Χρονόμετρο

    Έκαναν την εκδρομή διαμαρτυρία οι μαθητές του 5ου Λυκείου Καβάλας

    Δημοσιεύτηκε στις

    Κάνοντας χρήση του μηνιαίου περιπάτου τους, οι μαθητές έφτασαν στο γραφείο του προϊσταμένου Β/βαθμιας Εκπαίδευσης, Απ. Βαγενά, επιδίδοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα θέματα της παιδείας, ώστε να μεταβιβαστεί στον Υπουργό Ανδ. Λοβέρδο

     

    Σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία προχώρησαν σήμερα το πρωί  Δευτέρας (3/11) οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας. Κάνοντας χρήση της προγραμματισμένης εκδρομής για τον μήνα Νοέμβριο και σε συνεργασία με τους καθηγητές τους και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, μετά από μια μίνι συνέλευση στο προαύλιο του σχολείου τους, με ειρηνικό τρόπο έφτασαν μέχρι την είσοδο του διοικητηρίου της Π.Ε. Καβάλας.

    Τα μέλη του 15μελούς συμβουλίου ανέβηκαν στο γραφείο του Προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Απόστολου Βαγενά, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμά διαμαρτυρίας, ζητώντας του να το κοινοποιήσει στον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

    Ο Απ. Βαγενάς συνεχάρη τους μαθητές για την πρωτοβουλία-διαμαρτυρία, που ήταν μακριά από ακρότητες καταλήψεων και άλλα συναφή, χαρακτηρίζοντάς τη ως «υπόδειγμα ωριμότητας» και δεσμεύθηκε να προωθήσει το ψήφισμα στο ΥΠΑΙΘ μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α.Μ.-Θ.

    Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας οι μαθητές εξέφρασαν τις αγωνίες τους για τα τεκταινόμενα στη δημόσια εκπαίδευση και της νέας πραγματικότητας του «Νέου Λυκείου», την αύξηση της ύλης, την έλλειψη προγραμματισμού από το υπουργείο Παιδείας και την τράπεζα θεμάτων.

    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΒΑΓΕΝΑΣ (2)

    Το ψήφισμα των μαθητών του 5ου Λυκείου
    «Οι μαθητές του 5ου ΓΕ.Λ. Καβάλας θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που βιώνουμε στα σχολεία και στην ζωή μας τα τελευταία 2 χρόνια. Για το λόγο αυτό, αντί για κατάληψη, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε ένα μέρος του περιπάτου μας για ενημέρωση και συζήτηση πάνω στα θέματα που μας απασχολούν. Έτσι καταλήξαμε, μετά από γενική συνέλευση των μαθητών να εκφράσουμε συντονισμένα τις αγωνίες και τις ανησυχίες μας. Ζητάμε από την Πολιτεία να τις ακούσει και από την κοινωνία να τις συμμεριστεί.
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η εντατικοποίηση των σπουδών μας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον όγκο της ύλης, την τράπεζα θεμάτων, τη σύνδεση όλων των μαθημάτων και όλων των τάξεων με τις εισαγωγικές για το Πανεπιστήμιο εξετάσεις.
    Όλα τα παραπάνω κάνουν απωθητικό το σχολείο για τους μαθητές, δυσβάσταχτο οικονομικά για τους γονείς και το απομακρύνουν από τον ουσιαστικό σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την παροχή γενικής και ολοκληρωμένης Παιδείας.
    Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού και ενημέρωσης από την πλευρά του Υπουργείου σε θέματα όπως είναι η αντιστοίχιση ομάδων προσανατολισμού και σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα είναι εμείς οι μαθητές να μη γνωρίζουμε στη Β’ Λυκείου ποια ομάδα προσανατολισμού να ακολουθήσουμε, ώστε να εισαχθούμε στη σχολή που επιθυμούμε.
    Ακόμα, η λειτουργία της τράπεζας θεμάτων για τη Β’ Λυκείου είναι ανύπαρκτη, άρα εμείς και οι καθηγητές μας βαδίζουμε στα τυφλά.
    Τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι η παραπαιδεία, η βαθμοθηρία, η στέρηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών, το κυνήγι της πληροφορίας και όχι της γνώσης, ο όγκος της ύλης που δε συμβιβάζεται με το κοινωνικό σχολείο και τελικά η απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας. Όλα τα παραπάνω πιστεύουμε πως ενισχύονται αντί να λύνονται μέσα από το “Νέο Λύκειο”.
    Αντιλαμβανόμαστε ότι η αλλαγή ενός εκπαιδευτικού συστήματος δεν γίνεται αυτόματα, όπως επιχειρείται τώρα. Πιστεύουμε όμως πως κάποιες διορθωτικές κινήσεις είναι εφικτές.
    Ζητούμε λοιπόν:
    – Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

    – Μείωση της ύλης ώστε να είναι διαχειρίσιμη από μαθητές και καθηγητές και να μη γίνεται απλώς διεκπεραίωσή της.

    – Ποιοτική διδασκαλία με αξιοποίηση σύγχρονων διδακτικών μεθόδων. Αυτό προϋποθέτει ότι το Υπουργείο Παιδείας θα φροντίσει για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολείων έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στους νέους στόχους.

    – Άμεση και έγκαιρη ενημέρωση για την αντιστοιχία ομάδων προσανατολισμού με τις Πανεπιστημιακές Σχολές.

    – Αναβάθμιση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ έτσι ώστε να βρίσκουν διέξοδο οι συμμαθητές μας οι οποίοι βρίσκονται στο Γενικό Λύκειο από ανάγκη και όχι από επιλογή.

    Θέλουμε ένα σχολείο που να μαθαίνει στον μαθητή πώς να μαθαίνει, πώς να δημιουργεί, πώς να συνδημιουργεί, πώς να χαίρεται τη χαρά της δημιουργίας. Θέλουμε ένα σχολείο που να μη μας στερεί το χαμόγελο”.
    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.