Χρονόμετρο

  ATM: Τα χρωματισμένα χαρτονομίσματα και ο… τζάμπα κόπος των επίδοξων ληστών

  Δημοσιεύτηκε στις

  Με άδεια χέρια έφυγαν οι ληστές που αποπειράθηκαν να ανατινάξουν το ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς στον οικισμό Κονταριώρισσα του δήμου Δίου Ολύμπου Πιερίας. Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, αλλά πέρα από την αναστάτωση το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό για τους επίδοξους ληστές.

  Το μηχάνημα βρίσκεται σε εσοχή του κτηρίου και δεν διαλύθηκε τελείως. Αλλά ακόμη και αν το ΑΤΜ «άνοιγε» ο… κόπος των ληστών θα ήταν μάταιος, καθώς τα ΑΤΜs της Τράπεζας Πειραιώς είναι εφοδιασμένα με το Intelligence  Bank note Neutralisation  System (IBNS), που χρωματίζει με ανεξίτηλη μπογιά τα χαρτονομίσματα, όταν παραβιάζεται. Μωβ, πράσινο, μπλε, κόκκινο ή μαύρο, το μελάνι που χρησιμοποιείται είναι έντονο, καλύπτει μεγάλη επιφάνεια και δεν καθαρίζεται.

  Με αυτό το έξυπνο σύστημα που εξουδετερώνει την αξία της λείας και άρα το κίνητρο για την κλοπή, απαντούν οι τράπεζες στο μπαράζ επιθέσεων κατά ΑΤΜs.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.