Χρονόμετρο

  Από αύριο τριήμερη αποχή των δικηγόρων

  Δημοσιεύτηκε στις

  Από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή θα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της χώρας, εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων που προωθούνται για την αλλαγής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στην αποχή μετέχουν και οι δικηγόροι της Καβάλας, μετά από απόφαση του συλλόγου, ενώ το Δ.Σ. εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

   

  «Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί το βασικό εκείνο νομοθέτημα που προβλέπει τους κανόνες διεξαγωγής των αστικών δικών στα Ελληνικά Δικαστήρια και παράλληλα διασφαλίζει την ισονομία των συμμετεχόντων σε αυτές, υλοποιώντας την συνταγματική αρχή της δίκαιης δίκης.

  Κατά συνέπεια εύλογο το ζωηρό ενδιαφέρον οποιουδήποτε συμμετέχει στη διαδικασία αυτή, είτε ως λειτουργός της Δικαιοσύνης είτε ως διάδικος.

  Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη θέσπιση ενός νέου κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επικροτήθηκε κατ’ αρχήν από τον κόσμο των Δικηγόρων, αφού πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου, όπως εξαγγέλθηκε τότε, ήταν η βελτίωση του ισχύοντος συστήματος των δικονομικών κανόνων στην πολιτική δίκη.

  Ατυχώς τόσο η σύνθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής όσο και το αρχικά καταρτισθέν προσχέδιο του νέου κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κατέδειξαν ότι πρόθεση του Υπουργείου δεν ήταν η σύνταξη ενός καινοτόμου, απαλλαγμένου από αγκυλώσεις του παρελθόντος Kώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά μία τροποποίηση του υφισταμένου με συγκεκριμένες ευνοϊκές κατευθύνσεις υπέρ των τραπεζικών ιδρυμάτων.

  Η διαδικασία για τη συγκέντρωση, κωδικοποίηση και μορφοποίηση των προτάσεων των Δικηγόρων ανά την Ελλάδα κινήθηκε ταχύτατα και ένα τελικό κείμενο επεξεργασμένων προτάσεων που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

  Παράλληλα Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, η Πανεπιστημιακή κοινότητα και αυτή η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατέθεσαν τις αντιρρήσεις και τις σχετικές τους προτάσεις επί του σχεδίου του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

  Διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου που ουσιαστικά καταργούν την εμμάρτυρη δίκη, συρρικνώνουν τα δικαιώματα των οφειλετών στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτελέσεως και διατηρούν τα δυσβάστακτα υπέρ του Δημοσίου τέλη που καθιστούν απρόσιτη για το μέσο Έλληνα πολίτη την καταφυγή του στα Δικαστήρια, μας βρίσκουν όλους (Δικηγόρους, Δικαστές, Πανεπιστημιακούς) αντίθετους, αφού ουσία αποδυναμώνεται η ζώσα διαδικασία στο ακροατήριο, απειλούνται ευθέως τα επί της ιδιοκτησίας τους δικαιώματα των οφειλετών, δυσχεραίνεται έτι περαιτέρω η πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, η ρυθμοί απόδοσης της οποίας επιμηκύνονται ακόμη περισσότερο εφόσον εφαρμοστούν οι προτεινόμενες διατάξεις.

  Τελικά και παρά τις μέχρι εξαντλήσεως προσπάθειες του δικηγορικού κόσμου για καλόπιστο διάλογο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποδεικνύεται ότι η εξαγγελθείσα δημόσια διαβούλευση για το νέο κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έγινε μόνο για τους τύπους και όχι για την ουσία του πράγματος, αφού ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΘΕΙΣΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΕΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΠΩΣ ΑΠ’ ΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ των άλλων οι προϊστάμενοι των κεντρικών νομικών υπηρεσιών τριών συστημικών τραπεζών της χωράς μας.

  Εν όψει όλων όσων προεκτέθηκαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, εκφράζοντας ομόφωνα την αντίθεσή του στην προπεριγραφείσα στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συντασσόμενο με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποφάσισε την προειδοποιητική αποχή των Δικηγόρων της Καβάλας από τα καθήκοντά τους κατά την 19, 20 και 21 Νοεμβρίου 2014 όπως και το σύνολο και των υπολοίπων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μας, προσβλέποντας στο ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα αντιληφθεί το τεράστιο πλήγμα που είναι έτοιμος να επιφέρει στο σύστημα των κανόνων διενέργειας της αστικής δίκης, εισηγούμενος χωρίς τις προτεινόμενες βελτιώσεις – τροποποιήσεις το σχέδιο νόμου περί κυρώσεως του νέου κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.