Χρονόμετρο

  Εκμίσθωση κεντρικού αναψυκτηρίου στην Κεραμωτή: Από αλλού νοικιάστηκε το beach bar και από αλλού η παραλία

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σε δημοσίευση πρόσκληση διαγωνισμού  προχώρησε ο  Δήμος Νέστου,  σχετικά με την δημοπρασία του κεντρικού αναψυκτηρίου ( Παραλία) που θα διεξαχθεί την Τρίτη 20 Μαρτίου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά και τι ζητήματα αναδεικνύονται μέσα από αυτή τη διαδικασία;

  Σύμφωνα με το κείμενο του διαγωνισμού   «εκτίθεται σε πλειοδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία η εκμίσθωση του «ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ» (ΠΑΡΑΛΙΑ), το οποίο βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Κεραμωτής του Δήμου Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας επιφάνειας σαράντα τριών τετραγωνικών μέτρων και είκοσι έξι τετραγωνικών εκατοστών (43,26 τ.μ.), με τους βοηθητικούς χώρους επιφάνειας εξήντα δύο τετραγωνικών μέτρων και εξήντα τετραγωνικών εκατοστών (62,60 τ.μ.) το οποίο βρίσκεται εντός του υπ’ αριθ. 621γ κοινόχρηστου οικοπέδου, για χρήση ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα ως παραλιακού αναψυκτηρίου – μπαρ αντί του ποσού των δεκαέξι χιλιάδων ευρώ (€ 16.000,00) ανά έτος, ως τιμή πρώτης προσφοράς.

   

  Ο επιχειρηματίας που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες την επιχείρηση, μίσθωσε το 2006 από τον τότε Δήμο Κεραμωτής , το δημοτικό αναψυκτήριο , που τότε δεν ήταν παρά ένα παλιό κτίσμα 45 τ.μ. . Με τις δικές του αποκλειστικά επενδύσεις , η επιχείρηση έφθασε να είναι ένα από τα καλύτερα και πιο οργανωμένα beach bar της βόρειας Ελλάδας , έπαιξε σημαντικό ρόλο στην όλη τουριστική ανάπτυξη της Κεραμωτής και απασχολεί δεκάδες εργαζομένων, όλοι από την περιοχή της επαρχίας Νέστου.

  Λίγα χρόνια αργότερα, αποδείχθηκε πως το αρχικό αναψυκτήριο δεν ήταν κτισμένο στο οικόπεδο που ανήκει στον Δήμο Κεραμωτής και στην συνέχεια στο Δήμο Νέστου, αλλά σε έκταση που ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και προχώρησε σε διοικητική αποβολή από το σημείο τόσο του Δήμου όσο και φυσικά και του ιδιοκτήτη, αποβολή η οποία έγινε, πράξη το 2015, με αποτέλεσμα την χρονιά αυτή η επιχείρηση να μην λειτουργήσει, με όλες τις συνέπειες  που αυτό συνεπάγεται για τον Δήμο, για τον επιχειρηματία ,αλλά και για πλέον των 60 εργαζομένων της.

  Τελικά το 2016, επιχειρηματίας και Δήμος κατάφεραν με συντονισμένες ενέργειες να λύσουν το θέμα, να πραγματοποιηθεί η άρση του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής,   ο δε επιχειρηματίας μάλιστα, με δικές του ενέργειες, μίσθωσε για χρονικό διάστημα αρκετών ετών την έκταση μπροστά από το κατάστημα από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην οποία πέρασε η εκμετάλλευσή της. Έτσι λοιπόν αν υπολογισθεί συνολικά το μίσθωμα,  ξεπερνά τις 40.000 συνυπολογίζοντας το μίσθωμα της ΕΤΑΔ καθώς και του αιγιαλού. Άρα δεν μιλάμε για 16.000 ευρώ,  αλλά για 40.000 και πλέον.

   

  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, σύμφωνα με  τα παραπάνω,  ο ζωτικός χώρος ενός beach bar, δηλαδή η άμμος μπροστά από την θάλασσα είναι ήδη μισθωμένος και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτόν που θα εκμεταλλεύεται το αναψυκτήριο, αφού ο τελευταίος δεν θα έχει το δικαίωμα ανάπτυξης ομπρελών στην παραλία ούτε φυσικά θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ξαπλώστρες κλπ.

   

  Τι θα εκμισθώσει συνεπώς ο Δήμος Νέστου στις 20 Μαρτίου; Ότι ακριβώς γράφει και η δημοσίευση , δηλ  ένα ακίνητο 43 τ.μ. με δύο τουαλέτες. Και πιθανότατα χωρίς καμία δυνατότητα εκμετάλλευσης της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από αυτό. Ένα ακόμη περίεργο φαινόμενο της απίθανης ελληνικής γραφειοκρατίας.

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.