Χρονόμετρο

    Αναζητούν ντόπιους προμηθευτές από τη Μακεδονία, τα στελέχη ΕΔ των ΗΠΑ

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

     

     

    «Από ντομάτες μέχρι μπετόν, όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις, είναι αυτά που θέλουμε να τα προμηθευόμαστε από την Ελλάδα…» σχολιάζει στέλεχος των ΕΔ των ΗΠΑ με τις επεξηγηματικές διαφάνειες να στέκονται γεμάτες δεδομένα στο παρασκήνιο μιας κατάμεστης αίθουσας. Φρέσκα φρούτα, λαχανικά, εμφιαλωμένο νερό, μεταφορές με ψυγεία, βαρούλκα, γερανοί, οχήματα προσωπικού, μεταφορές καυσίμων και ελαίων, σκηνές και αντίσκηνα, μεταφερόμενες χημικές τουαλέτες, σταθμοί πλύσης χειρών, κοντέινερ υγιεινής και λουτήρων αλλά και γεννήτριες, πλυντήρια, ηλεκτρολογικές κατασκευές, καλωδίωση Internet όπως και… catering ακόμη και για 200 άτομα αλλά και κατασκευή υποδομών “ζητούν” από Έλληνες προμηθευτές οι ΗΠΑ με την υπερδύναμη να αναζητά αυτό το διάστημα συνεργάτες από την Βόρεια Ελλάδα από τους οποίους θα προμηθεύεται υλικά για σημερινές ανάγκες και όσες μελλοντικά προκύψουν.

     

    «Βρίσκομαι εδώ με την ομάδα μου για να γίνει ότι χρειάζεται ώστε να “γίνει η δουλειά”, να κάνουμε από την Ελλάδα τις προμήθειες που είναι αναγκαίες και να καλύψουμε ανάγκες άμεσα» τόνισε απευθυνόμενος σε δεκάδες επιχειρηματίες που βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο κ.Matt DiNenna, στέλεχος των ΕΔ των ΗΠΑ (σ.σ Commanding Officer, Area Support Group Balkans Mission Greece) επιφορτισμένος με τον συντονιστικό ρόλο διοικητικής μέριμνας καθώς στελέχη της αμερικανικής 409ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης συμβολαίων εξηγούσαν αναλυτικά το σύστημα μέσα από το οποίο Έλληνες επιχειρηματίες θα “χτυπούν” συμβόλαια για να γίνουν προμηθευτές.

     

    Οι επεξηγήσεις δόθηκαν μετά από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης αναφορικά με τις ανάγκες προμηθειών, σε προϊόντα και υπηρεσίες, των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ. Για την διαδικασία μίλησαν εξειδικευμένα στελέχη της Μονάδας Υποστήριξης που παρουσίασαν τις λεπτομέρειες του συστήματος προμηθειών του Αμερικανικού Στρατού (προκηρύξεις, διαδικασίες συμμετοχής στους διαγωνισμούς, χρονοδιαγράμματα κλπ).

     

     

     

    Από μαρούλια μέχρι κτίρια

     

    Με περιοχή ευθύνης οκτώ χώρες στα ευρύτερα Βαλκάνια από τη Σλοβενία μέχρι και την Ελλάδα, τα συγκεκριμένα στελέχη αναλαμβάνουν να βρουν ότι χρειάζεται και είναι δυνατό να βρεθεί για να καλυφθούν ανάγκες σε όλους τους παραπάνω τομείς ενώ, όπως ενημερώθηκαν οι επιχειρηματίες, έχει πλέον συσταθεί ομάδα για τη συνεργασία προμηθευτών και ΗΠΑ καθώς θα υπάρχουν αυξημένες δραστηριότητες σε επίπεδο προμηθειών και, σύμφωνα με τον κ.Hansen-Joseph US Consulate General από το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ, με την αύξηση των δραστηριοτήτων υπάρχει “ευκαιρία για την αύξηση των συνεργασιών” καθώς η βούληση από την αμερικανική πλευρά είναι “όλα τα συμβόλαια να πάνε σε ντόπιους προμηθευτές” κάτι που “θα είναι καλό για την αύξηση της ευημερίας στην περιοχή”, όπως τόνισε το υπηρεσιακό στέλεχος των ΗΠΑ.

