Χρονόμετρο

  Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν ότι από το 2000 και νωρίτερα, στις Βρυξέλες γνώριζαν πολύ καλά ότι γίνεται πλιάτσικο στην Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, αλλά δεν έκαναν τίποτα να το σταματήσουν. Μέχρι που ήρθε η ώρα να μας στείλουν τον λογαριασμό. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε τα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα που ανακοινώνονται πλέον με καθημερινή συχνότητα… Περικοπές στα εισοδήματα, αυξήσεις στους φόρους και απανωτά πρόστιμα για το κάθε τι… Αυτή είναι η μνημονιακή επικαιρότητα…

  Το ερώτημα βέβαια που θέτει εδώ, κάθε ψύχραιμος παρατηρητής είναι το πώς είναι δυνατόν να μαζευτούν οι φόροι και τα πρόστιμα, όταν έχει διαλυθεί το ΣΔΟΕ από την 1η Νοεμβρίου, όταν οι εφορίες είναι ασυνάρτητα μαγαζιά και γενικά οι εισπρακτικοί μηχανισμοί να υπολειτουργούν; Η εκτίμησή μας είναι ότι στην παρούσα φάση, όλα αυτά είναι αντιπερισπασμός καπνού, δεν τους ενδιαφέρει να μαζέψουν χρήματα, απεναντίας τους βολεύει, γιατί κάθε υστέρηση ισοδυναμεί με νέα μέτρα και κάθε νέο μέτρο που δεν εφαρμόζεται, είναι αφορμή για νέες εκποιήσεις. Υποστηρίζουμε δηλαδή ότι τα χρήματα στην παρούσα φάση δεν τους ενδιαφέρουν, γιατί ξέρουν ότι όταν έρθει η ώρα να τα μαζέψουν δεν χρειάζονται τις Δ.Ο.Υ., ένα κούρεμα να κάνουν στις καταθέσεις πήραν όσα χρειάζονται σε μια νύχτα.

   

  Στην παρούσα φάση αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να «αλλάξουν» χέρια κομβικά σημεία της οικονομίας, δηλαδή, συγκοινωνιακοί κόμβοι (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομος

  κ.λπ.), ενεργειακοί πόροι, γενικότερα ορυκτός πλούτος, νερό και γη…  Ειδικότερα στο τελευταίο, στη γη, την ιδιοκτησία δηλαδή, θα παιχτούν δράματα. Σπίτια, φιλέτα σε παραθαλάσσιες εκτάσεις και αγροτική γη, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχει μπει στο στόχαστρο. Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Εκείνο που θυμόμαστε πάντα στην Ελλάδα είναι ένας φόρο μεταβίβασης ακινήτων συνεχώς να ανεβαίνει… Ξαφνικά ανακοινώνεται ότι ο φόρος θα μειωθεί κατά 50%, θα απαλλαχτεί του ΦΠΑ μεταβίβασης και από το κόστος αγοροπωλησίας αφαιρούνται και τα έξοδα παράστασης δικηγόρου!!! Αν αυτό το συνδυάσουμε και με το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, νομίζουμε ότι η στόχευση είναι περισσότερο από εμφανής. Μέσα σε μια νύχτα θα αλλάξουν χέρια χιλιάδες ακίνητα, με το κράτος να εισπράττει όσο γίνεται λιγότερα!!!

  Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στην Ελλάδα υπήρχε ο φόβος ότι θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα πάρουν από τον κάθε νοικοκύρη το σπίτι του, το μαγαζί του ή το χωράφι του… Για δεκαετίες οι πολίτες είχαν εγκλωβιστεί σε φοβικές λογικές με τον τρόμο που έσπερνε ο «κακός λύκος». Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τότε ότι το ΚΚΕ το 2010, δηλαδή μετά από 20 – 25 χρόνια, θα εξελισσόταν στο κόμμα που θα υιοθετούσε τις πιο καπιταλιστικές μεθόδους ως εργοδότης και επιχειρηματίας και ότι οι νοικοκυραίοι θα κινδύνευαν να χάσουν τις ιδιοκτησίες τους, όχι από τους κομμουνιστές, αλλά από τους μνημονιακούς!!!

   

  Θεόδωρος Α. Σπανέλης

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.