Χρονόμετρο

    Χρήστος Παπαδόπουλος: «Να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες»

    Δημοσιεύτηκε στις

    ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΡΙΠΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΩΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

     

     

     

    Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας συνέστησε επίσης, να λαμβάνονται όλα τα συνήθη, αλλά απαραίτητα μέτρα καθαριότητας και πρόληψης, όπως το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, η αποφυγή κλειστών χώρων και ο καλός ύπνος

     

     

     

     

     

    Έξαρση – καθυστερημένα συγκριτικά με πέρυσι και λόγω των καλών μέχρι τώρα καιρικών συνθηκών – αναμένεται να σημειώσει ο ιός της γρίπης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο «Χ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

     

    Ταυτόχρονα, ο ίδιος συνέστησε στους πολίτες, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, αφού η γρίπη θα «απειλεί» μέχρι τον προσεχή Μάρτιο και συνέστησε να λαμβάνονται όλα τα συνήθη, αλλά απαραίτητα μέτρα καθαριότητας και πρόληψης, όπως το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, η αποφυγή κλειστών χώρων και ο καλός ύπνος.

     

     

    «Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, ας σπεύσει να το κάνει τώρα»

     

    «Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει έξαρση της γρίπης. Μετά από ένα διάστημα με χαμηλά για την εποχή επίπεδα, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι θα πάμε σε φάση ανόδου από αυτή την εβδομάδα, με αύξηση των περιστατικών και μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ελάχιστα κρούσματα θανάτων στη χώρα μας και νοσηλείας στη Μ.Ε.Θ.. Τα δεδομένα για φέτος δεν είναι ανησυχητικά, όπως άλλες χρονιές στο πρόσφατο παρελθόν. Βεβαίως, υπάρχει το τετραδύναμο εμβόλιο, που καλύπτει τα στελέχη, στα οποία κυκλοφορούν. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου ήδη θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί κι αν δεν το έχουν κάνει, να το πράξουν τώρα. Το εμβόλιο χρειάζεται γύρω στις δύο εβδομάδες για να παράγει αντισώματα, ώστε να προστατέψει τον οργανισμό. Επειδή τώρα θα αρχίσει η επιδημική έξαρση κι επειδή θα διαρκέσει για το επόμενο δίμηνο – τρίμηνο, οι ευπαθείς ομάδες ας σπεύσουν να το κάνουν», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι οι καλές καιρικές συνθήκες έφεραν μια καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων στην εκδήλωση επιδημίας της γρίπης.

     

     

    «Πιο επιβλαβή τα αντιβιοτικά από τα εμβόλια»

     

    Αναφορικά με τα διάφορα κινήματα κατά των εμβολιασμών, που συχνά – πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε:

     

    «Αυτό το κύμα κατά των εμβολίων είναι επικίνδυνο γενικά και όχι μόνο σε ότι αφορά τα εμβόλια της γρίπης. Το παρατηρούμε με τα παιδιατρικά εμβόλια, που είναι ακόμη χειρότερο, αφού βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να επανεμφανίζονται ασθένειες ξεχασμένες, όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά κλπ. Αυτό το κίνημα κάνει κακό και στα ίδια τα άτομα, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και είναι μικρότερες οι πιθανότητες να προκαλέσουν κάτι σε σύγκριση με τα αντιβιοτικά, για τα οποία δεν υπάρχει κανένα κίνημα και ο κόσμος παίρνει αντιβιοτικά σαν… καραμέλες. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Το εμβόλιο προστατεύει, δεν κάνει κακό. Είπαμε και νωρίτερα ότι υπήρξαν θάνατοι από τη γρίπη. Θανάτους από γρίπη έχουμε κάθε χρόνο. Δεν είναι το θέμα μας, όμως, να μετράμε θανάτους. Μιλάμε για ανθρώπους, που στην πλειοψηφία τους, αν είχαν εμβολιαστεί, σήμερα μπορεί να ζούσαν».

     

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.