Χρονόμετρο

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ: Χρήσιμες συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία

  Δημοσιεύτηκε στις

  Με αφορμή τις μετακινήσεις και τα ταξίδια πολιτών στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, η περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέδωσε σειρά χρήσιμων βασικών συμβουλών.

  Αυτές μετέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το πρωί της Τετάρτης (21/12) ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας, Γιώργος Γκράνας, έχοντας στο πλευρό του τον Α’ υποδιευθυντή, Αντώνη Καπελάκη και τον Β’ υποδιευθυντή, Κώστα Σιμούδη.

   

  Φεύγοντας από το σπίτι

  Αρχικά, ο κ. Γκράνας αναφέρθηκε σε ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι αφήσουν τις μόνιμες κατοικίες τους αυτές τις ημέρες. «Πριν φύγετε για διακοπές, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε. Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του. Το σπίτι ή το διαμέρισμα σας να µη δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας. Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού. Ενεργοποιείστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού. Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας. Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το “100” ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας».

   

  Οδηγίες για το ταξίδι και τη διαμονή σε άλλα μέρη

  Ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας μίλησε και για τις ενέργειες που πρέπει να πράξουν όσοι ταξιδέψουν και διαμείνουν σε άλλα μέρη στο διάστημα των εορτών. «Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε. Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής. Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά. Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο. Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο. Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε. Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

  Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας».

   

  Συμβουλές προς τους οδηγούς

  Καταλήγοντας, ο κ. Γκράνας έδωσε και μια σειρά συμβουλών προς τους οδηγούς. «Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή την τσέπη σας. Μη βάζετε το πορτοφόλι σας σε πίσω τσέπη παντελονιού. Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες σας. Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο, στην τσέπη σας ή την τσάντα σας, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

  Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι να ελέγξετε το όχημά σας για την καλή λειτουργία του

  να ενημερωθείτε για τον καιρό και τις συνθήκες του οδικού δικτύου

  να φροντίσετε να έχετε πάντοτε αντιολισθητικές αλυσίδες και κουτί πρώτων βοηθειών. Στο αυτοκίνητο να φοράτε πάντα τις ζώνες ασφαλείας. Να προστατεύετε τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

  Να είστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί και να τηρείτε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

  Να μην παραβιάζετε τους σηματοδότες και να τηρείτε πάντα τα όρια ταχύτητας.

  Να μην οδηγείτε όταν έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Να μην χρησιμοποιείτε κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που σας αποσπούν την προσοχή. Να μην υπερεκτιμάτε τις οδηγικές σας ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων σας. Να σέβεστε και να προστατεύετε τους συνεπιβάτες και τους υπολοίπους χρήστες του οδικού δικτύου, οδηγώντας το όχημά με υπευθυνότητα και περίσκεψη. Σε περίπτωση εντόνων καιρικών φαινόμενων, παρακαλούνται οι πολίτες, καθώς και οι χρήστες του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους».

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.