Χρονόμετρο

  Βιβλίο για τον Απόστολο Παύλο και τους Φιλίππους: «Τελετουργικό, Γυναίκες, και Φίλιπποι»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μια απάντηση στο ερώτημα «κατά πόσο ο γυναικείος πληθυσμός των Φιλίππων συνέβαλε στην δημιουργία της πρώτης χριστιανικής κοινότητας των Φιλίππων;»

   

  Εν όψει την επικείμενης εορτής του Αγίου Αποστόλου των Εθνών, Παύλου, θα επιχειρήσω να κάνω μια μικρή μνεία σχετικά με τον Άγιο Απόστολο και Ιδρυτή της Εκκλησίας μας, σε συνάρτηση με την πρώτη χριστιανική εκκλησία, αυτή των Φιλίππων. Πολύ σημαντική έρευνα μεταξύ των άλλων ελλήνων και ξένων μελετητών  σχετικά με την εκκλησία των Φιλίππων, είναι  του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας  κυρίου Jason Lamoreaux. Ο καθηγητής της Καινής Διαθήκης έχει γράψει μια εξαιρετικά σημαντική για την επιστήμη της Θεολογίας μονογραφία, με τίτλο «Τελετουργικό, Γυναίκες, και Φίλιπποι» (η αγγλική ονομασία του έργου είναι «Ritual, Women, and Philippi»). Μέσα από αυτήν την μονογραφία ο καθηγητής μας περιγράφει αφενός, την τοπογραφία του χώρου με αναφορές στα  πολύ σημαντικής αρχαιολογικής και θεολογικής σημασίας μνημεία του χώρου , όπως οι Βασιλικές, το Οκτάγωνο και η Φυλακή του Αποστόλου Παύλου και αφετέρου κάνει μια ιστορικο-κοινωνιολογική αναφορά σχετικά με την πόλη των Φιλίππων την εποχή που ο Απόστολος Παύλος την επισκέφτηκε (τέλη του 49 μ.Χ)

  Μετά από αυτήν την παρουσίαση των ιστορικό-αρχαιολογικών αλλά και κοινωνιολογικών πορισμάτων σχετικά με την πόλη των Φιλίππων, ο καθηγητής  μας παρουσιάζει τα σχετικά στοιχεία με την ίδρυση της πρώτης ευρωπαϊκής εκκλησίας. Εκεί που επικεντρώνεται η έρευνα του είναι στο κατά πόσο ο γυναικείος πληθυσμός των Φιλίππων συνέβαλε στην δημιουργία της πρώτης χριστιανικής κοινότητας των Φιλίππων. Όπως μας πληροφορούν οι Πράξεις των Αποστόλων (16,12-15) αλλά και η Προς Φιλιππησίους Επιστολή  (4,1-7), η πρώτη εκκλησία των Φιλίππων ιδρύθηκε και απαρτίστηκε κυρίως από γυναίκες. Πρώτος ο γυναικείος πληθυσμός, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αποστόλου των Εθνών για μεταστροφή και αλλαγή ζωής εν Χριστώ. Αφού τα μέλη που παρακολούθησαν το κάλεσμα του Παύλου ήταν κατά κόρον, γυναίκες. Η συνδρομή του γυναικείου πληθυσμού της πόλης, στο έργο του Παύλου, ήταν τεράστια. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από την εμβάπτιση από τον Παύλο, της πρώτης Αγίας Ευρωπαίας, Λυδίας, που με τόσο ζήλο εργάστηκε για την ανάδειξη του Χριστιανισμού. Αυτή η έρευνα, μεταξύ των άλλων, φωτίζει όλη εκείνη την σκοτεινή παραφιλολογία που επικρατεί μέχρι και τις μέρες μας σχετικά με την δήθεν αρνητική στάση του Παύλου στον γυναικείο πληθυσμό. Άλλωστε ο ιδρυτής της Αγίας Εκκλησίας του Χριστού δεν ενδιαφερόταν για το φύλο του ανθρώπου αλλά για την σωτηρία του ανθρώπου, όπως ακριβώς  δίδαξε και έπραξε με την πορεία Του ο Υιός και Λόγος του Θεού Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

  Ψάλτης Χρήστος

  Ιστορικός – Αρχαιολόγος

  Θεολόγος, Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Καινή Διαθήκη

  Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε ηλεκτρονικά  στην διεύθυνση  http://www.amazon.com/Ritual-Women-Philippi-Reimagining-Mediterranean/dp/162032220X


  Δημοσιεύτηκε στις 1

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.