Χρονόμετρο

  Bullying και μαχητικά αθλήματα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Οι Δ. Γαλάνης και Π. Καρανικολής μιλούν για την ενδυνάμωση των παιδιών με αδύναμους χαρακτήρες, για τα οφέλη από την εκμάθηση μιας πολεμικής τέχνης και τις αρχές που παίρνουν αυτά στις εξειδικευμένες σχολές, αλλά και τον ρόλο «παιδαγωγού» των προπονητών

   

  Τόνοι μελάνης χύθηκαν και κατακλύστηκε πλήθος ιστοσελίδων εδώ και μερικά 24ωρα με αναφορές για τον αδόκητο χαμό του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ο οποίος χθες κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Σελλί Ρεθύμνου.

  Το γεγονός έχει θορυβήσει το πανελλήνιο και άπαντες αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στις διαδικτυακές τους αναζητήσεις για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, για το «τις πταίει», για την έρευνα και πως αυτή θα εξελιχθεί για τα αίτια του χαμού του 20χρονου.

  Πολλοί γονείς στις αναζητήσεις τους μελετούν διάφορα άρθρα για τη σχολική βία, το bullying, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τα δικά τους παιδιά με διάφορους τρόπους, ώστε να μην πέσουν κι αυτά θύματα δυσάρεστων περιστατικών.

  Και όπως αναφέρουν στο «Χ» δύο δάσκαλοι πολεμικών τεχνών, με πολλά χρόνια θητείας στην ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση νεαρών αθλητών, αρκετές οικογένειες οδηγούν τα παιδιά τους στα μαχητικά αθλήματα για την ατσάλωση του χαρακτήρα τους και ταυτόχρονα να μάθουν από αυτοάμυνα.

   

   

  Ο προπονητής του Α.Ο.Κ. στο Kyokushin Karate, Δημήτρης Γαλάνης και ο παλιός πρωταθλητής και νυν προπονητής kick boxing, Παναγιώτης Καρανικολής μίλησαν στο «Χ» για τις εμπειρίες τους και για το αν έχουν φιλοξενήσει παιδιά, που έχουν υποστεί φαινόμενα σχολικής βίας και οδηγήθηκαν στη λύση να μάθουν πολεμικές τέχνες για να «γλιτώσουν» από τους «νταήδες» του σχολείου.

  Ο Δ. Γαλάνης ανέφερε αρχικά ότι «προσωπικά, για συγκεκριμένα περιστατικά δεν έχω γίνει δέκτης, ούτε έχω φιλοξενήσει μαθητή, που να έπεσε θύμα bullying στη σχολή. Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι γονείς οδηγούν τα παιδιά στα μαχητικά αθλήματα, ώστε να προλάβουν δυσάρεστα γεγονότα, κυρίως για όσα είναι πιο συνεσταλμένα, ήπιοι χαρακτήρες, ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να αλλάξουν νοοτροπία. Τα παιδιά έρχονται κυρίως στην ηλικία που φοιτούν στο δημοτικό. Ο παράγοντας βία μπαίνει κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Εδώ και μια 15ετία που διδάσκω, δεν έχω βιώσει δυσάρεστα περιστατικά, όπως και με τη διαπαιδαγώγηση που γίνεται στα παιδιά μέσα στη σχολή, έχω διαπιστώσει ότι ποτέ δεν έχουν πάρει αυτά τον ρόλο του “νταή”. Ίσα-ίσα, που μαθαίνουν από αυτοέλεγχο, πειθαρχία και σεβασμό στον συνάνθρωπο κι όχι τις γνώσεις που θα πάρουν εδώ μέσα, να τις εφαρμόσουν πάνω σε άλλους μαθητές. Δεν εκδηλώνουν επιθετικότητα και μπορώ να πω ότι οι περιπτώσεις αυτές σπανίζουν για παιδιά, που έχουν μάθει από μικρά να αθλούνται στα μαθητικά σπορ».

   

   

  Από την πλευρά του, ο Π. Καρανικολής τόνισε ότι «οι περισσότεροι φέρνουν τα παιδιά τους, ώστε αυτά να πάρουν κυρίως τα “πάνω” τους κι όχι επειδή έπεσαν θύματα εκφοβισμού. Ωστόσο, καμιά φορά οι γονείς ανοίγονται και λένε ότι το παιδί τους βίωσε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό και το φέρνουν σε μια σχολή, κυρίως για να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Να είστε σίγουροι, ότι ο χαρακτήρας ενός αδύναμου παιδιού ατσαλώνεται. Βέβαια, δε σημαίνει ότι βγαίνει την επόμενη μέρα και κάνει αυτό τον “νταή”. Δεν περνάμε δηλαδή στο άλλο άκρο. Παίρνοντας τις κατάλληλες αρχές, διότι ο δάσκαλος μαχητικών αθλημάτων πρέπει να είναι από πάνω του, όπως ένας γονέας κι ένας δάσκαλος στο σχολείο, να έχει δηλαδή ρόλο παιδαγωγού, το βοηθάει να χτίσει έναν καλύτερο χαρακτήρα. Σίγουρα, πιο δυνατό, πιο αυτοδύναμο, μια πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Ξέρετε, μερικές φορές ορισμένα παιδιά που ήρθαν φοβισμένα στην αρχή σε εμάς, έγιναν οι καλύτεροι μαθητές. Έχω πολλά τέτοια παραδείγματα να αναφέρω. Με τη γυμναστική και με τη συναναστροφή με άλλα παιδιά, ίσως εκτός του σχολικού τους περιβάλλοντος, πολλές φορές πετυχαίνουν πιο εύκολα την κοινωνικοποίησή τους».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.