Χρονόμετρο

  Μικρής έκτασης οι ζημιές σε Ν. Πέραμο και Ν. Ηρακλείτσα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Β. Ξουλόγης: «Ευτυχώς καθαρίσαμε εγκαίρως τα ρέματα»

  ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (5) ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (6) ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (9) ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (12) ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (13) ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (15)

   

  Για μια ακόμα φορά η Νέα Ηρακλείτσα και η Νέα Πέραμος ήταν τα «θύματα» της ισχυρής βροχόπτωσης που έπεφτε επί δύο ολόκληρες μέρες, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε λίμνες και τους δρόμους το πρωί της Τρίτης να θυμίζουν χωράφια, αφού τα ρέματα γέμισαν από νερά και κάθε λογής φερτά υλικά.

  Βεβαίως, τα προβλήματα ήταν κατά πολύ μικρότερα, συγκριτικά με πέρυσι ή και παλαιότερες περιόδους, παρά τη διάρκεια των φαινομένων. Μικρής έκτασης ήταν τα προβλήματα και στην περιοχή της Τούζλας, ενώ το φαινόμενο της πλημμύρας για μια ακόμη φορά έκανε την εμφάνισή του στα Τενάγη Φιλίππων.

  Για το θέμα της θωράκισης των Τεναγών έκανε δηλώσεις ο δήμαρχος Παγγαίου, Βασίλης Ξουλόγης: «Τα καιρικά φαινόμενα ήταν πολύ έντονα και ήταν λογικό να έχουμε ξανά ορισμένες ζημιές. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε με τους συνεργάτες μου στους δρόμους. Δεν θέλαμε επ’ ουδενί να πλημμυρίσουν και πάλι τα Τενάγη των Φιλίππων. Επικοινώνησα με τον αρμόδιο διευθυντή της Περιφέρειας, για να μπορέσουμε να παρέμβουμε άμεσα και να δώσουμε λύση. Πέρυσι, κάναμε μεγάλη προσπάθεια, αλλά όταν όλα τα νερά από το Παγγαίο και το Σύμβολο πέφτουν εκεί και δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα εδώ και δεκαετίες, θα υπάρχουν προβλήματα. Τουλάχιστον, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και χρηματοδοτηθεί από την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπως υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης. Προβλήματα έχουμε σε πολλούς οικισμούς, όπως στη Νικήσιανη, τη Νέα Πέραμο και τη Νέα Ηρακλείτσα. Ευτυχώς, δεν είχαμε τα προβλήματα που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν. Είναι μικροζημιές και εύχομαι να μην σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε».

   

  «Τα ρέματα καθαρίστηκαν»

   

  Σε μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου μεταφέρθηκε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχε έλλειψη μέριμνας για τον καθαρισμό των ρεμάτων, κάτι που διέψευσε σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Β. Ξουλόγης: «Οι ζημιές δεν ήταν παρόμοιες με αυτές που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, επειδή είχαν καθαριστεί εγκαίρως τα ρέματα σε όλες τις περιοχές», τόνισε ο δήμαρχος Παγγαίου και κάλεσε τους δημότες του να μην πετάνε μέσα στα ρέματα μπάζα, παρά να χρησιμοποιούν τους ειδικούς κάδους, σε συνεννόηση με τα συνεργεία του δήμου.

   

  Α. Σιγγιρίδης: «Καθαρισμοί των τάφρων το καλοκαίρι»

   

  Το φαινόμενο των πλημμυρισμένων Τεναγών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παραμένει νωπό στις μνήμες και η σχεδόν τριήμερης διάρκειας βροχόπτωση έφερε και πάλι στην επιφάνεια το συγκεκριμένο ζήτημα. Με προσωρινά μέτρα, οι δήμοι που εντάσσουν στα εδάφη τους τα Τενάγη και το Τ.Ο.Ε.Β. Βοϊράνης βρίσκονται σε καθημερινή συνεργασία, όπως ανέφερε στο «Χ» ο αντιδήμαρχος Γεωργίας-Κτηνοτροφίας και Δ.Δ., Ανέστης Σιγγιρίδης.

  «Στην παρούσα φάση και πιο συγκεκριμένα χθες (σ.σ. την Κυριακή) σπάσαμε ένα τσιμενταύλακα μεταξύ Λυδίας και Αγ. Αθανασίου, στέλνοντας ένα μέρος του ρέματος που κατεβαίνει από τις πηγές Βοϊράνης προς το ρέμα του τσαγιού του Δοξάτου. Με τον τρόπο αυτό θα απορροφηθεί ένας σημαντικός όγκος από την κεντρική τάφρο. Με καλές καιρικές συνθήκες και σε περίπτωση που δεν έχουμε έξαρση των καιρικών φαινομένων, τα Τενάγη θα καθαρίσουν με φυσική ροή σε 5-10 μέρες και θα αποστραγγιστούν. Αν βρέξει και πάλι, θα χρειαστεί σίγουρα περισσότερος χρόνος».

  Ο κ. Σιγγιρίδης ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα καθαριστούν οι δύο τάφροι από τις Κρηνίδες και ο κεντρικός μέσα στα Τενάγη, εργασίες που θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να ολοκληρωθούν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα λείψουν φαινόμενα πλημμυρών τον επόμενο χειμώνα.

  Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, τόνισε ότι εντός των επόμενων 1-2 μηνών θα ανοίξει διαγωνισμός για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης, που θα βασίζεται στις ήδη υπάρχουσες, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα εντός των Τεναγών Φιλίππων, που θα δώσουν οριστική επίλυση στο πρόβλημα δεκαετιών. Άλλωστε, από τον περασμένο Μάρτιο αποτελεί δέσμευση του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από το Ε.Σ.Π.Α.

   

   

  Προβλήματα και στην Καβάλα

   

  Η κακοκαιρία δεν άφησε ήσυχη, πάντως, ούτε την πόλη της Καβάλας, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να καταγράφονται από τα ανοικτά έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., αλλά και στον δρόμο «γεφύρι της Άρτας», που οδηγεί προς το νέο νοσοκομείο.

  Μετά από μήνες εργασιών, κομμάτι του δρόμου κατέρρευσε, συνέπεια της υπερχείλισης σε ρέμα από τον Άγιο Σίλα, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας στην οδό Ίμβρου.

  Εντός της πόλης, όπου υπάρχει εργοτάξιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. η γύρω περιοχή μοιάζει με γιαπί, ενώ προβλήματα διαπιστώθηκαν και στο νησί της Θάσου (σε Σκάλα Ποταμιάς, Λιμένα και Ποτό).

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.