Χρονόμετρο

  ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ: «Βγάζει δεσπότη» το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Από λάθη και αστοχίες κινδυνεύει η υποψηφιότητα του πατέρα Παύλου Κίτσου

   

   

   

  Μια άξια και απαραίτητη για τις ανάγκες της κοινωνίας της Καβάλας, υποψηφιότητα για τη θέση του μητροπολίτη Καβάλας, όπως είναι αυτή του αρχιμανδρίτη πατέρα Παύλου Κίτσου, κινδυνεύει να ναυαγήσει εξαιτίας μια σειράς άστοχων χειρισμών. Χειρισμούς που όχι μόνο βλάπτουν την ίδια καθ’ αυτήν την υποψηφιότητα, αλλά προσβάλουν και την μνήμη του μακαριστού, καθώς μην έχοντας την υπομονή, ορισμένοι κύκλοι, πιέζουν φορείς της τοπικής εξουσίας να λάβουν θέση. Σαφώς και η καβαλιώτικη κοινωνία είναι υπέρ της υποψηφιότητας του πατέρα Παύλου, καθώς χαίρει απεριόριστης εκτίμησης, οπότε μια τόσο δυνατή υποψηφιότητα δεν έχει ανάγκη από λόμπυ συμφερόντων για να προωθηθεί. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάνουμε σε ακρότητες που θα έρθουν σε σύγκρουση με μια άλλη επιλογή της Ιεράς Συνόδου.

   

  Στο πλαίσιο αυτό και ενώ είναι σαφείς οι κανόνες της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εκλογή μητροπολίτη, κινήσεις όπως η έκδοση ψηφισμάτων υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου δεν βοηθούν, απεναντίας ενοχλούν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ήδη ο απόηχος από αυτές τις κινήσεις (επιστολές, ψηφίσματα και άλλα) έχει φτάσει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία είναι σφοδρά ενοχλημένη. Αντί λοιπόν οι τοπικοί φορείς να επιλέξουν το σιωπηρό και πιο αποτελεσματικό δρόμο της ενημέρωσης της εκκλησιαστικής ηγεσίας για το πόσο σημαντική είναι για την πόλη η εκλογή ενός άξιου μητροπολίτη, ασκούνται σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Έτσι την τελευταία στιγμή με παρέμβαση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα και του προέδρου του Δ.Σ. δεν τέθηκε σε ψηφοφορία χθες το βράδυ ψήφισμα υπέρ της υποψηφιότητας του πάτερ Παύλου, αλλά μετατέθηκε για την επόμενη (αρχικά είχε προταθεί η Κυριακή) Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να μην υπάρξει προσβολή της μνήμης του μακαρισμού μητροπολίτη μας Προκοπίου, καθώς μια ημέρα πριν θα έχει τελεστεί το 40ημερο μνημόσυνο.

   

  Στην τοποθέτησή του ο Μάκης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι « ζούμε μια “ιστορική στιγμή” κατά την οποία η τοπική κοινωνία εκφράστηκε θετικά στο πρόσωπο του πατέρα Παύλου χωρίς καμία αντίρρηση» για να προσθέσει βέβαια ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και αυτή θα γίνει σεβαστή, όποια κι αν είναι».

   

  Η δήμαρχος Καβάλας με τη σειρά της δήλωσε επί του ίδιου θέματος ότι: «Καμία δύναμη δεν έχουμε και κανέναν λόγο δεν έχουμε να παρεμβαίνουμε. Όπως εμάς δεν μας αρέσει οι μητροπόλεις να παρεμβαίνουν στην εκλογή για δημάρχους, περιφερειάρχες, συμβούλους κτλ., έτσι κι εμείς δεν έχουμε λόγο να ανακατευόμαστε και σαν κοινωνία οφείλουμε να σεβαστούμε την όποια απόφαση. Από την άλλη, είμαστε ένα πολιτικό όργανο που οφείλει να αφουγκράζεται την κοινωνία και να μεταφέρουμε τις απόψεις με λεπτότητα και σεβασμό… Και αυτό θα κάνουμε».

   

  Ο Κωστής Σιμιτσής στην τοποθέτηση του άφησε υπονοούμενα για άσκηση πιέσεων υπέρ της αναβολής της έκδοσης ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθαρίζοντας ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει θέμα πένθους.

   

  Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Παπάς υπογράμμισε για τον πατέρα Παύλο ότι «Αυτός ο άνθρωπος με έχει συγκινήσει… είναι κάτι το διαφορετικό από όλους τους παπάδες! Να το κάνουμε τώρα να τελειώνουμε! Οι άλλοι δήμοι έχουνε βγάλει! Εμείς γιατί να περιμένουμε; Θέλουμε αυτόν τον άνθρωπο! Συμφωνούμε σε αυτόν τον άνθρωπο γιατί κάτι το ωραίο έχει»!

   

  Τόσο ο Άρης Βέρρος όσο και ο  δημοτικός σύμβουλος Παράσχος Αγανικόλας, ζήτησαν να μην αναβληθεί η έκδοση του ψηφίσματος λόγω απουσίας τους από την Καβάλα την προσεχή Δευτέρα.

   

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.