Χρονόμετρο

  Αξιοποίηση των Λουτρών Ελευθερών – Παίρνουν το «διαβατήριο»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στα Λουτρά Ελευθερών βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (28/4) ο πρόεδρος της επιτροπής αναγνώρισης ιαματικών πηγών και αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Κουσκούκης, όπου πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στις ιαματικές πηγές της περιοχής.

  Η αναγνώριση της πηγής αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της επένδυσης ανάπλασης των Λουτρών Ελευθερών, με τον φάκελο να έχει κατατεθεί ήδη προς έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Τουρισμού, η οποία και θα ανάψει το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση της πηγής.

  Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο κ. Κουσκούκης, που διετέλεσε στο παρελθόν και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, βρέθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαο Γρανά και τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Α.Μ.Θ. Γιώργο Γερομάρκο στο γραφείο του πρώτου, ώστε να τους ενημερώσει για τα ευρήματά του. Τον κ. Κουσκούκη συνόδευσε στην αυτοψία στα Λουτρά ο πρόεδρος της Εργοανάπτυξης Α.Μ.Θ. Α.Ε., Θόδωρος Σμυρλόγλου.

   

  Οι πηγές των Λουτρών Ελευθερών πληρούν τις προδιαγραφές

  Με το πέρας της συνάντησης, ο Κ. Κουσκούκης παραχώρησε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι «το γραφειοκρατικό μέρος έχει ολοκληρωθεί και περιμένουμε τις ραδιολογικές εξετάσεις από το εργαστήριο του Δημόκριτου, που αφορούν τα στοιχεία ράδιο, ραδόνιο και ουράνιο. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των εξετάσεων εξετάζεται ο φάκελος και η επιτροπή γνωμοδοτεί για τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις που έχει η ιαματική πηγή, ανάλογα με τα στοιχεία που περιέχει το νερό. Αυτό πηγαίνει στην συνέχεια με εισήγηση στην υπουργό Τουρισμού, αφού ελεγχθούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν υπάρχουν υποθήκες, θέματα νομικής φύσεως και τότε πηγαίνει από την υπουργό για Φ.Ε.Κ. Οι ενδείξεις από την πηγή, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, είναι θετικές και δε θα έχουμε πρόβλημα. Από τις 21 πηγές και με τις απλουστεύσεις που έγιναν από το υπουργείο Τουρισμού, όλες οδεύουν προς την τελική τους φάση για τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις. Με αυτή την αδειοδότηση που θα δοθεί θα μπορούν οι επενδυτές ή οι φορείς να παίρνουν τα πακέτα του εξωτερικού με τον νόμο που υπέγραψαν οι υπουργοί Τουρισμού και Υγείας, εντάσσοντας τον ιαματικό τουρισμό στον ιατρικό τουρισμό και για πρώτη φορά από το 1945, θα μπορούμε να παίρνουμε από χώρες της Ε.Ε. ασφαλιστικά πακέτα στην περιοχή, εφόσον οι πηγές αναγνωριστούν και πληρούν τις προδιαγραφές».

   

  Ο ολοκληρωμένος φάκελος θα σημάνει και γρήγορη προώθηση

  Τον δρόμο για την γρήγορη προώθηση του φακέλου των ιαματικών πηγών των Λουτρών Ελευθερών έδειξε ο Κ. Κουσκούκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτός θα περάσει στο τελικό στάδιο, αρκεί να είναι ολοκληρωμένος.

  «Το νερό και το τοπίο στα Λουτρά Ελευθερών είναι εξαιρετικά, όμως επαφίεται στον επενδυτή τι μορφή θα δώσει στην ανάπτυξη. Όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να δεχτεί κόσμο. Σκοπός είναι να αναδείξουμε τον πλούτο μας κι όχι να τον θάψουμε. Έχουμε συμφωνήσει όλοι οι φορείς, ότι όλα αυτά θα γίνονται με σοβαρές πιστοποιήσεις, αφού μετά τον ιαματικό έρχεται κι ο ιατρικός τουρισμός, που συνδυάζεται πολύ καλά με τον ιαματικό. Θα είναι πόλος έλξης πολλών ανθρώπων. Υπάρχει εγγύηση ιατρικών παροχών για να προσελκύσουμε επισκέπτες. Η υπουργός Τουρισμού είναι θετική και πιέζει. Δεν υπάρχει θέμα, καθώς μόλις έρθει ο φάκελος, εφόσον είναι ολοκληρωμένος, θα προωθηθεί άμεσα, μια και η περιοχή διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα. Οι πηγές μας δε διαφέρουν με αυτές του εξωτερικού, ωστόσο καμία εξ αυτών δε διαθέτει το βιοκλίμα της Ελλάδας και εκεί διαφέρουμε», ανέφερε ο κ. Κουσκούκης, που σημείωσε καταληκτικά ότι ίσως μέσα στο καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης της πηγής.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.