Χρονόμετρο

    Αντιχαλαζική προστασία: Οι αποζημιώσεις πενταπλάσιες του κόστους

    Δημοσιεύτηκε στις

    Σ. Παπαδόπουλος: «Ακόμη κι ο πιο άσχετος με τα μαθηματικά θα καταλάβαινε τη διαφορά»

     

     

    Εντείνει τις προσπάθειες για ένταξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Παπαδόπουλος, έχοντας λάβει την εξουσιοδότηση από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ένταξη της Καβάλας, αλλά και των υπολοίπων νομών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα κοστίζει 0,5 ευρώ για κάθε στρέμμα και έχει ήδη κατατεθεί πρόταση στον ΕΛ.Γ.Α. να αξιοποιηθούν τα ραντάρ των αεροδρομίων της Π.Α.Μ.-Θ., σε συνεργασία με την Ε.Μ.Υ., παρόλο που από τον ΕΛ.Γ.Α. δεν έχει υπάρξει ακόμη θετική ανταπόκριση στο συγκεκριμένο αίτημα.

     

     

     

    «Ξεκινήσαμε ήδη επαφές και με την εταιρεία που έχει αναλάβει την εκτέλεση του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας, αλλά και με τον ΕΛ.Γ.Α., ώστε να ενταχθεί σε αυτό και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι λύσεις με τα δίχτυα και τα κανονάκια στην περιοχή των Ελευθερών μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο τοπικά φαινόμενα και όχι πάντα με αποτελεσματικότητα», σημείωσε αρχικά ο Σ. Παπαδόπουλος.

    «Αν δε δεχτεί τις προτάσεις μας ο ΕΛ.Γ.Α., τότε θα επιδιώξουμε τις επιδοτήσεις ομάδων παραγωγών μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα αναλάβουν το κόστος. Αυτό είναι ένα σύνθετο ζήτημα και θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία και συνεργασία μέσω συνεταιρισμών, ώστε να καλυφθούν επαρκώς όλες οι περιοχές. Είναι ένα αίτημα της περιοχής μας, απολύτως δίκαιο και το οποίο θα συνεχίσουμε να τεκμηριώνουμε με επιστημονικά δεδομένα. Ευελπιστώ ότι υπάρχει χρόνος μπροστά μας, ώστε να μπορέσουμε για το 2015 να ενταχθούμε στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛ.Γ.Α. και σε αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθεια των βουλευτών μας. Τα λεφτά που θα χρειαστεί να καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. είναι κατά πολύ λιγότερα, σε σχέση με τις αποζημιώσεις που πληρώνει, όταν εκδηλώνονται ζημιές από χαλαζικά φαινόμενα, π.χ. όπως φέτος στην περιοχή του πρώην δήμου Ορφανού. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει και ένας αδαής με τα μαθηματικά».

     

     

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» από τα πορίσματα που έχουν στα χέρια τους οι εκτιμητές του Ελ.Γ.Α., φέτος ο οργανισμός θα αναγκαστεί να καταβάλλει αποζημιώσεις κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ στους αμπελοπαραγωγούς της Καβάλας για τις χαλαζοπτώσεις του Ιουλίου, κόστος πενταπλάσιο από αυτό που απαιτείται για την αντιχαλαζική προστασία όλης της περιοχής Α.Μ.-Θ., που μετά βίας φτάνει στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.