Χρονόμετρο

    Μήπως θυμίζουμε λίγο την Πομπηία;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Με μια εξαιρετικά, πυκνή συχνότητα εκδίδονται ανακοινώσεις για σχηματισμό δικογραφίας εναντίον κάποιου πολίτη για ρευματοκλοπή. Από νεαρά άτομα μέχρι αρκετά ηλικιωμένα, κάθονται στον σκαμνί κατηγορούμενα γιατί αναγκάστηκαν να κλέψουν ρεύμα.

     

    Η ιστορία αυτή μου φέρνει στο μυαλό τον Γιάννη Αγιάννη που στα χρόνια του Βίκτωρος Ουγκό, βρέθηκε στην φυλακή επειδή έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί. Σήμερα που στους φούρνους – τουλάχιστον μέχρι σήμερα, γιατί αύριο κανείς δεν ξέρει το γίνεται με τις ανατιμήσεις στα άλευρα – τα ψωμιά τα μοιράζουν και δωρεάν, δεν θα συνέβαινε αυτό, συμβαίνει όμως για το ηλεκτρικό ρεύμα. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι το ρεύμα είναι είδος πρώτης ανάγκης, αλλά επειδή είναι  τόσο σημαντικό για τον σημερινό άνθρωπο, έχουνε «φορτώσει» το λογαριασμό του με διάφορες επιβαρύνσεις. Αν δείτε με προσοχή τον λογαριασμό θα διαπιστώσετε ότι για ένα μέσο νοικοκυριό, η κατανάλωση του διμήνου, είναι περίπου το 45 – 50% του συνολικού ποσού. Αυτό σημαίνει ότι για ένα λογαριασμό των 120 ευρώ, τα 60 – 65 ευρώ είναι φόροι, δημοτικά τέλη και διάφορες άλλες επιβαρύνσεις, οι οποίες αν δεν υπήρχαν, ίσως να μην είχαμε τόσους πολλούς «μπαταξήδες» και τόσους πολλούς να σέρνονται στα δικαστήρια. Από την άλλη και για τη ΔΕΗ αυτή η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη, καθώς έχει απλήρωτους λογαριασμούς που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

     

    Όλοι έχουν μπει σε ένα σπιράλ φθοράς που μας πάει όλο και πιο χαμηλά, γιατί δίπλα σε αυτούς που συλλαμβάνονται για ρευματοκλοπή, βρίσκονται οι οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διώκονται ποινικά, οι οφειλέτες προς την εφορία, τις τράπεζες και αυτό το γαϊτανάκι δεν τελειώνει.

     

    Την ίδια ώρα στην πόλη μας ζούμε «πανηγυρικά», ειδικά το καλοκαίρι που πέρασε ήταν άκρως εντυπωσιακό για το πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν σε γιορτές και πανηγύρια, ευτυχώς που οι επόμενες δημοτικές εκλογές είναι τον Μάιο και δεν θα χρειαστεί τον καλοκαίρι του 2019 να σπάσουμε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ στην κατασπατάληση πόρων στο όνομα μιας ΔΗΘΕΝ πολιτιστικής ανάπτυξης.

     

    Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, το σύνθημα του Λένιν ήταν «ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ = ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ» τώρα στα χρόνια της Αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η εξίσωση δεν βγαίνει. Αλλά αν μου επιτρέπεται να το παραλλάξω το σύνθημα χωρίς να θίγω τα ιερά και όσια του Κομμουνισμού, θα έλεγα ότι «ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ = ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» και αυτό ισχύει για τον οποιοδήποτε που διοικεί αυτόν τον τόπο σε όποια πολιτική παράταξη και αν ανήκει.

     

    Δεν είναι δυνατόν ξαφνικά να γέμισε η Ελλάδα μπαταξήδες, κάποιος φταίει γι’ αυτό. Οι πολίτες για τις πολιτικές τους επιλογές, είτε ήταν ΠΑΣΟΚ,  είτε ήταν ΝΔ, είτε ήταν ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκαν, το πολιτικό σύστημα τιμωρήθηκε;

    Μέχρι τις 24 Αυγούστου του 79 μ. Χ.. Εκείνη τη μέρα ο ήλιος δεν βγήκε ποτέ. Ο Βεζούβιος, που βρίσκεται δίπλα στη Πομπηία, βρυχιόταν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Ένας σεισμός τις πρώτες πρωινές ώρες σπέρνει τον πανικό στη πόλη, όμως κανείς δεν έφυγε από τη πόλη. Στις 1 το μεσημέρι το ηφαίστειο εκρήγνυται και η πόλη περνάει για πάντα στην ιστορία.

    Αλήθεια πόσο απέχουμε από μια τέτοιου είδους έκρηξη; Κάποιοι λένε ότι αφού δεν έγινε μέχρι σήμερα, δεν θα γίνει ποτέ, άλλοι υποστηρίζουν ότι τα προειδοποιητικά σημάδια δυναμώνουν. Ποιος έχει δίκιο;

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.