Χρονόμετρο

    Τι υπάρχει πίσω από την επίσκεψη Ομπάμα

    Δημοσιεύτηκε στις

    Γράφει η ΔΕΙΝΟΜΑΧΗ

     

     

     

    Προς τι αυτή η ξαφνική επίδειξη αγάπης του «πλανητάρχη» προς τον Ελληνισμό; Όχι βέβαια ότι θα πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις ούτε εμείς, ούτε οι Κύπριοι…

    Το ενδιαφέρον λέγεται αμερικάνικες ενεργειακές business και στροφή σε αναπτυξιακότερη διεθνή οικονομική πολιτική. Εντελώς διαφορετική από την ευρωπαϊκή – γερμανική που συμφέρει μόνο τη Γερμανία. Και δεν έχει να κάνει ούτε με δημοκρατία ούτε με αγάπη, μόνο με την αναμφισβήτητη προίκα της γεωπολιτικής μας θέσης.

    Οι Κινέζοι το μυρίστηκαν πρώτοι, εξ ου και οι επενδύσεις τους στον Πειραιά, που τον μετατρέπουν σταδιακά σε μεγάλο διακομιστικό κόμβο.

    Οι Ιταλοί επένδυσαν στον ΟΣΕ.

    Οι Αμερικανοί σκοπεύουν στο μεγάλο κομμάτι, που ακούει στο όνομα ενέργεια.

    Ήτοι επενδύσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου με προορισμό την Ευρώπη σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, σε ότι αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να θέλει να διατηρήσει τις ισορροπίες στην περιοχή.

    Οι Γερμανοί από την άλλη, αρνούμενοι κάθε διευθέτηση χρέους, την είδαν σαν ευκαιρία να απλώσουν το μακρύ τους χέρι τζάμπα, ως βιομηχανική υπερδύναμη στερούμενη ενέργειας προσβλέποντας σ’ αυτό που τους λείπει, φτωχοποιώντας μας πλήρως.

    Προφανώς και δεν έχουν πολλές ελπίδες στο σχέδιο αυτό όταν έχουν απέναντι τους τις ΗΠΑ.

    Τι θέλουν οι Αμερικανοί;

    Σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και παράλληλα οικονομική ηρεμία για να κάνουν τις ενεργειακές τους επενδύσεις, που κάποιες από αυτές άλλαξαν ρότα, εγκαταλείποντας την ασταθή Τουρκία, προς όφελος Ελλάδας και Κύπρου.

    Win-win για όλους.

    Κατά την επίσκεψη Ομπάμα, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα για τους αγωγούς TAP και IGB, το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, τη Ρεβυθούσα, τα κοιτάσματα και το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Με τη βοηθό υπουργό εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία στο παρελθόν έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και έχει ασχοληθεί με θέματα ενέργειας και αγωγών στην ευρύτερη περιοχή, πάντα παρούσα.

    Ο γερμανικός τύπος έχει υπερτονίσει τις μέρες αυτές την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και γιατί οι ΗΠΑ επιμένουν στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τώρα περισσότερο παρά ποτέ.

    Επιθυμία των ΗΠΑ παραμένει η αποδυνάμωση του ενεργειακού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη, με ταυτόχρονο δικό τους κέρδος και η Ελλάδα ανταποκρίνεται πλήρως γεωγραφικά.

    Οι αγωγοί TAP και IGB, έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους για μεταφορά φυσικού αερίου στην νότια και κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας μαζί με τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο του ρωσοτουρκικού «Turkish Stream» σε επικουρικό.

    Θα ήταν αφελής κάποιος να φανταστεί ότι τα αμερικανικά συμφέροντα θα περιοριστούν σε μικροεπενδύσεις. Η ενέργεια είναι ο φυσικός τους χώρος.

    Δεν είναι έκπληξη λοιπόν που ξαφνικά ανακινείται το Κυπριακό μαζί με το χρέος.

    Και έχουν κάθε λόγο να εξασφαλίσουν πρωτίστως ηρεμία στη περιοχή, είτε διότι οι γερμανικές συνταγές μας οδηγούν σε εξαθλίωση με μεγάλες πιθανότητες αναταραχών, είτε διότι το Κυπριακό πρέπει επιτέλους να λυθεί για τα συμφέροντα τους.

    Σίγουρα η αναδιάρθρωση του χρέους μας θα προσκρούσει πάλι στην σκόπιμη γερμανική αδιαλλαξία και εξηγήσαμε γιατί, όμως η Γερμανία πλέον έχει μείνει απελπιστικά μόνη και οι Αμερικανοί έχουν τρόπους να την πιέσουν.

    Η αρχή έγινε, ενώ τα μεγάλα συμφέροντα παίζουν το δικό τους παιχνίδι και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ έχουν συνέχεια στην εξωτερική τους πολιτική ανεξαρτήτως προέδρου, όταν έχει να κάνει με τα συμφέροντα τους που είναι σχεδιασμένα από χρόνια.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.