Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των υποδομών στο «Φίλιππος Β’» περιμένουν στο Ελληνοβραζιλιάνικο επιμελητήριο για την ανάπτυξη μιας μεγάλης επένδυσης
Στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι εκπρόσωποι του Ελληνοβραζιλιάνικου Επιμελητηρίου με τους παραγωγούς και τις αγροτικές ενώσεις που επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα πολλές περιοχές στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να κλείσουν μια πολύ μεγάλη συμφωνία, με ναυαρχίδα την εταιρεία-κολοσσό Coonagrο, που σχεδιάζει μια τεράστια επένδυση στον δευτερογενή τομέα, αυτόν της μεταποίησης, στη χώρα μας και τη συμβολαιακή γεωργία.
Ο Λάζαρος Χαραλαμπίδης, αντιπρόεδρος του Ελληνοβραζιλιάνικου Επιμελητηρίου, που έχει έδρα τον Πειραιά, μιλώντας στο «Χ» αποκάλυψε τις σκέψεις των εκπροσώπων της εταιρείας, που θεωρούν κομβικό σημείο για την επένδυσή τους την Καβάλα τόσο λόγω της ποιότητας των προϊόντων τους όσο και της ύπαρξης του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β’».
«Ενδιαφέρον υπάρχει και μάλιστα μεγάλο από την βραζιλιάνικη πλευρά. Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις των συμβολαίων για την ποσότητα που επιθυμούμε σε μαλακό σιτάρι. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζήτηση, που μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 500.000 στρέμματα. Σίγουρα, τα περισσότερα που είδαν το φως της δημοσιότητας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στην Καβάλα, που είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο λόγω της ποιότητας των προϊόντων όσο και του “Φίλιππος Β’” πρόκειται να υπάρξει και μια δεύτερη επίσκεψη, την οποία υπολογίζω στα μέσα Δεκέμβρη ή στις αρχές Γενάρη, ώστε να μιλήσουμε σε μια πιο ξεκάθαρη βάση για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων. Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον είναι για συσκευασμένα προϊόντα, που μπορούν να φτάσουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ, όπως οι ξηροί καρποί, ο χυμός ροδιού και φυσικά τα σιτηρά, το καλαμπόκι και η σόγια, για τα οποία μιλάμε σε επίπεδο συμπαραγωγής, με την ταυτόχρονη είσοδο της τεχνογνωσίας τους, που θα αποφέρει μεγαλύτερες σοδειές. Επίσης, στη συζήτηση που έγινε με τις αγροτικές ενώσεις της Π.Ε. Καβάλας μιλήσαμε για την επεξεργασία και συσκευασία των κρεάτων, που θα εξάγονται από τη Βραζιλία και εν συνεχεία θα διοχετεύονται στις αγορές των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής».

Την άγνοιά του για το επίπεδο των επενδύσεων που σχεδιάζει να κάνει η βραζιλιάνικη πλευρά δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, Χρήστος Ηλιάδης.
Το «ΦΙΛΙΠΠΟΣ χρειάζεται υποδομές
Σχετικά με τις σκέψεις τους για τη σύσταση του Διαμετακομιστικού κέντρου των προϊόντων στην Καβάλα, ο κ. Χαραλαμπίδης απάντησε ότι κάθε λιμάνι έχει το ενδιαφέρον του και ότι η θέση αυτού της Καβάλας είναι εξαιρετική, όμως για μια τόσο μεγάλη επένδυση και τόσα πολλά φορτία που θα πηγαινοέρχονται μεταξύ των δύο χωρών απαιτούνται πρώτα σοβαρές υποδομές στο «Φίλιππος Β’», ενώ σημείωσε ότι κανένα λιμάνι της Μακεδονίας δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις για μεταφορά χύδην φορτίων (μεταφορά ομοειδών φορτίων χύδην, δηλ. χύμα).
Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του Ελληνοβραζιλιάνικου Επιμελητηρίου βρίσκει ελκυστική την περίπτωση της Καβάλας από την ύπαρξη της λιπασματοβιομηχανίας «ELFE», η οποία είναι η μόνη στα Βαλκάνια που παράγει πολλούς διαφορετικούς κωδικούς λιπασμάτων.
Ηλιάδης: «Δεν έχουμε ενημέρωση για το τι ζητάνε οι Βραζιλιάνοι από το Φίλιππος Β’»
Την άγνοιά του για το επίπεδο των επενδύσεων που σχεδιάζει να κάνει η βραζιλιάνικη πλευρά δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, Χρήστος Ηλιάδης.
«Για τη συνάντηση αυτή ενημερώθηκα από τον Τύπο. Κανονικά, θα έπρεπε, εφόσον ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες του λιμανιού, να είχαμε ενημερωθεί εγγράφως από την αντιπεριφέρεια ή από το ίδιο το Ελληνοβραζιλιάνικο επιμελητήριο τι ακριβώς ζητάνε από το Φίλιππος Β’. Οι δουλειές αυτές γίνονται με επισημότητα, ώστε να ενημερώσουμε για τις δυνατότητές μας, για τα βάθη του λιμανιού κ.α. Εμείς περιμένουμε την προκήρυξη των έργων σε 10-15 μέρες για την επέκταση του λιμενοβραχίονα από τα 400μ. στα 910μ. ή την προέκταση του προσήνεμου μόλου και την τήρηση του κώδικα ασφαλείας. Τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβρη του 2015. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων θα μιλάμε για ένα άλλο λιμάνι. Επίσης, έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού. Εμείς θέλουμε τις επενδύσεις και φυσικά να διευκολύνουμε τον κάθε επενδυτή, όμως πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι θέλει κι αυτός από τη δική μας πλευρά».
Δημήτρης Μπουντάς
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.