Χρονόμετρο

  Δ. Τσανάκα: «Ωρίμασαν οι συνθήκες για μετονομασία σε Απ. Παύλου»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Για το αίτημα του Μητροπολίτη Προκόπιου περί μετονομασίας της οδού Ομονοίας σε Αποστόλου Παύλου ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο η Δ. Τσανάκα – Για προβλήματα στην αποκομιδή απορριμμάτων προειδοποίησαν Παππάς και Βέρρος – Συζήτηση για Βενιζέλου, μονοδρόμηση και μελλοντικές αλλαγές

   

  Το αίτημα που έλαβε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου περί μετονομασίας της οδού Ομονοίας σε Αποστόλου Παύλου απασχόλησε χθες κατά την έναρξή του το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

  Η κ. Τσανάκα αναφέρθηκε και στο διαβιβαστικό έγγραφο, με το οποίο εκφράζει τη συναίνεσή του και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φ.Ν.Θ., κ. Προκόπιος και σημείωσε ότι το ίδιο θέμα είχε απασχολήσει το σώμα και κατά το παρελθόν, αφού αποτελούσε πάγιο αίτημα της Μητροπόλεως. Μάλιστα, η δήμαρχος τόνισε ότι ο Μητροπολίτης Προκόπιος είχε κάνει ανάλογη αναφορά και κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας του επιβατικού λιμένα Καβάλας.

   

   

  Η κ. Τσανάκα υπογράμμισε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ξεκινήσει η συζήτηση μετονομασίας της Ομονοίας, με την Καβάλα να έχει το προνόμιο να αναφέρεται στο βιβλίο των Αποστόλων, γεγονός που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί, ώστε να γίνει ακόμη πιο ελκυστική για τουρίστες που επιθυμούν να βαδίσουν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

  Η δήμαρχος Καβάλας σημείωσε ακόμη ότι, μετά τη συνάντησή της με τους δύο εφημέριους του Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου, συμβουλεύτηκε το βιβλίο ονοματοδοσίας της Καβάλας και υποστήριξε ότι μετά το 1920, η οδός που είναι γνωστή σήμερα ως Ομονοίας, επρόκειτο για μια μόδα της εποχής, σε μια περίοδο που το έθνος ήταν διχασμένο.

   

   

   

  Καταλήγοντας, η κ. Τσανάκα ξεκαθάρισε ότι το θέμα αλλαγής ή όχι του ονόματος της οδού Ομονοίας, πρώτα θα συζητηθεί από την τοπική κοινότητα, θα περάσει από την επιτροπή ονοματοδοσίας του δήμου Καβάλας κι ακολούθως θα τεθεί προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο.

  Στη χθεσινή συνεδρίαση, το «παρών» έδωσαν οι δύο εφημέριοι του Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου, οι οποίοι δήλωσαν ότι τους κάλυψε η αναφορά της δημάρχου και αναφέρθηκαν στην ομόφωνη έγκριση του αιτήματος από το εκκλησιαστικό συμβούλιο, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό έχει τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη.

   

  Ο πατέρας Γεράσιμος ανέφερε ότι το αίτημα αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και στην ανάδειξη και σύνδεση της πόλης μέχρι την αρχαία Εγνατία Οδό και το βαπτιστήριο της Λυδίας, ενώ προτάθηκε ο φετινός εορτασμός του Αποστόλου Παύλου στις 29 Ιουνίου, να συνδυαστεί με τα αποκαλυπτήρια μιας νέας πινακίδας του δρόμου, εφόσον υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσω των αρμόδιων οργάνων του δήμου.

  Στο σημείο αυτό, ο Κωστής Σιμιτσής διερωτήθηκε αν αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τιμηθεί ο Απόστολος Παύλος από την πόλη της Καβάλας, με τη μετονομασία της οδού Ομονοίας ή αν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις που θα εξετασθούν από τις αρμόδιες επιτροπές.

