Χρονόμετρο

  COSMOPOLIS 2020: Πως με την μουσική ανακαλύπτεις κρυμμένες γωνιές της πόλης!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Την, Πέμπτη 16 Ιουλίου ξεκίνησε το φεστιβάλ Cosmopolis στην χερσόνησο της Παναγίας με τέσσερις ταυτόχρονες μουσικές εκδηλώσεις σε τέσσερα διαφορετικά, όχι πρότερα τόσο γνώριμα σημεία της γειτονιάς της Παναγιάς. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να ανακαλύψουν μουσικές, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα νέα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης, που τόσο καλά μα και τόσο λίγο ταυτόχρονα γνωρίζουμε.

   

  Ενδιαφέρουσα τοποθεσία σε αυτή την ανακάλυψη σημείων, τα “μπακαλάκια”. Ένα μικρό δρομάκι πίσω από την παλιά μουσική, όπου στο παρελθόν βρίσκονταν στη σειρά τα μικρά μπακάλικα της γειτονιάς, αφημένα πια στον χρόνο. Την Πέμπτη όμως, για μια έστω βραδιά, προσέφεραν το ιδανικό σκηνικό για μια αναδρομή στις μουσικές του παρελθόντος. Μια αναδρομή στο ρεμπέτικο συγκεκριμένα παρελθόν.

   

  Σε μια βραδιά υπό την ονομασία “φωνές που μας μάγεψαν”, η Τότα Ευλαβή (τραγούδι) και ο Κώστας Μπακιρτζής (πιάνο – τραγούδι) κάναν μια αναδρομή στην ρεμπέτικη ιστορία αρχινόντας από τη δεκαετία του ’20 και φτάνοντας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 καλύπτοντας με το ρεπερτόριο τους το έργο μερικών από τις πιο σημαντικές μορφές του  ρεμπέτικου. Με τραγούδια, άλλα πολύ και άλλα λιγότερα γνωστά, ακούστηκαν οι μουσικές των Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Τσιτσάνη, Γιοβάν Τσαούς, Χιώτη και άλλων, συνοδευόμενες από μικρές αναφορές στην ιστορία των καλλιτεχνών αυτών.

   

  Φιλαρέτη Σπανέλη


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.