Χρονόμετρο

  Αναζητώντας την κοινωνική επαφή και τα κορωνοπαγκάκια!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Για δεκαετίες γνωρίζαμε τον όρο «καραντίνα», το μέτρο δηλαδή της απομόνωσης για λόγους δημόσιας υγείας, ο νεώτερος όρος είναι η «κοινωνική αποστασιοποίηση» όπου για να μπορέσει να επιτευχθεί, κρίθηκε αναγκαίο όχι απλά να κλειστούμε στα σπίτια μας, αλλά από τις πρώτες ημέρες να κλείσουν τα καταστήματα εστίασης και γενικά κάθε χώρος που αναπτύσσονται οι κοινωνικές συναναστροφές.

  Ωστόσο, ο Έλληνας ως κοινωνικό όν δεν άργησε να βρει τη λύση, είτε με sms είτε με εξοδόχαρτο έβγαινε έξω και αναζητούσε σημεία συνάντησης. Τα βράχια κάτω από το φάρο της Παναγίας, έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για συζητήσεις με καφέ take away στο ένα χέρι και στο άλλο το κινητό για να υπάρχει και η σχετική ενημέρωση στα social media. Τα παγκάκια, της παραλιακής ζώνης – εκτός πάρκου Φαλήρου που έκλεισε πολύ νωρίς –, στις πλατείες Ελευθερίας, Καπνεργάτη και Κονσουλίδη γνώρισαν ημέρες δόξας, όχι γιατί δεν μάζευαν κόσμο όλες τις εποχές, συνήθως συνταξιούχους ή μανάδες με τα παιδιά τους, αλλά γιατί τώρα το κοινό διευρύνθηκε. Άτομα κάθε κοινωνικής τάξης που μέχρι πρότινος απολαμβάνανε τον καφέ τους στα γνωστά στέκια των πεζοδρόμων, τώρα τα έβλεπες στα παγκάκια με καφέ και πολύ συζήτηση. Συχνά δεν επειδή η χωρητικότητα στο παγκάκι δεν ήταν αρκετή γι’ όλη την παρέα βλέπεις να σηκώνονται και να κάθονται εκ περιτροπής.

   

  Στην επόμενη καραντίνα που μάλλον δεν θα αργήσει, καθώς πολλοί την προσδιορίζουν από το προσεχές Φθινόπωρο, προβλέπουμε ότι θα απαγορευτούν και τα παγκάκια, εκτός και αν προλάβουν και τα αλλάξουν και τοποθετήσουν μονά παγκάκια. Το είδος δεν είναι καινούργιο, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες το συναντάμε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις του Βορά, όπου η «κοινωνική αποστασιοποίηση» είναι ο κανόνας και οι πολλές συναναστροφές είναι η παρέκκλιση, αυτό που προσπαθούν να περάσουνε και σε εμάς.

  Μην ξεχνάτε ότι για αιώνες οι πλατείες ήταν ο χώρος ανάπτυξης της δημοκρατίας, είναι η αρχαία αγορά που μετεξελίχθηκε σε πλατεία με τα καφενεία, σε τόπο συζητήσεων και ζυμώσεων, απόψεων και πολιτικής. Δεν είναι μακρινή η εποχή, μέχρι την δεκαετία του ’80, όπου τα παγκάκια στην πλατεία Ελευθερίας μάζευαν εκατοντάδες που συζητούσαν πολιτικά θέματα, με αφορμή τα όσα έγραφαν οι εφημερίδες στα παρακείμενα περίπτερα.

   

  Στην εποχή του COVID 19 κατά κάποιο τρόπο ξαναγυρίζουμε εκεί, αυτό φάνηκε, καθώς αποδείχθηκε ότι και τα social media έχουν τα όρια τους!!!


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.