Χρονόμετρο

    Μήπως ο συνδικαλισμός «μπάζει» νερά;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Λίγο οι άσχημες καιρικές συνθήκες, λίγο ο ωχαδερφισμός και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον συνδικαλισμό, δεν επέτρεψαν να υπάρξει αθρόα προσέλευση και συμμετοχή των εργαζομένων στις δυο συγκεντρώσεις των τοπικών παραρτημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και του Εργατικού Κέντρου από τη μια και του Π.Α.ΜΕ. από την άλλη, που πραγματοποιήθηκαν χθες σε Καπνεργάτη και κεντρική πλατεία στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

    Μπορεί να υπήρχαν συνθήματα, όπως «εργασία για όλους, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και δημοκρατικά δικαιώματα», αλλά η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν απογοητευτικά μικρή.

     

    Τ. Ιωαννίδης: «Η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης δεν πείθει κανέναν»

     

    Όπως και στη συνέντευξη Τύπου, παραμονές της χθεσινής συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καβάλας, Τάσος Ιωαννίδης, σημείωσε ότι πρέπει να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία «παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα, όμως δεν πείθει κανέναν. Δυστυχώς, τα τέσσερα τελευταία χρόνια ζούμε μια κατάσταση που συνεχώς γίνεται δυσκολότερη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, διότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας μας. Αγώνες και δικαιώματα που έχουμε κερδίσει εδώ και πολλά χρόνια, έχουν χαθεί. Καλώ τους καβαλιώτες να βρίσκονται κοντά στα συνδικάτα, για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές».

     

    Χ. Χρυσαλίδης: «Οι βουλευτές να μην ψηφίσουν κανένα νέο μέτρο»

     

    Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Χρήστος Χρυσαλίδης, στις δικές του δηλώσεις, κάλεσε τους βουλευτές της Καβάλας να μην ψηφίσουν κανένα νέο μέτρο, που θα είναι σε βάρος των εργαζομένων και συμπλήρωσε: «Δίνουμε το δικό μας μήνυμα από την πλατεία Καπνεργάτη, ενάντια στις πολιτικές που βυθίζουν την χώρα σε ύφεση, φτώχεια και εξαθλίωση. Απαιτούμε εργασία για όλους, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημοκρατικά δικαιώματα. Εμείς στον ιδιωτικό τομέα, ό,τι ήταν να δώσουμε, το δώσαμε. Έχουμε στραγγίξει».

     

    Γ. Τσιμενίδης: Να σταματήσει η απαξίωση του εργοστασίου λιπασμάτων

     

    Λάβρος κατά της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί τη λιπασματοβιομηχανία «ELFE» σε απαξίωση και μαρασμό, ήταν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης, Γιώργος Τσιμενίδης, υπογραμμίζοντας: «Συμμετέχουμε και σ’ αυτήν την απεργία, διότι θέλουμε επιτέλους να σταματήσει αυτή η καταστροφική πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση. Απεργούμε για να σταματήσει η κατηφόρα της εργατικής τάξης, η μείωση των μισθών, η μείωση των συντάξεων, να σταματήσει η αύξηση της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα απεργούμε, διότι θέλουμε επίσης να σταματήσουμε την απαξίωση που υπάρχει στο εργοστάσιο, η οποία έχει ως θύματά της τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Η πολιτεία με αποφάσεις της έχει φέρει την καταστροφή, όπως για παράδειγμα με τον φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Θα είμαστε παρόντες σε όσες ακόμη κινητοποιήσεις κι αν χρειαστούν».

     

    Α. Μουμτσάκης: «Τα σχολεία υπολειτουργούν»

     

    Για δύσκολες μέρες που περνάει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έκανε λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης. «Πέρασαν δυο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους, όμως τα σχολεία υπολειτουργούν. Πάνω από 1.500 δάσκαλοι λείπουν από τις τάξεις. Τα ολοήμερα κινδυνεύουν με κλείσιμο. Πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός. Οι αποσπάσεις είναι ελάχιστες. Συνάδελφοι μας είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν δυο νοικοκυριά, ενώ και οι προσλήψεις αναπληρωτών είναι ελάχιστες. 8.000 αναπληρωτές μέχρι και πέρυσι έβρισκαν δουλειά, αλλά φέτος δεν εργάζονται. Κινδυνεύουμε κι εμείς με διαθεσιμότητα, αφού επίκεινται κι άλλες συγχωνεύσεις σχολείων κι άλλες συμπτύξεις τμημάτων και θα τις βρούμε μπροστά μας».

    Κελαηδάκης: «Όλα κατακτώνται με αγώνα»

     Η χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη γλίτωσε από ένα μεγάλο φιάσκο, αν το πορτοκαλί χρώμα της περιβολής των εργαζομένων της KAVALA OIL δεν κάλυπτε την ανυπαρξία των υπόλοιπων κλάδων εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ο πρόεδρος του σωματείου, Μανώλης Κελαηδάκης δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «λίγες σταγόνες βροχής μπροστά στην καταιγίδα των μέτρων δεν είναι τίποτα. Οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια έχουμε καταλάβει την προσπάθεια που γίνεται εδώ και τρία χρόνια από τους κυβερνώντες να καταλύσουν τα πάντα στα εργασιακά δικαιώματα, ακόμη και στην ίδια τη χώρα».

     

    Α. Καραμπατζάκης: «Δε φταίει ο καιρός για τη μικρή συμμετοχή»

     

    Ισχνή ήταν η παρουσία κόσμου, δυστυχώς και στην κεντρική πλατεία Καβάλας, όπου είχε οργανώσει τη δική του συγκέντρωση το Π.Α.ΜΕ., με τον εκπρόσωπό του, Αναγνώστη Καραμπατζάκη, να τονίζει ότι για τη μικρή συμμετοχή του κόσμου ευθύνες έχει τόσο το ΠΑ.Μ.Ε. όσο και οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δεν μπορούν να πείσουν σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο τον λαό να συμπορευθεί μαζί τους. Σχολιάζοντας τη χθεσινή απεργία, αλλά και τα 32 νέα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση ο επικεφαλής της Γραμματείας του ΠΑ.Μ.Ε., ανέφερε: «Καλά-καλά δεν έχουν τελειώσει τα προηγούμενα μέτρα και πλέον έρχονται 32 νέα. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτός ο περιβόητος πόλεμος με την τρόικα, η αντίσταση που μας πλασάρουν τα παπαγαλάκια του πρωθυπουργού ότι χτυπιούνται μαζί της για να μη παρθούν οριζόντια μέτρα, είναι ένα ψέμα. Μέχρι να βγει το σύστημα από την κρίση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τη φορτώνει στην πλάτη του λαού και της εργατικής τάξης. Κινητοποίηση δεν υπάρχει και σίγουρα δε φταίει ο καιρός. Έχει δείξει η ιστορία ότι λαός που θέλει να διεκδικήσει την ελευθερία του δεν έχει λογαριάσει ούτε την ίδια τη ζωή του. Ευθύνες υπάρχουν πολλές και είναι και σε εμάς, στο ΠΑΜΕ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να παλέψουμε περισσότερο».

    Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των ομιλητών και στις δύο πλατείες ακολούθησαν δύο ξεχωριστές πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας, χωρίς παρατράγουδα.

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.