   

   

  Ο Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε να προηγηθεί εκτεταμένη διαβούλευση των παρατάξεων, των επαγγελματιών και των κατοίκων της οδού Ομονοίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιτρέπει αλλαγή ονόματος σε μια οδό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

  Ο Βαγγέλης Παππάς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός λατρευτικού σημείου αναφοράς στην Καβάλα, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τον τουρισμό κρουαζιέρας.

  Ο Χρήστος Ποτόλιας διερωτήθηκε αν το δημοτικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφανθεί για να συζητήσει τη μετονομασία της οδού.

   

   

  Έργο ανάπλασης στη Βενιζέλου, Κ. Βουγιούκα και μνημόνιο συνεργασίας με ΤΕΙ

   

   

  Νωρίτερα, η δήμαρχος είχε αναφερθεί στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε χθες το πρωί με το Τ.Ε.Ι.-Α.Μ.Θ., που καθιστά την Καβάλας σταθμό του γνωστού ερευνητικού κέντρου CERN, ενώ μίλησε για τη φιλοξενία των δύο φιλικών ποδοσφαιρικών αγώνων της Εθνικής Νέων στο «Ανθή Καραγιάννη».

  Ακόμη, κ. Τσανάκα ενημέρωσε το σώμα ότι το μεσημέρι της Τρίτης (9/6) υπέγραψε τη σύμβαση με τον εργολάβο για την έναρξη των έργων στο 5ο Γυμνάσιο.

  Εν συνεχεία, η δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάθεση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ «Γ. Παπαϊωάννου» στην κιθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα, με τον Κ. Σιμιτσή να δηλώνει ικανοποιημένος για την επιλογή μιας πρώην δικής του συνεργάτριας, όμως ζήτησε την παράδοση των αιτήσεων από τους άλλους τέσσερις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση και την εισήγηση, με την οποία προκρίθηκε η Κ. Βουγιούκα.

  Τελειώνοντας τις ενημερώσεις της, η κ. Τσανάκα, υπογράμμισε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα εξετασθεί ο δακτύλιος λειτουργίας των ιχθυοπωλείων, καθώς αυτός που ισχύει ως σήμερα δεν είναι σύγχρονος.

  Ακόμη, η κ. Τσανάκα πρότεινε την ανακήρυξη του πρώην περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ., Μιχάλη Αγγελόπουλου σε επίτιμο δημότη Καβάλας, στο πλαίσιο των φετινών «Ελευθέριων».

  Οι κκ. Παππάς και Βέρρος επισήμαναν στη δήμαρχο Καβάλας και την αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κορίνα Χιώτη-Πρασσά ότι υπάρχει μείζον ζήτημα με την καθαριότητα της πόλης και εντόπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, με τον Μ. Παπαδόπουλο να υπερθεματίζει και να αναφέρεται και στο ποιες ενέργειες έγιναν για την αποτροπή εμφάνισης αδέσποτων σκυλιών στο Πάρκο Φαλήρου.

  Ακόμη, ο κ. Βέρρος ζήτησε να ενημερωθεί που βρίσκεται το ζήτημα με τη Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, όπως και αν υπάρχει θέμα με την στέγαση των 5ου και 6ου Νηπιαγωγείου, που βρίσκονται στο Ζουμπουλάκειο.

  Σε ότι αφορά το έργο ανάπλασης της οδού Βενιζέλου, η κ. Τσανάκα επανέλαβε ακόμη μια φορά ότι το έργο θα πρέπει να παραδοθεί κανονικά μέχρι το τέλος του 2015, όμως ίσως στο νέο ΕΣΠΑ να ζητηθεί μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη, αλλά και μια διόρθωση της μορφής του έργου, εφόσον εμφανιστούν προβλήματα στην κυκλοφορία μετά την παράδοσή του.

  Τέλος, μετά από αναφορά του Β. Παππά για τα θέματα του Τ.Α.Ρ. και του L.N.G., η κ. Τσανάκα σημείωσε ότι οι θέσεις του δήμου Καβάλας παραμένουν ως είχαν, δηλαδή τάσσονται με την άποψη της τοπικής κοινωνίας και των αγροτών.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.