Χρονόμετρο

    ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν υπάρχει πλάνο για κλείσιμο της ΔΕΥΑΚ, αλλά πρέπει να αποκτήσει επιχειρησιακή φιλοσοφία»

    Δημοσιεύτηκε στις

    «Εργαζόμενοι και διοίκηση πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια, να χαμηλώσουν τους τόνους, χωρίς τακτικές. Να υπάρξουν ξεκάθαρες λειτουργίες και η επιχείρηση θα σταθεί στα πόδια της» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιχείρησης

     

     

     

     

    Να γίνει επιτέλους επιχείρηση με κανονική λειτουργία είναι ο στόχος της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ και κατ’ επέκταση της διοίκησης Τσανάκα στον Δήμο Καβάλας και να πάψουν φαινόμενα που διαπίστωσαν στο πόρισμά τους οι ορκωτοί λογιστές για το έτος 2014, το οποίο αποκάλυψε το «Χ» στο χθεσινό φύλλο.

     

    Αυτό ανέφερε με συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νίκος Ξανθόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμιά απόφαση για κλείσιμο της επιχείρησης, όπως αναφέρθηκε και κατά το παρελθόν από μερίδα της αντιπολίτευσης, αλλά και συζητήθηκε αρκετά χθες το πρωί.

     

    «Δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση», τόνισε αρχικά ο κ. Ξανθόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η έκθεση των ορκωτών λογιστών θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ αύριο το μεσημέρι, υπογραμμίζοντας ότι «αναδεικνύονται διάφορες παθογένειες» και ότι αμέσως μετά το ίδιο πόρισμα θα τεθεί υπ’ όψιν του δημοτικού συμβουλίου.

     

     

    Μανίκια σηκωμένα και τέλος στις φήμες για… λουκέτο

     

    Αναφορικά με τις φήμες περί «λουκέτου» ή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΚ, ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε για την επόμενη μέρα:

     

    «Εργαζόμενοι και διοίκηση πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια, να χαμηλώσουν τους τόνους, χωρίς τακτικές. Να υπάρξουν ξεκάθαρες λειτουργίες και η επιχείρηση θα σταθεί στα πόδια της με πάρα πολύ μεγάλη άνεση. Εδώ και δύο χρόνια, έχουμε απολέσει χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από τον Δήμο, πορευόμαστε με τις τόσες εκκρεμότητες. Η επιχείρηση θα ορθοποδήσει, αρκεί να το θέλουμε όλοι».

     

     

    «Το σημερινό προσωπικό δεν είναι αυτό που χρειάζεται η ΔΕΥΑΚ»

     

    Συνεχίζοντας, ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε πως δεν υπήρξε κανένα πλάνο για κλείσιμο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% του προσωπικού της επιχείρησης είναι άτομα με αναπηρίες ή σωρηδόν τελευταία εργαζόμενοι λαμβάνουν για λόγους σκοπιμότητας δικαιολογητικά από ψυχολόγους. «Προβληματισμός υπάρχει, όπως κι ελλείψεις σε προσωπικό για διάφορες ειδικότητες. Το 25% του δυναμικού της επιχείρησης είναι εργαζόμενοι ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού. Μιλάμε για προσωπικό χαμηλού επιπέδου, χωρίς καμιά ειδίκευση και δεν είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η ΔΕΥΑΚ, δηλαδή επιστημονικό προσωπικό, χημικούς, τοπογράφους, πολιτικούς μηχανικούς κ.α.. Ειδικότητες που λείπουν επί δεκαετίες από τη ΔΕΥΑΚ».

     

     

    «Μεγάλες οι ευθύνες του σωματείου εργαζομένων για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΥΑΚ»

     

    Ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε και για ευθύνες του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, τις οποίες χαρακτήρισε «τεράστιες», προσθέτοντας πως «όταν έπρεπε να πιέζει, δεν το έκανε. Δεν εκμεταλλεύτηκαν οι προηγούμενες διοικήσεις το μέτρο της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Τον περασμένο Γενάρη, με απόφαση του δ.σ. για δημιουργία οργανικών θέσεων, που θα άνοιγε τον δρόμο για προσλήψεις σε επιστημονικό προσωπικό. Η εισήγησή μου αυτή καταψηφίστηκε από τον πρόεδρο των εργαζομένων, ο οποίος επέλεξε να μειοψηφήσει. Αν δεν έχει ευθύνες το σωματείο, ποιος έχει; Μόνο ο Ξανθόπουλος, που πήγε δύο χρόνια πριν στη ΔΕΥΑΚ; Υπήρχαν εργαζόμενοι, που πατούσαν στην επιχείρηση κάθε 1 και 16 του μηνός. Δεν βγαίνει μια επιχείρηση, όταν αντί για 4 βλάβες, επισκευάζεται μόλις μία. Να μην έχει αποθήκη μια επιχείρηση, που διακινεί υλικά 1,5-2 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα, ο αποθηκάριος να τυγχάνει να είναι ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Η ΔΕΥΑΚ δεν πρέπει να κλείσει, πρέπει να στηριχθεί με νύχια και με δόντια και να αποκτήσει επιτέλους επιχειρησιακή φιλοσοφία, λογική και λειτουργία, ώστε να επιτελέσει το έργο της».

     

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

     

     

     

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.