Χρονόμετρο

    Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης: Μια συνέντευξη από το παρελθόν που παραμένει επίκαιρη έντεκα χρόνια μετά…

    Δημοσιεύτηκε στις

    Με όραμα, στόχους και προτάσεις για την αναπτυξιακή πορεία του νομού Καβάλας, ο Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης το 2006 συμμετείχε στις εκλογές του Επιμελητηρίου Καβάλας με τον συνδυασμό του Άγγελου Τσατσούλη «Αναπτυξιακή πορεία». Σε εκείνες τις εκλογές ο επιχειρηματικός κόσμος της Καβάλας τον είχε τιμήσει με την ψήφο του εκλέγοντάς τον στο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου.

     

    Έντεκα χρόνια μετά οι στόχοι και οι προτάσεις του για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Καβάλας παραμένουν ίδια αφού τίποτα από όσα οραματίστηκε και αγωνίστηκε τη θητεία 2006 – 2011 δεν εισακούστηκε από την τότε διοίκηση.

     

    Με αφορμή εκείνη την υποψηφιότητά του, το 2006 είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη σε εφημερίδα της Καβάλας με τον τίτλο «Κωνσταντίνος Χατζηγιαννάκης – Με ξεκάθαρο όραμα και αυτοκριτική ικανότητα». Μια συνέντευξη που παραμένει «τραγικά» επίκαιρη και το 2017 αφού οι ίδιες προτάσεις και στόχοι εξακολουθούν να συνθέτουν την ατζέντα των διεκδικήσεων του για ένα Επιμελητήριο πρωταγωνιστή και όχι θεατή των εξελίξεων. Σήμερα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Επιμελητηρίου Καβάλας με τον συνδυασμό «Ανανέωση Τώρα» με επικεφαλής τον Παύλο Ζησίμου, με στόχο την άσκηση μιας καλύτερης και δικαιότερης διοίκησης.

     

    Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του 2006

     

    Συνέντευξη Ιούνιος 2006

     

    ΕΡ) Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στις εκλογές του Επιμελητηρίου;

     

    ΑΠ) Πολλοί έχουν αποκαλέσει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες ως την «ραχοκοκαλιά» της εθνικής οικονομίας. Εγώ θα προτιμήσω έναν ιατρικό όρο και θα τους χαρακτηρίσω ως την «καρδιά» της εθνικής οικονομίας. Είναι αυτοί που τροφοδοτούν με πόρους τα ταμεία της χώρας. Στην διάρκεια των τελευταίων ετών παρακολουθήσαμε την θεαματική συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών, καθώς και την φθίνουσα πορεία του νομού μας. Συνέπειες που προκλήθηκαν εξαιτίας της αποβιομηχάνισης της περιοχής μας, της πτώσης του τουριστικού προϊόντος, της κακής εξέλιξης που σχετίζεται με την εμπορευσιμότητα των τοπικών προϊόντων όπως των μαρμάρων, του καπνού και των σταφυλιών. Επιπρόσθετα οι μικρομεσαίοι αντιμετώπισαν ένα ασταθές φορολογικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα την φορολογική τους εξόντωση. Προσωπικά θεωρώ το επιμελητήριο ως τον θεσμό των επιχειρηματιών και ως τον μοχλό της τοπικής κοινωνίας, προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων. Παράλληλα θεωρώ το επιμελητήριο και ως το «εργαλείο» χάραξης μιας αναπτυξιακής πορείας για το νομό Καβάλας. Αυτοί ήταν και οι βασικοί λόγοι που με ώθησαν να θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές του Ιούνη.

     

    ΕΡ) Ποια είναι σύμφωνα με την άποψή σας τα υφιστάμενα προβλήματα των επιχειρηματιών του νομού;

     

