Χρονόμετρο

    ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΒΟΥΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Απεβίωσε ο Γιώργος Αστεριάδης

    Δημοσιεύτηκε στις
    • Ο γεννημένος το 1930 δικηγόρος, προσέφερε πολλά στην πόλη μας και μάλιστα τιμήθηκε από τον Δήμο Καβάλας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της
    • Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο Κυριακή στις 13.30 στον ιερό ναό Αποστόλου Παύλου

     

     

    Μετά από σύντομη πάλη με την επάρατη νόσο απεβίωσε χθες ο γνωστός Καβαλιώτης ευπατρίδης Γιώργος Αστεριάδης. Ο δικηγόρος Γιώργος Αστεριάδης να θυμίσουμε ότι τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Καβάλας , το 2013, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, για την προσφορά τους στην πόλη αλλά και για τις δωρεές τους προς αυτήν.

     

     

    Ο Γιώργος Αστεριάδης γεννήθηκε το 1930.Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της οδού Ομονοίας Καβάλας και στην Κατοχή 1941 – 44 στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπουδές στη Νομική Σχολή και στο Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκηση της Δικηγορίας στην Αθήνα 1948-55.Στρατιωτική θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό ως έφεδρος Σημαιοφόρος στο Αρχηγείο του Στόλου και στο Διαρκές Ναυτοδικείο ως Γραμματεύς. Μετά τις εξετάσεις ενώπιον του Αρείου Πάγου διορισμός του ως Δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Καβάλας.Εκλογή του ως Βουλευτού Νομού Καβάλας 1974 – 77,Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του νέου Συντάγματος και Συντάκτης του άρθρου  περί Οικισμού και Περιβάλλοντος.

    Εισηγητής προς τον τότε Υπουργόν ΥΠΕΧΩΔΕ και Πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνίου Καθηγητήν κ. Κυπριανόν Μπίρη για την Ίδρυση της ΔΕΠΟΣ για σωστή ανάπτυξη του πολεοδομικού σχεδιασμού των νέων τμημάτων πόλεων και ως Τράπεζα Γης και ως εκ τούτου της πρώτης ΔΕΠΟΣ στη Καβάλα.

    Ιστορικές έρευνες  του σε βιβλιοθήκες ημεδαπής ,αλλοδαπής για την Ιστορία της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και συμμετοχή σε τοπικά Συνέδρια Καβάλας και Θάσου για Ιστορικά θέματα. Δωρητής μετά του αδελφού του Δημητρίου Ι. Αστεριάδη Ιατρού Χειρουργού , 3 σειρών Γραμματοσήμων με επισήμανση επί  Βουλγαρικών τοιούτων  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ επί τη απελευθερώσει της Καβάλας από Βουλγαρικόν Ζυγόν 1913, ανά μία εις Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος Θεσ/νίκης ήτις εκτίθεται σε ειδική Προθήκη του Μουσείου, στον Δήμο Καβάλας ήτις εκτίθεται σε ειδική προθήκη της κυρίας εισόδου του Δημαρχείου Καβάλας, και τρίτης εις τα Γεν. Αρχεία  Κράτους Καβάλας.

    Δωρητής προς το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος των Εκτελεστικών εγγράφων επί Περγαμηνής επί Αβδούλ Χαμήτ [Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας] με τα οποία ο Διπλωμάτης Ευγένιος Αννίνος Καβαλλιεράτος διορίσθη Υποπρόξενος Καβάλας κατά την εποχή του Μακεδονικού Αγώνος για την ενίσχυση του Μητροπολίτου Δράμας Χρυσοστόμου (μετέπειτα Εθνομάρτυρος Σμύρνης).

    Τα ανωτέρω περίηλθον στην κατοχή του από δωρεά του υιού του ανωτέρω διπλωμάτου επίσης   πρέσβεως της Ελλάδος στο Παρίσι και Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Φαίδωνος Αννίνου Καβαλλιεράτου. Διαθέτει σπανία Βιβλιοθήκη Ιστορικών Βιβλίων και Ιστορικών εγγράφων τα οποία επί χρόνια ηγοράζοντο υπ΄αυτού από παλαιοπωλεία Αθηνών, Ελβετίας ,Λονδίνου, Παρισίων, Βιέννης συλλεκτικώς άτινα προόρισται να δωρηθούν εις το Μουσείο Δήμου Καβάλας και Βιβλιοθήκη Ιστορικών Αρχείων του Δήμου οτε ήθελεν εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος δι’ αποφυγήν καταστροφής των εξ εναποθηκεύσεως των. Δωρητής η σύζυγός και αυτός, οικίας παρά το Φάληρο εις Δήμο Καβάλας.

    Έλαβεν μέρος εις Αντίσταση 1941 – 44 και Αντιδικτατορικό Αγώνα 1967 – 74.Διετέλεσεν Αν/δρος και Πρόεδρος του ΓΝΚ. Συνυπέγραψεν με άλλους Δικηγόρους της Καβάλας Διαμαρτυρία επιστολή κατά του Καθεστώτος της Δικτατορίας 1967 και ηρνήθη να μετάσχει διαφωτιστικών ομάδων της Δικτατορίας.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.