Χρονόμετρο

  Εγκατάσταση πλωτού LNG στην Καβάλα: Τα «στρογγυλεύει» η Δ.Ε.Π.Α.

  Δημοσιεύτηκε στις

  «Αν δεν μας θέλετε, θα φύγουμε» επισήμανε ο  διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Π.Α., Σπύρος Παλαιογιάννης

   

  Όλα τα στοιχεία των επιστημόνων που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Καβάλα αντέκρουσαν χθες το πρωί τα υψηλόβαθμα στελέχη της Δ.Ε.Π.Α. και οι Έλληνες και Βέλγοι μελετητές (εταιρείες ROGAN και XMAR), που συνεργάζονται με την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου στη συνάντησή τους με τα στελέχη του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. (τον πρόεδρο Δημήτρη Κυριαζίδη και τα μέλη της ομάδας εργασίας Θεοδώρα Κουλουρά και Μάκη ) και του Επιμελητηρίου Καβάλας (Άγγελος Τσατσούλης, Μάρκος Δέμπας), που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δ.Ε.Π.Α. στο Νέο Ηράκλειο. Τουλάχιστον αυτό μας μετέφεραν οι παρόντες στην συνάντηση ως «κλίμα» από την ενημέρωση που τους έγινε…

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Π.Α., Σπύρος Παλαιογιάννης, ήταν αυτός που ανέλαβε την παρουσίαση στην καβαλιώτικη αντιπροσωπεία και υπογράμμισε επανειλημμένως ότι εφόσον δεν επιθυμεί η τοπική κοινωνία να προχωρήσει η επένδυση με την εγκατάσταση πλωτής μονάδας L.N.G. στον κόλπο της Καβάλας, τότε αυτή δε θα πραγματοποιηθεί.

   

   

  Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι η Δ.Ε.Π.Α. εξετάζει τρία σημεία, όπως είχαν αναφερθεί και στην προ μηνός συνάντηση με τους βουλευτές και τους δημάρχους Καβάλας (Σιμιτσή-Τσανάκα), όμως προκρίνεται η περιοχή ανατολικά της Καβάλα Όιλ, στη Βάσοβα, δεδομένου ότι απέχει 1,5 χλμ. από τις εγκαταστάσεις της KavalaOilκαι 2,5 χλμ. από το πρώτο σπίτι στη Νέα Καρβάλη, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα υπάρξει όχληση στην εκεί προστατευόμενη περιοχή από τη συνθήκη Natura.

  Τα στελέχη της Δ.Ε.Π.Α. απολογήθηκαν για το έλλειμμα επικοινωνίας, καθώς επί έξι μήνες η εταιρεία δεν είχε διευθύνοντα σύμβουλο, με τον κ. Παλαιογιάννη να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, τον περασμένο Μάιο, έξι μήνες μετά την παραίτηση Σαχίνη.

  Μάλιστα, ο κ. Παλαιογιάννης αποδέχθηκε πρόσκληση του Επιμελητηρίου για έλευση και αναλυτική ενημέρωση στην Καβάλα, ανοιχτής μορφής για όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει, που θα γίνει υπό μορφή ημερίδας τον προσεχή Σεπτέμβρη.

   

  Πλήρης ανατροπή για χλωρίωση και θερμοκρασία υδάτων

  Η πλήρης ανατροπή ήρθε με τις ερωτήσεις του Αγγ. Τσατσούλη για μείωση της θερμοκρασίας των υδάτων και επιστροφής του χρησιμοποιημένου νερού για την αεριοποίηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη θάλασσα με διαδικασία χλωρίωσης.

  Ο κ. Παλαιογιάννης αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας μέγιστο ψέμα ότι θα χλωριώνονται τα ύδατα και θα ρίχνονται πίσω στη θάλασσα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η μείωση της θερμοκρασίας των υδάτων θα είναι στα επίπεδα των τεσσάρων βαθμών. Για τη δε διαδικασία χλωρίωσης, συμπλήρωσε ότι θα ήταν παράνοια για μια επιχείρηση να χλωριώσει 10.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, αφού θα ανέβαζε κατακόρυφα το κόστος και τόνισε ότι μια τέτοια ποσότητα θα ήταν σαν να προσπαθούσε κάποιος να χλωριώσει ένα ποτάμι. Επισήμανε δε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση ο νέος πολεοδομικός κανονισμός, που θα επιτρέψει μια τέτοια εγκατάσταση.

  Ακόμη, ο διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Π.Α. συμπλήρωσε ότι ο σταθμός επεξεργασίας δεν μπορεί να πάει σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή, μια και ο κυματισμός δεν θα επιτρέψει τη σταθερότητά του, ενώ ανέφερε ότι το βάθος που πρέπει να έχει από κάτω ένας τέτοιος σταθμός έχει όρια μέχρι 17 μέτρα.

   

   

  Ο κ. Παλαιογιάννης ανέφερε ότι η Καβάλα επιλέχθηκε λόγω της ύπαρξης του Τ.Ε.Ι. και της KavalaOil, που θα επιτρέψει την άντληση έμπειρων στελεχών, ενώ επισήμανε σε όλους τους τόνους ότι η Δ.Ε.Π.Α. είναι μια δημόσια εταιρεία και δεν μπορεί να αυθαιρετεί, ενώ όλα όσα θα καταθέσουν οι μελετητικές ομάδες, θα αναρτηθούν δημόσια και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

  Τέλος, το υψηλόβαθμό στέλεχος της Δ.Ε.Π.Α. ξεκαθάρισε ότι ο πλωτός τερματικός σταθμός Υ.Φ.Α. δεν μπαίνει εμπόδιο σε καμία περίπτωση στην αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης στο κοίτασμα Κ.

  Οι εκπρόσωποι από τις δύο μελετητικές εταιρείες ανέφεραν ότι έχουν ληφθεί όλες οι προϋποθέσεις για τη συνθήκη Sevezo 3, με τη μελέτη επικινδυνότητας να περιλαμβάνει σενάρια ακόμη και για τρομοκρατικό χτύπημα

  Με τη λήξη της συνάντησης στα γραφεία της Δ.Ε.Π.Α. στο Νέο Ηράκλειο, ακολούθησε ξενάγηση μόνο των στελεχών του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας (οι Αγγ. Τσατσούλης-Μ. Δέμπας έπρεπε να προλάβουν την πτήση από Αθήνα).

   

   

  Κλείνοντας εκείνο που έχουμε να επισημάνουμε είναι ότι περιμένουμε με ενδιαφέρον τις επίσημες δηλώσεις και τις ανακοινώσεις των επικεφαλής των δύο φορέων, ΤΕΕ και Επιμελητήριο….

   

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.