Χρονόμετρο

    Η Περιστέρη «πούλησε» τους δημοσιογράφους στην Αμφίπολη (VIDEO)

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Η Κατερίνα Περιστέρη γύρισε την πλάτη στους έλληνες δημοσιογράφους και δεν τους επέτρεψε για μια ακόμη φορά  να δουν το μνημείο.

    Η τακτική της συνταξιούχου ανασκαφέως να εξακολουθεί να απαγορεύει  την είσοδο  των ανθρώπων της ενημέρωσης στο ταφικό συγκρότημα και κυρίως όσων προέβαλαν το έργο της, ξεπέρασε κάθε όριο υπομονής και ανοχής.

    Το ποτήρι ξεχείλισε με την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, όπου η Περιστέρη δεν δέχθηκε να μπουν μέσα στο μνημείο οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ακόμη και χωρίς κάμερες, παρόλο που ο υπουργός φαίνεται ότι δεν αντιμετώπιζε  κανένα πρόβλημα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τη θετική εισήγηση για την είσοδο των ρεπόρτερ  στο μνημείο, κατέθεσε  στον υπουργό, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Πέπη Μάλαμα, όπως και ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος.

    Αντ’ αυτού η «μπραντ» ανασκαφέας που έχει και τα πνευματικά δικαιώματα του μνημείου, παρουσία του υπουργού, είπε «όχι», σε σημείο μάλιστα που προκλήθηκε αμηχανία.

    Τη λύση έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  κυρία Σταμπουλή που πρότεινε να μπει  στο αρχαιολογικό χώρο μόνο η κρατική ΕΡΤ.

    Οι εννέα δημοσιογράφοι,  πέρασαν μια ώρα μπροστά στο φυλάκιο της εισόδου,   ατενίζοντας τα χωράφια, δίπλα  τον τύμβο Καστά, ενώ ο Αριστείδης Μπαλτάς κατά την έξοδο του  δέχθηκε να μιλήσει για το θέμα που πρόεκυψε. (ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO)

    Μάλιστα ο ίδιος  δεσμεύτηκε  ότι θα παρέμβει στην Πέπη Μάλαμα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα  οι δημοσιογράφοι  που καλύπτουν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και σε μικρό αριθμό,  να δουν το μνημείο του Καστά, με ξεναγό κάθε φορά μια αρχαιολόγο της εφορίας Σερρών.

    Μετά από όλα αυτά τα  ευτράπελα, η ανασκαφέας πιθανότατα να δηλώνει για μια ακόμη φορά  ότι δεν ευθύνεται, και ότι το θέμα αφορούσε την κυρία Μάλαμα, ωστόσο όμως η ίδια είναι αυτή που ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική  της  απομάκρυνσης των δημοσιογράφων, δίνοντας την εντύπωση ότι τους θεωρεί  το λιγότερο  «κατάσκοπους», κάτι που  καταντάει από μόνο του μια γελοιότητα, αφού το ίδιο σκηνικό εκτυλίσσεται από το 2015  έως σήμερα.

    Ως στατιστική αναφορά,  την ανασκαφή έχουν δει έως τώρα  περίπου τετρακόσια  άτομα και η ανασκαφέας ξενάγησε  από μακιγιέζ, αμπιγιές ευρωβουλευτίνων,  έως πεθερικά, συζύγους, μωρά, παιδιά, παπάδες, μιγάδες ,αμερικανούς, ρώσους, αλβανούς, πακιστανούς  και άλλους, με την ιδιότητα που είχε ο καθένας.  Και για όλους αυτούς, καλούνταν πάντα  οι δημοσιογράφοι των μέσων ενημέρωσης  της Μακεδονίας  για να καταγράψουν τις επισκέψεις τους, χωρίς οι ίδιοι ποτέ να μπαίνουν μέσα σ’ αυτό.

    Η επανάληψη αυτής της τακτικής εξόργισε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και  προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια,  κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ , κλίμα  που ίσως  μετέφερε στην ανασκαφέα, η προσωπική της φωτογράφος  που την ακολουθεί πιστά  σε όλες τις εκδηλώσεις.

    Μέσα σε αυτή την παρανοϊκή ατμόσφαιρα, που επαναλαμβάνεται κάθε φορά, η  Κατερίνα Περιστέρη πρέπει  να μη διαβλέπει  κάτι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με την ανθρώπινη διάσταση. Δηλαδή.  Ότι πέρα από το  τυπικό  κομμάτι  της υπόθεσης, υπάρχει και το ηθικό μέρος και αυτό δείχνει να το αγνοεί.

    Στο θέμα προβολής της ανασκαφής, η μνήμη της προφανώς ασθενεί και ξεχνάει  ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάδειξη της,  έγινε  από όσους δημοσιογράφους  περνούσαν ώρες ατελείωτες μέσα στο λιοπύρι της Μεσολακκιάς. Παράλληλα  της διαφεύγει  κάτι πολύ σημαντικό,  ότι οι τιμητικές πλακέτες που τις αποδίδονται σήμερα είναι αποτέλεσμα  μιας προβολής  που απολαμβάνει η ίδια,  κάτι που δεν συνέβη  στην περίπτωση της ανακάλυψης του τάφου του Φιλίππου B από τον Μανώλη Ανδρόνικο, όπως και στις περιπτώσεις άλλων ανασκαφών.

    Τελικά,  γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η  ανασκαφέας  έχει μια συνέπεια σε μια συγκεκριμένη  συμπεριφορά, η οποία δεν αλλάζει, ίσως διότι  δεν μπορεί να προσαρμοστεί  στα νέα δεδομένα ή  γιατί οι άνθρωποι του κύκλου της που την συμβουλεύουν, είναι αυτοί που την κατευθύνουν σε μια  πορεία που όπως  διαφαίνεται ξεκάθαρα, αποτελεί μια πορεία απομόνωσης.

    Αυτό όμως δεν βοηθάει σε μια μελλοντική  προβολή  που να προσθέτει θετικά και μόνο, σε κάθε περαιτέρω  ανάδειξης  της ανασκαφής και πέρα από την εξάντληση κάθε ορίου υπομονής και ανοχής, την ευθύνη για όσα συμβαίνουν  έχει αποκλειστικά  η ίδια.

     

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.