    ΑΠ) Είναι γνωστό πως το Επιμελητήριο της Καβάλας απαρτίζεται από τέσσερα τμήματα, το Βιομηχανικό, το Βιοτεχνικό, το Επαγγελματικό και το Εμπορικό. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως αυτά είχαν αναδειχθεί στην διάρκεια των τελευταίων ετών, ήταν μεταξύ άλλων το λιμάνι, η ένταξη του νομού στην Δ3 Ζώνη Κινήτρων, η δημιουργία του ΒΙΟ.ΓΙΑ. Αυτά τα προβλήματα που άγγιζαν και τα τέσσερα τμήματα του Επιμελητηρίου, εκτιμώ πως η παρούσα διοίκηση τα έχει επιλύσει επιτυχώς, στηρίζοντας τους επιχειρηματίες του νομού. Παρόλα αυτά υπάρχουν και προβλήματα που δυνητικά αγγίζουν περισσότερο κάποιο τμήμα από τα υπόλοιπα. Αν ρωτήσουμε σήμερα τους ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων για τα δικά τους βασικά προβλήματα, κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουμε την ακόλουθη απάντηση. Ότι το μέγιστο πρόβλημα είναι η πτώση του κύκλου των εργασιών τους και κατά δεύτερον η δυσβάσταχτη φορολογική πολιτική. Εάν ωστόσο μελετήσουμε βαθύτερα την πτώση του τζίρου, θα αντιληφθούμε ότι μάλλον είναι το αποτέλεσμα του προβλήματος, που πηγάζει από τις λανθασμένες επιλογές και τις εσφαλμένες εκτιμήσεις του παρελθόντος.

     

    ΕΡ) Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για το μέλλον της Καβάλας;

     

    ΑΠ) Ξεκάθαρο όραμά μου είναι να δω την Καβάλα να μετατρέπεται σε εμπορικό κόμβο πανελλήνιας εμβέλειας. Επιθυμία μου είναι να γνωρίσει ο τόπος μας την τουριστική ανάπτυξη που του αξίζει. Εάν ισχύσουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε εκτιμώ πως θα επιτευχθεί η οικονομική ευημερία όλων των μελών του Επιμελητηρίου.

     

    ΕΡ) Με το χέρι στην καρδιά μπορείτε να ασκήστε κριτική στην σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου;

     

    ΑΠ) Η αυτοκριτική είναι το απαραίτητο προσόν για κάθε επιχειρηματία. Κάτω από αυτό το πνεύμα και εξετάζοντας με κριτική διάθεση την παρούσα διοίκηση, πιστεύω πως πρέπει να της αποδώσουμε τα εύσημα. Να την δικαιώσουμε για όλα τα μεγάλα έργα που πέτυχε προς το συμφέρον του νομού μας. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι στην διάρκεια μιας εικοσαετούς άσκησης διοίκησης, αυτονόητο είναι να σημειώνονται κάποιες αδυναμίες ή ακόμη και ελλείψεις. Αυτές ωστόσο εντοπίζονται και εκδηλώνονται προσπάθειες για την εξάλειψή τους. Εξάλλου η διαδικασία της αυτοκριτικής είναι όρος απαράβατος για τον συνδυασμό μας και σκοπεύουμε να τον διατηρήσουμε και στο μέλλον απαρέγκλιτα. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια αμφίδρομη σχέση διοίκησης και μελών. Μια σχέση που θα βασίζεται στην καλή επικοινωνία και στην αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών.

     

    ΕΡ) Γιατί η παρουσία των ψηφοφόρων πρέπει να είναι μαζική και πέρα από κομματικές τοποθετήσεις;

     

    ΑΠ) Οι κομματικές τοποθετήσεις δεν έχουν χώρο μέσα στον επιχειρηματικό κύκλο. Είναι άδικο να αφήνουμε τα κόμματα να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Εάν επιτρέψουμε στους ηγέτες μας να κομματικοποιήσουν τον θεσμό του Επιμελητηρίου, τότε θα είμαστε υπεύθυνοι για την καθημερινή αποδυνάμωση της επιχειρηματικής μας φωνής. Θεωρώ λοιπόν επιβεβλημένη την μαζική προσέλευση των μελών μας στις επικείμενες εκλογές, προκειμένου να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση σε όσους μηχανεύονται περίεργους τρόπους διαχείρισης της εξουσίας.

     

    ΕΡ) Αν σας πρότεινα να επιλέξετε εσείς το τέλος της συνέντευξης, τι θα θέλατε να συμπληρώσετε;

     

    ΑΠ) Το αύριο αυτού του τόπου βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Από εμάς εξαρτάται το αν θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια Καβάλα σε ανοδική τροχιά, ή μια Καβάλα οικονομικά «νεκρή». Ας αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και χρησιμοποιώντας την ψήφο μας, ας καταστήσουμε το Επιμελητήριο ως σκαλοπάτι για την μελλοντική αναπτυξιακή πορεία ολόκληρου του νομού μας. Οι επιχειρηματίες διαθέτουν αυτή την δύναμη αρκεί να την αξιοποιήσουν κατάλληλα.

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.