Χρονόμετρο

  «Τσακίζει» η ανεργία τους νέους

  Δημοσιεύτηκε στις

  «Ανακάλυψη» από τον Ούγγρο επίτροπο Απασχόλησης Λάζλο Άντορ ότι η ανεργία στους νέους είναι πληγή για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της διάσκεψης για την απασχόληση, που έγινε στο ξενοδοχείο Lucy

   

   

  Ο ρόλος των Περιφερειών στην εφαρμογή της «Εγγύησης για τη Νεολαία 2014 – 2020» ήταν το κεντρικό θέμα της διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο ξενοδοχείο Lucy, παρουσία του επιτρόπου Απασχόλησης Λάζλο Άντορ, του περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη και του δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, ο οποίος συμμετείχε και με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

  Ο Λ. Άντορ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εξήγαγε το συμπέρασμα (!) ότι η Ελλάδα έχει κυριολεκτικά γονατίσει από την κρίση, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας στους νέους ανθρώπους, ενώ υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή απασχόλησης κατευθύνει τα προγράμματα της, όπως το Ε.Σ.Π.Α., στην προστασία των νέων ανέργων.

   

  Απασχόληση νέων μέσα από προγράμματα

   

  Προγράμματα «εγγύησης των νέων», ώστε μέσα σε τέσσερις μήνες αυτοί να προωθούνται στην αγορά εργασίας είναι το σύστημα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κ. Άντορ για την απασχόληση και όπως τόνισε στις δηλώσεις του έχει ήδη εξασφαλιστεί συγκεκριμένο ποσό στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., συμπληρώνοντας παράλληλα, ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε διάφορα θεσμικά συστήματα και όργανα, σχετικά με την απασχόληση των νέων, υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές βρίσκονται σε εξαιρετικά επίπεδα συνεργασίας τόσο με την κεντρική διοίκηση της Ελλάδας όσο και με τις κατά τόπους υπηρεσίες στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

   

  1. Γιαννακίδης: «Που είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης»

   

  Κι αν ο κ. Άντορ ήρθε για να παρουσιάσει μια δική του εικονική πραγματικότητα, μιλώντας όχι για πραγματικές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, αλλά απλά για απασχόληση, πιο καυστικός ήταν ο Άρης Γιαννακίδης.

  Ο περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη δική του τοποθέτηση, ανέφερε ως αναγκαιότητα την πραγματική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισήμανε ότι η συγκεκριμένη διάσκεψη αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία της Π.Α.Μ.Θ. σε πανελλαδικό επίπεδο.

  «Έχουν μπει οι βάσεις για να προσδιοριστούν οι πρακτικές και πολιτικές κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Οι χώρες του νότου βιώνουν την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την φτώχεια και την περιθωριοποίηση όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων, με την νέα γενιά πλέον να απευθύνει κραυγή αγωνίας. Αναρωτιέμαι που είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης», σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης και καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι αδήριτη ανάγκη, ενόψει των ευρωεκλογών, να εστιάσουν όλοι στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η πραγματική ενοποίηση και η ανάπτυξη της Ευρώπης.

   

  K. Σιμιτσής: «Πρωταθλητής ο Δήμος Καβάλας στην απορρόφηση χρημάτων από το ΕΣΠΑ»

   

  Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, αναφέροντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση εφαρμόζει το 80% σχεδόν των αποφάσεών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και είναι η πρώτη που έχει λόγο στις αποφάσεις της.

  «Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι “περισσότερη Ευρώπη”, δηλαδή μεγαλύτερη εμβάθυνση στους δημοκρατικούς θεσμούς και επιστροφή στα οράματα των θεμελιωτών της ιδέας της ενοποίησης. Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες. Ο δήμος Καβάλας είναι “πρωταθλητής” στην απορρόφηση χρημάτων του Ε.Σ.Π.Α. που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες, αλλά και στην άντληση χρημάτων από τις Βρυξέλες, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην οργάνωση μιας καλύτερης πόλης, τουριστικά επισκέψιμης, που βελτιώνουν το φυσικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο δήμος Καβάλας έχει αξιοποιήσει σε μέγιστο βαθμό όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικά των νέων ανθρώπων».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.