Χρονόμετρο

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΚΗΣ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ: «Υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης για τις αστικές και ποινικές ευθύνες του επαγγέλματός τους»

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

    Μια συζήτηση με αφορμή τις δικαστικές περιπέτειες όσων εμπλέκονται στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών

     

    Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Καβάλα το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο, της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας Νοσηλευτών (Ε.Ν.Ε.Ν.), στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίοι παρουσίασαν θέματα σχετικά με τις εξελίξεις που έχουμε, στην μεταμόσχευση του νεφρού και στην διαδικασία των αιμοκαθάρσεων, όπου αναλύθηκαν πως βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των νεφροπαθών με τα νέα δεδομένα και τις νέες μεθόδους. Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι οι ασθενείς και ζουν περισσότερο αλλά και καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.

     

    Για πρώτη φορά σε ιατρικό συνέδριο, κλήθηκε από την διοίκηση της Ε.Ν.Ε.Ν., ο καβαλιώτης δικηγόρος Χρήστος Γάκης, για να αναλύσει το θέμα των ποινικών και αστικών ευθυνών που έχουμε γιατροί και νοσηλευτές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μιλώντας στο «Χ» για το θέμα ο κ. Γάκης σημειώνει κατ’ αρχην ότι «ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα που μου αναθέσανε να παρουσιάσω μια τέτοια διάλεξη. Σε όλους τους ανθρώπους, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, μπορούν να προκύψουν ευθύνες, ωστόσο, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται και στο επίκεντρο – λόγω κορονοϊου – της επικαιρότητας. Το ζητούμενο είναι λοιπόν τι ευθύνες μπορούν να προκύψουν όσον αφορά την δικαιοπραξία ή την πρόκληση κάποια σωματικής βλάβης στον ασθενή ή ακόμη και θανάτου; Βέβαια μιλάμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για αδικήματα που τελούνται από αμέλεια. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες κραυγαλέες εξαιρέσεις όπου κάποιος γιατρός η νοσηλευτής θα ήθελε να κάνει κακό σε κάποιον ασθενή, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πρόκειται για λάθη, τα οποία μπορούν να προκύψουν στον οποιοδήποτε, οπότε το ζητούμενο είναι το πώς μπορούν να προστατευτούν και να εφαρμόσουν τον νόμο και τα πρωτόκολλα για να αποφύγουν την δικαστική περιπέτεια;».

     

    Τι πρέπει να προσεχή ένας εργαζόμενος, γιατρός ή νοσηλευτής;

     

    «Επ’ αυτού υπήρχε μια ανοιχτή διαδικασία, όπου υπήρξε διάλογος με τους συνέδρους, καθώς έθεσαν το δικό τους προβληματισμό και μετέφεραν περιστατικά από την εμπειρία τους. Για παράδειγμα σε νοσοκομείο της Αθήνας, προσήλθε ασθενής που στην διάρκεια της εισαγωγής υπέστη ανακοπή, εν τω μεταξύ εκείνη την ώρα ο γιατρός ήταν απασχολημένος σε άλλο περιστατικό, οπότε ο νοσηλευτής ανέλαβε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες και σωστά προχώρησε την διαδικασία ανάνηψης. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα που ελήφθη μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο των καθηκόντων του νοσηλευτεί και σωστά έπραξε, γιατί διαφορετικά θα χανόταν ο ασθενής και θα είχε ευθύνη. Έχουμε όμως και ένα άλλο περιστατικό όπου ο γιατρός βρισκόταν σε κάποια άλλη έκτακτη ανάγκη, όμως έπρεπε να χορηγηθεί, στον ασθενή ως πρώτη βοήθεια, με μετάγγιση ένα φάρμακο και αυτό έπρεπε να γίνει μόνο από τον γιατρό. Σε εκείνη την περίπτωση υπάρχει η ευθύνη του νοσηλευτή, γιατί υπερέβη τα καθήκοντα του. Αν κάτι γινόταν λάθος και προέκυπτε πρόβλημα και πάθαινε ζημιά ο ασθενής, η ευθύνη ήταν δεδομένη για τον νοσηλευτή γιατί δεν είχε αρμοδιότητα γι’ αυτή την ενέργεια»

     

    -Τα νοσοκομεία προσφέρουν νομική κάλυψη ή καθένας κατά μόνας αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος;

     

    «Κατά κανόνα ο καθένας είναι μόνος απέναντι στην δικαιοσύνη. Τα νοσοκομεία που έχουν νομική υπηρεσία ασχολείται κύρια με το διοικητικό δίκαιο και όχι με το ποινικό ή το αστικό. Το θέμα έτυχε αρκετής συζήτησης με τους συνέδρους και όπως μου παρατήρησαν την τελευταία δεκαετία, γιατροί και νοσηλευτές, προσφεύγουν όλοι σε ιδιωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης, ώστε αν κάτι δεν πάει καλά, να μην χάσουν οι άνθρωποι την περιουσία τους, αλλά να καλύψει κάποια ασφαλιστική εταιρία την ζημιά. Υπάρχει ραγδαία αύξηση των συμβολαίων αστικής ευθύνης των γιατρών και των νοσηλευτών»

     

    • Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για τις τυχόν νομικές εξελίξεις γύρω από το θέμα, προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές;

     

    «Με την πάροδο του χρόνου υπάρχουν εξελίξεις στο αστικό και ποινικό δίκαιο, για τις οποίες πρέπει να είναι ενημερωμένοι τόσο οι γιατροί όσο και οι νοσηλευτές. Ο ποινικός κώδικας τροποποιήθηκε το 2019 και επιπλέον σποραδικά έχουν γίνει αλλαγές σε άρθρα. Διαπιστώθηκε αυτή η ανάγκη στην διάρκεια του συνεδρίου και αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι από τα 14 συνεδρία νεφρολογίας που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αυτό ήταν το πρώτο που έγινε παρουσίαση και συζήτηση αυτού του θέματος. Όλοι οι σύνεδροι έθεσαν την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης και είναι λυπηρό το γεγονός ότι διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει ως θέμα σε κανένα ιατρικό συνέδριο. Γι’ αυτό και προέκυψε ως βούληση να το εντάξου σε όλες τις μελλοντικές τους διοργανώσεις. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα δικαστήρια, ακόμη και αν αθωώθηκαν, μπήκαν στην βάσανο της δικαστικής διερεύνησης, επί χρόνια. Επειδή αυτά είναι λεπτά νομικά ζητήματα, πρότεινα τα νοσοκομεία να έχουν ένα ανάλογο νομικό τμήμα και στα συνέδρια να υπάρχει νομική ενημέρωση».

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.