Χρονόμετρο

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ = ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Η γραφειοκρατία απέναντι από την έναρξη ανάπλασης των παλιών αποθηκών

    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιμένει ο επενδυτής που ενδιαφέρεται για τις αποθήκες του λιμανιού και κινεί γη και ουρανό για να σώσει οτιδήποτε σώζεται για τη φετινή τουριστική περίοδο

     

     

    Στο χθεσινό φύλλο του «Χ» αναφέρονταν οι δυσκολίες που συναντά ο ιδιώτης επενδυτής Σωτήρης Γεωργούλιας για την ανάπλαση των παλιών αποθηκών και τη δημιουργία στη θέση τους ενός κτιριακού συμπλέγματος, το οποίο θα ομορφύνει την περιοχή και θα αποτελέσει μια πρώτη καλή εικόνα για το λιμάνι και κατ’ επέκταση την πόλη της Καβάλας για τους επισκέπτες που θα κατέρχονται από τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία εδώ και τρία χρόνια αυξάνονται και πληθύνονται, αλλά δεν έχουμε εκμεταλλευτεί ούτε τη… σκόνη τους.

     

    Όλες οι πλευρές γύρω από τη συγκεκριμένη επένδυση σημειώνουν ότι για να φτάσουμε μέχρι σήμερα, χρειάστηκε να περάσουν από έναν λαβύρινθο, που χτίζεται από τη μεγάλη γραφειοκρατία και τους αργούς ρυθμούς των εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

     

    Η κύρια αιτία των καθυστερήσεων στην εξέλιξη της επένδυσης δεν ήταν άλλη από την έκδοση αδείας κατεδαφίσεως των παλιών αποθηκών, για την οποία απαιτήθηκε ένα διάστημα περίπου εννέα μηνών.

     

    «Η γραφειοκρατία έκανε το θαύμα της και μια διαδικασία που κυλούσε με καλούς ρυθμούς, βάλτωσε ένα πολύ αξιόλογο έργο», σημειώνει άνθρωπος από το περιβάλλον του επενδυτή. Ο πρώτος φάκελος που υποβλήθηκε, ήταν τον Δεκέμβρη του 2012, με την πρώτη πρόταση να απορρίπτεται, με το επιχείρημα που ακούστηκε τότε να επισημαίνει ότι «οι αποθήκες ήταν μια χαρά και αποτελούν κομμάτι της βιομηχανικής παράδοσης του τόπου». Μετά από έξι μήνες, όταν και ελήφθη η πρώτη έγκριση από την επιτροπή αρχιτεκτονικού ελέγχου, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου, με την υπόθεση να «κολλάει» στην Πολεοδομία, μια και χρειάζονταν οι εγκρίσεις από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την αντίστοιχη των Νεοτέρων Μνημείων.

     

    Οι πιέσεις της πλευράς του επενδυτή ήταν τόσο ασφυκτικές, καθώς οι υπηρεσίες έπαιρναν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ακόμη κι αυθημερόν, όμως χρόνος χανόταν συνεχώς.

     

    Το αξιοπερίεργο είναι ότι στο Κ.Α.Σ. κύλησαν πιο γρήγορα από κάθε άλλη υπηρεσία, μια και προϋπήρχε η έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, όπου βρίσκεται εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού.

     

    «Ανοίγαμε μια πόρτα και μας έστελναν στην διπλανή. Η έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού υποτίθεται ότι θα δινόταν από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Καβάλα κι αυτοί το παρέπεμπαν στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων στην Ξάνθη κι αυτή με τη σειρά της στο Κ.Α.Σ. Η Πολεοδομία μας έλεγε ότι θα τελειώσουμε μέσα σε μια εβδομάδα και μ’ όλα αυτά, χάθηκε ένα 9μηνο», αναφέρει άνθρωπος που εργάστηκε για την προετοιμασία κατάθεσης του επενδυτικού φακέλου.

    Τα προβλήματα, πάντως, δε σταμάτησαν ούτε εδώ, καθώς σήμερα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένες λεπτομέρειες με τη ρευματοδότηση, με τον επενδυτή να έχει έρθει σε συμφωνία για την κατασκευή υποσταθμού στην περιοχή των παλιών αποθηκών, ωστόσο το πιο σοβαρό ανάχωμα αυτή τη στιγμή είναι το κλείσιμο της κάνουλας της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αφού για την ολοκλήρωση της επένδυσης απαιτείται τραπεζική συμμετοχή, με τις εξελίξεις να καθυστερούν παρά τη μεγάλη διάθεση του επενδυτή, μια και πολλά θα κριθούν από την έκβαση των συνομιλιών με τους εταίρους μέχρι το τέλος Μαρτίου.

     

    «Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος», καταλήγει εκπρόσωπος από την πλευρά του επενδυτή.

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.