Χρονόμετρο

    Για τους Άραβες – Σημαντικός ο ρόλος του «Φίλιππος Β’»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η πρώτη συνάντηση των τοπικών φορέων με την αποστολή αντιπροσωπείας κρατικών υπαλλήλων από τη Σαουδική Αραβία, σχετικά με την ανάπτυξη συνεργασίας των δύο χωρών, για τη μεταφορά φορτίων ζώντων ζώων από το λιμάνι της Καβάλας «Φίλιππος Β’» προς τη χώρα της Ασίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά.

    Το «παρών» από ελληνικής πλευράς έδωσαν, εκτός του κ. Γρανά, υπάλληλοι του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Καβάλας, αλλά και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, οι οποίοι υποδέχθηκαν τους τρεις κτηνιάτρους από τη Σ. Αραβία και τον Έλληνα εκπρόσωπο της πρεσβείας στη Θεσσαλονίκη.

    Η αποστολή των κτηνιάτρων από τη Σαουδική Αραβία επισκέφθηκε ήδη μέχρι τώρα περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, με την Καβάλα να είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας τους, ενώ το ενδιαφέρον τους είναι για αγορά ζώντων ζώων, κυρίως αμνοεριφίων και βοοειδών, αποκλειστικά από την εγχώρια αγορά και όχι από άλλες χώρες της Ε.Ε. ή των Βαλκανίων.

    Μάλιστα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για επίσημη αποστολή από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να λάβουν προσφορές εισαγωγής ζώντων ζώων από την περιοχή μας, με την προοπτική, ώστε να προβούν σε εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων.

     

    Η μοναδικότητα του «Φίλιππος Β’»

    «Αυτό που άλλαξε στην περιοχή μας, είναι ότι από τον Δεκέμβριο του 2013, το λιμάνι της Καβάλας, “Φίλιππος Β’” έχει “ανοίξει” για τις εισαγωγές ζώντων ζώων προς τρίτες χώρες, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το τελευταίο σημείο εξόδου από ευρωπαϊκό έδαφος κι από τότε υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Έχει ήδη γίνει μια μεγάλη εξαγωγή προς το Ισραήλ με περίπου 1700 βοοειδή και περιμένουμε άλλη μία στις 20 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, θα υπάρχει μια συνεχής ροή και το τελευταίο διάστημα υπήρξε αυτό το ενδιαφέρον από τη Σ. Αραβία», είπε αρχικά η κ. η Τμηματάρχης του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Καβάλας, Θάλεια Αϊναλίδου και συμπλήρωσε ότι «στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας έχουμε να κάνουμε με εξαγωγές ζώων, τα οποία θα προέρχονται από την εγχώρια παραγωγή της Ελλάδας κι όχι transit, όπως οι προηγούμενες μεταφορές από χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία ή η Βουλγαρία. Ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια πηγή εσόδων για την περιοχή μας».

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχει άλλο λιμάνι-ανταγωνιστής προς το «Φίλιππος Β’», η κ. Αϊναλίδου σημείωσε ότι το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, που αποτελεί επίσημο σημείο εξόδου φορτίων ζώντων ζώων προς τρίτες χώρες.

    Τα οικονομικά οφέλη για τους κτηνοτρόφους θα είναι σημαντικά, σε περίπτωση που θα αποδώσει καρπούς η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, με την κ. Αϊναλίδου να υποστηρίζει ότι ίσως να αποφέρει έσοδα από τους τελωνειακούς δασμούς και ενδεχομένως άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

    Με τη λήξη των συνεργασιών τους στη χώρα μας, η αποστολή θα συντάξει σχετική έκθεση για την εικόνα που αποκόμισαν από τις επαφές τους με τους τοπικούς φορείς και κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα.

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.