     

    Κατά κύριο λόγο με την εγγραφή τους σε ειδικό σύστημα που ονομάζεται σύστημα SAM (σ.σ System for Award Management) οι ελληνικές εταιρίες πρέπει να δηλώσουν τις ίδιες δραστηριότητες με τα συμβόλαια τα οποία θα διεκδικήσουν ως προμηθευτές ενώ με το σύστημα SAM κάθε προμηθευτής μπορεί να “δει” τι ζητούν από προμηθευτές με συμβάσεις οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ με τα τοπικά συμβόλαια να κυμαίνονται κατά κύριο λόγο ανάμεσα στα 10.000 και τα 250.000 ευρώ.

     

    Οι διαδικασίες είναι ηλεκτρονικές, τελικός προμηθευτής αναδεικνύεται ο πιο καλά οργανωμένος Έλληνας επιχειρηματίας ενώ, όπως με χιούμορ τόνισε ο κ.Luis Palma που περιέγραψε βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος προμηθειών, τα στελέχη που αποφασίζουν “δεν μπορούν να δεχτούν από προμηθευτές ούτε δώρο, ούτε γεύμα ούτε… ένα ουζάκι για το καλό!”

     

     

     

    Ενθουσιασμένοι με την ποιότητα των εργασιών αλλά και τις… γεύσεις

     

    Σε ποιο βαθμό είναι όμως ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα ελληνικής προέλευσης προμήθειες τους οι ΕΔ των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια; “Η σχέση ΗΠΑ και Ελλάδας γενικότερα αλλά και ειδικότερα σχετικά με τις ΕΔ των χωρών μεγαλώνει και όσο μεγαλώνει θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες που θα πρέπει να καλύπτονται. Βλέπει κανείς τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη αλλά και εδώ κοντά π.χ στον Βόλο, όπου στελέχη διαμένουν για ένα χρονικό διάστημα, εκπαιδεύονται με τους Έλληνες ώστε να ωφελούνται και οι δύο πλευρές. Όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα έχουμε αυτές τις ανάγκες. Η σχέση αυτή υπάρχει από τη δεκαετία του ’90 έχει όμως ενισχυθεί από το 2019 και εκτιμώ πως θα ενισχυθεί περαιτέρω” εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στέλεχος της ομάδας που συμμετείχε στην παρουσίαση του συστήματος στους Έλληνες προμηθευτές.

     

    «Έχουμε ανάγκη από ντομάτες μέχρι μπετόν, όσα χρειάζεσαι για να ζήσει κανείς επί 200 ή επί 300 -δεν ξέρουμε τον αριθμό που μπορεί να προκύψει σε άτομα…από Έλληνες προμηθευτές», είπε. Αυτά που ζητούνται από την ελληνική αγορά θα έχουν, εξήγησε ο Αμερικανός ειδικός, πάντα σχέση με τη διαμονή, από σκηνές και τα παρελκόμενα τους π.χ για μια άσκηση μιας εβδομάδας έως και παραμονή για εκπαιδεύσεις έξι μηνών ενώ μελλοντικά είναι πιθανό να υπάρξει ανάγκη και για κάλυψη πιο μακροχρόνιων αναγκών …προς όφελος και της ελληνικής αλλά και της αμερικανικής πλευράς”. Ο Αμερικανός ειδικός στην επιμελητεία σχολίασε ερωτηθείς πως πολλά από τα προϊόντα που παρέχουν οι προμηθευτές στο πλαίσιο των σχετικών συμβολαίων είναι μάλιστα ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτα.

     

    Έτσι από τα πλέον δημοφιλή προϊόντα που έχουν μέχρι σήμερα αγοράσει από Έλληνες οι υπεύθυνοι προμηθειών των ΕΔ των ΗΠΑ στη χώρα, ο Αμερικανός αξιωματικός παραδέχθηκε πως αυτά που έχουν να κάνουν με τη γεύση ξεχωρίζουν. “Το προσωπικό μας λατρεύει τα θαλασσινά εδώ. Για παράδειγμα στον Βόλο προμηθεύονται και τρώνε ψάρια ακόμη όμως και αρνί, ή… χταπόδι. Δεν έχουμε τέτοια στις ΗΠΑ, σίγουρα όχι τόσο φρέσκα τρόφιμα. Οπότε ναι, ειδικά το φαγητό το λατρεύουν τα στελέχη μας και ειδικά τα θαλασσινά!”, κατέληξε.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.