Χρονόμετρο

  ΑΘ. Αθανασίου: «Ακριβή η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, σε ανησυχητική καθημερινότητα εξελίσσονται οι αναβολές δικών, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν

   

   

  Ακριβή υπόθεση έχει γίνει η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις ολοένα αυξανόμενες αναβολές δικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Θανάση Αθανασίου.

   

  Μιλώντας στο «Χ» ο κ. Αθανασίου, τόνισε πως πρόκειται για πανελλήνιο φαινόμενο που ξεπερνά τα στενά όρια της Καβάλας, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν τους νομικούς εκπροσώπους τους, αλλά και να καλύψουν τα έξοδα των παραβόλων! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, είτε να μην προσέρχονται στις δικαστικές αίθουσες, ζητώντας αναβολές, είτε να μην καταθέτουν καν μηνύσεις.

   

  Ερωτηθείς για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα ακροατήρια της Καβάλας, ο κ. Αθανασίου, τη χαρακτήρισε «τραγική» προσθέτοντας ότι «επιτείνεται χρόνο με τον χρόνο κι όσο παραμένουμε ως χώρα σε μια βαθιά κρίση. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι συμπολίτες δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα έξοδα μιας δίκης! Έχουμε καταντήσει κουραστικοί να το επισημαίνουμε στο αρμόδιο Υπουργείο. Είναι μια πραγματικότητα η αδυναμία κάλυψης των δικαστικών δαπανών, που έχει καταστεί πολυτέλεια».

   

  Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, «ο κόσμος που δοκιμάζεται περισσότερο, έχει και τις πιο απλές υποθέσεις, για τις οποίες, όμως δεν μπορεί να καλύψει δικαστικές δαπάνες». «Όταν ο άλλος δεν μπορεί να πληρώσει τη ΔΕΗ, θα σκεφτεί να κάνει μήνυση ή να προσφύγει σε δικαστήριο;», αναρωτήθηκε ο κ. Αθανασίου, για να συμπληρώσει πως «δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα, διότι δεν έχω στατιστικά στοιχεία, όμως έχοντας την εικόνα των πινακίων, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με φαινόμενο που έχει ολοένα αυξητικές διαστάσεις. Πολύ λίγες είναι οι υποθέσεις που αναγράφονται στο πινάκιο και δικάζονται. Είναι ένα αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης του μέσου Καβαλιώτη».

   

   

  ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ

   

  Μειώθηκαν ακόμη και οι μηνύσεις!

   

  Ο κ. Αθανασίου, θέλησε να δώσει απλό παράδειγμα για να σκιαγραφήσει καλύτερα την εικόνα που περιέγραψε και παραπάνω, αφού εκτός από τις αναβολές, οι πολίτες πλέον δεν καταθέτουν ούτε καν μηνύσεις, μια και το σχετικό παράβολο έχει αυξηθεί στα 100 ευρώ:

   

  «Ο αριθμός των μηνύσεων περιορίστηκε δραστικά μετά από αυτή την αύξηση. Ακούγεται ως ανέκδοτο, αλλά είναι πραγματικότητα. Ο κόσμος δεν έχει να καλύψει το κόστος του παραβόλου για 100 ευρώ και τα 50 ευρώ της πολιτικής αγωγής. Σκύβει το κεφάλι και φεύγει. Πριν από δύο χρόνια, ένα πιστοποιητικό που το λάμβανες με 1 ευρώ. Τώρα το παίρνεις σε πενταπλάσια τιμή. Μιλάμε για αύξηση 500% στα πιο απλά πράγματα. Για να μην αναφέρω τις διοικητικές διαδικασίες, στις οποίες πρέπει να καταβάλουν οι πολίτες ένα πολύ μεγάλο ποσό, για το πρόστιμο το οποίο τους έχει επιβληθεί και θέλουν να το αμφισβητήσουν. Είναι κόσμος που δέχεται τα πρόστιμα, αφού δεν μπορεί να τα εφεσιβάλει. Για να καταθέσεις μια έφεση, χρειάζονται 200 ευρώ μόνο για το παράβολο των ενδίκων μέσων. Συνεχώς, πιέζουμε ώστε το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών περί της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη να παραμείνει… ελεύθερο, αφού σήμερα δεν είναι λόγω των στενών οικονομικών δεδομένων. Ελπίζουμε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση».

   

  Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, θα βρεθεί την προσεχή Παρασκευή 6 Μαρτίου, στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, είναι και ο ορισμός συνάντησης με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Νικόλαο Παρασκευόπουλο.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.