Χρονόμετρο

  Το ΒΙΟΠΑ: Βάζει σε μπελάδες Κ. Σιμιτσή και Αγγ. Τσατσούλη

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ποινική δίωξη εναντίον όλων των μελών της διοίκησής του

  Ποινική άσκηση σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Καβάλας σε βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας (ΒΙΟ.ΠΑ.) για θέματα νομιμότητας που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του ΒΙΟΠΑ, αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό χθες σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Μεταξύ των μελών είναι ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης, ο  περιφερειακός σύμβουλος και τότε πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ Αντρέας Μπαλίκας, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζώτζος καθώς και ο Κώστας Αντωνιάδης.

  Η άσκηση της ποινικής δίωξης είναι απόρροια της μηνυτήριας αναφοράς κατά πάντως υπευθύνου που άσκησε το 2011 η νεοεκλεγείσα τότε διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας μετά τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητα για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονταν τη νομιμότητα αποφάσεων γύρω από τη λειτουργία του ΒΙΟΠΑ.

  Από τα πιο σημαντικά θέματα ήταν το δάνειο το οποίο σύναψε η τότε διοίκηση του ΒΙΟ.ΠΑ. για την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών, καθώς και η απόκρυψη της ύπαρξης του αγωγού φυσικού αερίου, που διερχόμενος μέσα από το συγκεκριμένο οικόπεδο δημιουργεί περιορισμούς και μειώνει την αξία του – να θυμίσουμε ότι η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μετείχε του κεφαλαίου με εισφορά σε γη, η οποία αποδείχθηκε υπερτιμημένη. Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν οι εργασίες όμως ουδέποτε εκτελέστηκαν για τα έργα εξυγίανσης του εδάφους. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του ΒΙΟ.ΠΑ. λάμβαναν αποφάσεις με βάση τα χαρτιά που τους παρουσίαζαν τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες της τεχνικής υπηρεσία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας όσο και ο ιδιώτης εξωτερικός τεχνικός σύμβουλος – τεχνική εταιρία από τη Θεσσαλονίκη –  που είχε προσληφθεί για το σκοπό αυτό, ενώ η τελική έγκριση δίνονταν από το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς μέσα από διάφορα προγράμματα χρηματοδοτούσε αυτές τις δαπάνες.

   

  Η παραπάνω εξέλιξη δρομολογεί μια σειρά άλλων εξελίξεων που το επόμενο διάστημα θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας και πιθανό να σκάσουν ως χιονοστιβάδα.

  Η πλευρά του δημάρχου Καβάλα και του προέδρου του Επιμελητηρίου είναι σίγουρη πως δεν περίμεναν να βρεθούν μπλεγμένοι και υπόδικοι, όταν συναινούσαν πριν δυόμιση χρόνια στην κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αποκαλυφθούν τα κακώς κείμενα των εισηγήσεων του Ανδρέα Μπαλίκα και κατ΄ επέκταση της διοίκησης του Θόδωρου Καλλιοντζή.

  Οι δυο άντρες κατά το παρελθόν είχαν επισημάνει και τονίσει με δηλώσεις τους ότι πρωταρχική σημασία για τους ίδιους, ως εκπρόσωποι και εκφραστές θεσμικών οργάνων, ήταν η υλοποίηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου όπως ήταν το ΒΙΟ.ΠΑ. που αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των τοπικών  φορέων και των επαγγελματικών ενώσεων. Μάλιστα τότε ο κ. Σιμιτσής παρά το γεγονός ότι είχε τις χειρότερες σχέσεις με τον κ. Καλιοντζή, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις να προχωρήσει το έργο. Ωστόσο, τα λάθη, οι παραλήψεις και οι «αμαρτίες» της διοίκησης του Θόδωρου Καλλιοντζή φαίνεται ότι έσυραν τους κυρίους Σιμιτσή και Τσατσούλη σε μια δικαστική περιπέτεια.

  Η περιπέτεια αυτή θα γεννήσει και πολλά ερωτήματα για τη νομιμότητα και της ορθότητα όλων αυτών των εγγράφων που προσκόμιζαν προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΒΙΟ.ΠΑ. Ανδρέας Μπαλίκας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο τεχνικός σύμβουλος, δεδομένου ότι βάση αυτών των εγγράφων λαμβάνονταν ομόφωνα σχεδόν όλες οι αποφάσεις. Μάλιστα, θα πρέπει να τονιστεί ότι από ένα χρονικό σημείο και μετά λόγω φόρτου εργασίας αλλά και λόγω της ομοφωνίας που υπήρχε στη λήψη των όποιων αποφάσεων οι κύριοι Σιμιτσής και Τσατσούλης είχαν αναθέσει στους κυρίους Τάσο Σμυρλόγου και Μάκη Δημητριάδη να παρίσταται εκ μέρους του Δήμου Καβάλας και του Επιμελητηρίου στις συνεδριάσεις του ΒΙΟΠΑ.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.