά (συνολικά 6) από συμβάσεις σχετιζόμενες με έργα πρασίνου και πυροπροστασίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των συμβάσεων έφθανε συνολικά στα 110.000 ευρώ και καλυπτόταν από πόρους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση Ρακιντζή, «στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, που αφορούσαν μη σύννομες ενέργειες στις διαδικασίες δημοπράτησης, εκτέλεσης και παραλαβής των έργων πρασίνου του Δήμου Καβάλας, ο ΓΕΔΔ προχώρησε σε ενδελεχή έλεγχο ομάδας συμβάσεων έργων-εργασιών πρασίνου του Δήμου Καβάλας. Ελέγχθηκαν έξη (6) συμβάσεις, με συνολικό τίμημα 110.000 ευρώ περίπου. Η διεξαχθείσα έρευνα κατέδειξε πλήθος πράξεων και παραλείψεων βλαπτικών για το δημόσιο συμφέρον, όπως:
– Απουσία έστω και στοιχειώδους περιγραφής του ανατιθέμενου έργου στις υπογραφείσες συμβάσεις.
– Σύναψη συμβάσεων εργασιών αποψίλωσης για λόγους αντιπυρικής προστασίας και ελαχιστοποίησης των κινδύνων από βιοτικούς παράγοντες (φίδια κλπ), στο τέλος ή μετά την λήξη της καλοκαιρινής περιόδου.
– Σοβαρές υπόνοιες για κατάθεση εικονικών προσφορών, εξαιτίας της ελάχιστης διαφοροποίησης της προσφερόμενης τιμής.
– Απουσία ποσοτικών στοιχείων από τα πρωτόκολλα παραλαβής, η οποία σε μερικές περιπτώσεις πιθανολογείται βάσιμα ότι είναι σκόπιμη.
– Ποσοτικές διαφορές μεταξύ των προβλεπομένων στη σύμβαση και στα πρωτόκολλα παραλαβής.
– Βάσιμες ενδείξεις για μη εκτέλεση μέρους των ανατεθεισών εργασιών.
– Σημαντικές παραλείψεις στις υπογραφείσες συμβάσεις, που σχετίζονται με θέματα αποζημιώσεων σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεσή τους. Μετά από τα παραπάνω ο ΓΕΔΔ απέστειλε την υπόθεση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, για απόδοση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών, ενώ έδωσε εντολή για δρομολόγηση των ενεργειών πειθαρχικού ελέγχου των εμπλεκομένων υπαλλήλων».
Δημήτρης Μπουντάς
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.