Χρονόμετρο

    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ Τ.Ε.Ι. Α.Μ. – Θ. ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ Π.Θ.: Στόχος η δημιουργία Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου

    Δημοσιεύτηκε στις

    Στις ανακοινώσεις του ο πρόεδρος Νάσος Μητρόπουλος, αναφέρθηκε στην επερχόμενη αξιολόγηση από την Α.Δ.Ι.Π. (13 – 19 Δεκεμβρίου), αλλά και στη δωρεά 15 υποτροφιών στο Τ.Ε.Ι. από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

     

     

     

    Αξιοσημείωτες ανακοινώσεις έκανε χθες το πρωί ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Νάσος Μητρόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Αρχιμήδης ΙΙΙ», που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

     

    Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση που θα λάβει χώρα στο ίδρυμα από τις 13 έως τις 19 Δεκεμβρίου, στη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) για τη δημιουργία του Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., αλλά και στη σημαντική δωρεά προς το Τ.Ε.Ι. από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για 15 υποτροφίες.

     

    Αρχικά, για το «Αρχιμήδης ΙΙΙ», ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. το χαρακτήρισε ως ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, καθώς μετά το 2011 και την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι. κρίθηκε απαραίτητο τα Τεχνολογικά Ιδρύματα να μη μεταφέρουν δευτερογενή γνώση, αλλά οι καθηγητές τους να παράγουν πρωτογενή γνώση και να τη διδάσκουν στις αίθουσες. «Αυτό απαιτεί έρευνα, απαιτεί χρήματα και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πρόγραμμα “ Αρχιμήδης ΙΙΙ ”. Εμείς ως Ίδρυμα συμμετείχαμε και στα τρία προγράμματα, έχουμε μεγάλη παράδοση και έχουμε φτάσει σε πολύ μεγάλες επιτυχίες και έχουμε αναπτύξει μεγάλες συνεργασίες με πολλά ιδρύματα του εξωτερικού».

     

    Έρχεται αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ

     

    Συνεχίζοντας, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στο καθεστώς γενικής αξιολόγησης που θα βρεθεί το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης το διάστημα 13-19 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Χ» στο φύλλο της Τρίτης (24/11).

     

    Όπως είπε, έχουν ήδη εγκριθεί οι ανεξάρτητοι αξιολογητές και θα κριθούν οι ακαδημαϊκές, διοικητικές και λοιπές δομές του Ιδρύματος. «Είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για μας, διότι αφενός θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση, οι αδυναμίες που έχουμε. Το Ίδρυμά μας δε θα περάσει εύκολη αξιολόγηση, μια και ο αντιπρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι και καθηγητής του Τ.Ε.Ι., ο κ. Τσιάντος, ενώ επικεφαλής της ομάδας αξιολογητών θα είναι ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (σ.σ. Ιωάννης Γεροθανάσης). Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να διευκολύνουμε το έργο της Α.Δ.Ι.Π. και συγχρόνως να παρουσιάσουμε όλες τις μεγάλες επιτυχίες του Ιδρύματος».

     

    Συνεργασία για το Ανοιχτό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο

     

    Ακολούθως, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. προχώρησε σε τρεις σημαντικές ανακοινώσεις. Πρώτον, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης συμπεριέλαβε το Ίδρυμα σε ένα «στενό όργανο» που θα εισηγηθεί προτάσεις για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Π.Α.Μ.-Θ. Όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, πριν λίγες μέρες έγινε συζήτηση με τον πρύτανη του Δημοκρίτειου, για συνεργασία των δύο πλευρών για τη δημιουργία του Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (Α.Τ.Π.) εντός της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. «Αποτελεί μια παράλειψη του Υπουργείου Παιδείας σ’ ότι αφορά την Τεχνολογική Εκπαίδευση. Με τη σύσταση του Α.Τ.Π. θα είναι εφικτή η δημιουργία ενός μικτού συστήματος με εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά και λόγω της τεχνολογικής κατεύθυνσης, θα υπάρχει και κατά πρόσωπον μάθηση. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, καθώς διαθέτουμε τις υποδομές. Ο κ. Φίλης πρέπει να δει αυτή την πρόταση, που θα μειώσει τα κόστη στην Παιδειά, που προκύπτουν με την κατά πρόσωπον διδασκαλία, ενώ ολοκληρώνει τους τρεις κύκλους σπουδών μέσα στα Τ.Ε.Ι. Συμπράττοντας με το Δ.Π.Θ., πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη ουσιώδη πρόταση και θα έχουμε τη στήριξη των πολιτικών παραγόντων της Καβάλας και της Περιφέρειας».

     

    Δεύτερον, ο κ. Μητρόπουλος πρότεινε τη δημιουργία μιας δομής συντονισμού όλου του ερευνητικού ιστού σε Μακεδονία και Θράκη, σημειώνοντας ότι στην Περιφέρειά μας λειτουργούν δεκάδες ερευνητικά κέντρα και παραρτήματα, όπως το «Αθηνά», το ΙΝΑΛΕ, το «ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» κ.α. «Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο, ο ιστός να ενοποιηθεί σε μια άλλη δομή, που θα μπορεί να ελέγχεται και θα λειτουργεί με ποικίλους τρόπους για την καλύτερη επικοινωνία αυτού του κέντρου. Είναι μια πρόταση, που την έχουμε δει στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη και βρίσκεται στο επίκεντρο της ευφυούς εξειδίκευσης που ζητάει σήμερα η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.».

     

    Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε σε μια σημαντική δωρεά που κάνει στο Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. για 15 υποτροφίες. Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί η σχετική πρόσκληση, που θα αφορά διακεκριμένους νέους Έλληνες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που εξειδικεύονται στην καινοτομία και έρευνα, ηλικίας κάτω των 40 ετών. Για τη δωρεά αυτή, ο κ. Μητρόπουλος εξήρε τις ενέργειες του προέδρου του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. καθηγητή Νικόλαου Κατωπόδη.

    Καταληκτικά, στη χθεσινή εκδήλωση έγινε γνωστό ότι τον προσεχή Απρίλιο στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, θα διοργανωθεί το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο ανοικτής μάθησης.

     

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

    ARXIMIDIS (1) ARXIMIDIS (3) ARXIMIDIS (2)

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.